search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:34
MENU CLOSE

Ζεσταθείτε τροχάδην

06.10.2012 18:44
oldphotos1349440347251349549046.jpg

Στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης θα εξι­σωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του στα επίπεδα του 1,4 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης θα εξι­σωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του στα επίπεδα του 1,4 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, στην οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξίσωση και θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, με βάση εισοδη­ματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Επίσης, προβλέπεται επιπλέον βοήθημα, που θα δοθεί μέσω των ΟΤΑ σε ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, ανεξάρτητα από τον τύπο καυ­σίμου που καταναλώνουν.
Ο Γ. Μαυραγάνης σημειώνει ότι η εξίσωση του φόρου γίνεται στο κατώτερο δυνατό σημείο με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει το ζήτημα της εξομοίωσης της ποιότητας των δύο καυσίμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν από τον Γ. Μαυραγάνη προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ο σχεδιασμός για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης προβλέπει το εξής:
Θα χορηγείται αποζημίωση μετά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογα­ριασμό τράπεζας του φορολογουμένου.
Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα τρία πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογέ­νειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλι­ματική ζώνη.
Η χορήγηση πραγματοποιείται έπειτα από αίτηση του φορολογου­μένου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημά­των και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρισης, στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμαν­σης.
Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που θα χρειαστούν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.
Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση, ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμαν­σης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.λπ.).
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη (στην οποία χω­ρίζεται η χώρα) ορίζεται ως εξής: Για τη ζώνη Α’ ανώτατη κατανάλωση (ανά τ.μ.) 25 λίτρα, για τη ζώνη Β’ 15 λίτρα, για τη ζώνη Γ’ 8 λίτρα και για τη ζώνη Δ’ 5 λίτρα.
Σημειώνεται ότι ως ανώτατο όριο επιδότησης ορίστηκαν τα 120 τ.μ.
Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται ως εξής: ΖΩΝΗ Α’: Ν. Γρεβενών, Ν. Κοζάνης, Ν. Καστοριάς, Ν. Φλώρινας, Ν. Δράμας, Ν. Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β’: Ν. Ιωαννίνων, Ν. Λάρισας, Ν. Καρδίτσας, Ν. Τρικάλων, Ν. Αρκαδίας, Ν. Πιερίας, Ν. Ημαθίας, Ν. Πέλλης, Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Κιλκίς, Ν. Χαλκιδικής, Ν. Σερρών, Ν. Καβάλας, Ν. Ξάνθης, Ν. Ροδόπης, Ν. Έβρου
ΖΩΝΗ Γ’: Ν. Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Ν. Κορινθίας, Ν. Ηλείας, Ν. Αχαΐας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Ν. Φθιώτιδας, Ν. Φωκίδας, Βοιωτίας, Ν. Ευβοίας, Ν. Μαγνησίας, Ν. Λέσβου, Ν. Χίου, Ν. Κέρκυρας, Ν. Λευκάδας, Ν. Θεσπρωτίας, Ν. Πρέβεζας, Ν. Άρτας
ΖΩΝΗ Δ’: Ν. Ηρακλείου, Ν. Χανίων, Ν. Ρεθύμνου, Ν. Λασιθίου, Ν. Κυκλάδων, Ν. Δωδεκανήσου, Ν. Σάμου, Ν. Μεσσηνίας, Ν. Λακωνίας, Ν. Αργολίδας, Ν. Ζα­κύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:34