search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:57
MENU CLOSE

Η Αμερική «παίζει» Τουρκία στην ενέργεια

09.10.2009 13:43

Για να περιορίσουν την επιρροή της Μόσχας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να παίξουν το χαρτί της Τουρκίας, καθιστώντας την Άγκυρα βασική περιφερειακή δύναμη.

Για να περιορίσουν την επιρροή της Μόσχας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να παίξουν το χαρτί της Τουρκίας, καθιστώντας την Άγκυρα βασική περιφερειακή δύναμη.

Όχι τυχαία, ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Τουρκία «γέφυρα μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου».

Η Τουρκία είναι άλλωστε η ιδανική χώρα για τη μεταφορά του μη ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γεγονός που το εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση Ερντογάν στα διαπραγματευτικά της παιχνίδια.

 

«Γέφυρα» για το Ιράν

Η τουρκική ηγεσία δεν διστάζει να προσεγγίσει το Ιράν, από το οποίο προμηθεύεται άλλωστε το 38% του πετρελαίου και το 25% του φυσικού αερίου της. Άγκυρα και Τεχεράνη έχουν επίσης γεωπολιτική συγγένεια (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των κουρδικών αποσχιστικών τάσεων).

Μαζί, προσφέρουν την καλύτερη εναλλακτική λύση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Η Άγκυρα κατόρθωσε μάλιστα να μετάσχει και στον ευρωαμερικανικό αγωγό «Ναμπούκο» αλλά και στον ρωσικό ανταγωνιστικό αγωγό «Σάουθ Στριμ». Με αυτές τις επιτυχίες, η αλαζονεία της κυβέρνησης Ερντογάν αναμένεται να εκτιναχθεί σε επικίνδυνο σημείο, καθώς θεωρεί ότι μέσω αυτών των ενεργειακών συμφωνιών ενισχύεται εξαιρετικά η θέση της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για την Ελλάδα, είναι φανερό ότι μέσω των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εμπλέκεται αναγκαστικά στο μεγάλοενεργειακό παιχνίδι Ουάσιγκτον – Μόσχας. Με τον «Σάουθ Στριμ» το Κρεμλίνο προσεγγίζει πολιτικά την Ελλάδα και η έκβαση της μάχης των αγωγών μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις γεωπολιτικές ισορροπίες στα Βαλκάνια. Ηδη η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία κινείται σε φιλοαμερικανική κατεύθυνση στο θέμα των αγωγών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:57