search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:33
MENU CLOSE

Γαλλία: Εβραίος εκατομμυριούχος άφησε την περιουσία του σε ένα ολόκληρο χωριό – Τον είχαν κρύψει από τους ναζί

03.02.2021 15:11
Γαλλία: Εβραίος εκατομμυριούχος άφησε την περιουσία του σε ένα ολόκληρο χωριό – Τον είχαν κρύψει από τους ναζί  - Media

 

Ο Ερίκ Σουάμ ήταν ένας Εβραίος εκατομμυριούχος που άφησε την τελευταία του πνοή στα 90 του χρόνια. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη και τη χρωστάει στους κατοίκους ενός μικρού χωριού, «φυτεμένου» σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία το Le Chambon-sur-Lignon.
Ο Ερίκ ήταν μικρό παιδάκι όταν μαζί με την οικογένεια του έφυγε από την Αυστρία όπου έμεναν, για να σωθεί από τις διώξεις των ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Όταν όμως πάτησαν το πόδι τους στη Γαλλία, αμέσως έγιναν αντιληπτοί και τους συνέλαβαν. Τους έστειλαν μαζί με χιλιάδες άλλους Εβραίους στο στρατόπεδο Camp de Rivesaltes.

Μέσα από βασανισμούς, κακουχίες και τον καθημερινό τρόμο των εκτελέσεων, η οικογένεια του κατάφερε να δραπετεύσει από εκεί και με τα πόδια να φτάσει στο απομακρυσμένο χωρίο.
Οι κάτοικοι εκεί – που είναι προτεστάντες στην πλειοψηφία τους- δίχως δεύτερη σκέψη τους έκρυψαν σε μια μυστική κρύπτη στα υπόγεια του σχολείου του χωριού. Η οικογένεια του Σουάμ έμεινε στο χωριό και μετά την απελευθέρωση, μέχρι το 1950. Εκείνος σπούδασε φαρμακευτική, παντρεύτηκε μια Γαλλίδα από την περιοχή και σιγά σιγά έκτισε μια αυτοκρατορία. 

Ποτέ του όμως δεν ξέχασε τους κατοίκους του χωριού που του έσωσαν τη ζωή. Και στις 25 του Δεκεμβρίου, λίγο πριν πεθάνει, έγραψε στη διαθήκη του ότι αφήνει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους του Le Chambon-sur-Lignon.
Ο δήμαρχος Ζαν Μισέλ Εβράτ επιβεβαίωσε το περιστατικό της διαθήκης. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:33