search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17
MENU CLOSE

Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Τρόμος στις ΗΠΑ – Οι δυσοίωνες προβλέψεις

04.02.2021 05:30
Μεταλλάξεις κορωνοϊού: Τρόμος στις ΗΠΑ – Οι δυσοίωνες προβλέψεις - Media

 

Μια νέα πρόγνωση από την ομάδα προβλέψεων της πανδημίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο οποία έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τους θανάτους στις ΗΠΑ, είναι τρομακτική.

Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, περίπου 200.000 Αμερικανοί είναι πιθανό να πεθάνουν από τώρα έως την 1η Μαΐου.

Περισσότεροι από 430.000 Αμερικανοί έχουν ήδη πεθάνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και ακόμη και αν ολόκληρος ο πληθυσμός άρχισε να κάνει τα πάντα σωστά – φορώντας μάσκες, αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις, κρατώντας αποστάσεις – το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας προβλέπει τουλάχιστον 130.000 περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν τους επόμενους τρεις μήνες. Και τώρα οι νέες μεταλλάξεις είναι εδώ.

Οι ιολόγοι προέβλεπαν από την αρχή ότι ο κορωνοϊός θα άλλαζε και δύο ακόμη πιο μεταδοτικά νέα στελέχη του εξαπλώνονται ήδη στις ΗΠΑ.

«Αυτός ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται», δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Κορωνοϊός: Ο αγώνας για προστασία

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ αγωνίζονται να εμβολιάσουν τον πληθυσμό, αλλά ακόμη και η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη αναφέρει ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να εμβολιαστούν.

Υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν τα χειρότερα; Μπορούν να βοηθήσουν η καλύτερη χρήση της μάσκας, τα περισσότερα τεστ, οι αυστηρότερες κοινωνικές αποστάσεις;

Η πρώτη εκτελεστική εντολή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε να κάνει με τις μάσκες, επηρεάζοντας τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τους εργολάβους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξετάζουν εάν οι διπλές μάσκες μπορεί να βοηθήσουν στον αγώνα για την προστασία κατά του κορωνοϊού.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες έχουν συστήσει στους Αμερικανούς να αρχίσουν να φορούν μάσκες N95, δηλαδή τις ποιοτικές μάσκες που χρησιμοποιεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και εξακολουθούν να υπάρχουν σε μικρές ποσότητες.

Υπάρχει μια διαφωνία για τα περισσότερα τεστ. Η νέα κυβέρνηση έχει εκδώσει αυστηρότερες απαιτήσεις στα τεστ για διεθνή ταξίδια και συζητά αν θα απαιτήσει επίσης τεστ και για τα ταξίδια στην ενδοχώρα.

Ο νέος διευθυντής του CDC, δρ. Rochelle Walensky, επισήμανε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η άφιξη των νέων μεταλλάξεων σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να διπλασιάσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν, τα οποία πολλοί εξακολουθούν να μην κάνουν. «Η εμφάνιση των μεταλλάξεων υπογραμμίζει την ανάγκη για δράση για τη δημόσια υγεία. Πρώτον, εμβολιαστείτε όταν είναι η σειρά σας. Δεύτερον, φορέστε μια μάσκα. Να κάνετε πράξη στις κοινωνικές αποστάσεις και να πλένετε τα χέρια σας. Και τέλος, τώρα δεν είναι η ώρα να ταξιδέψετε. Αλλά, αν πρέπει, να είστε ασφαλείς και να ακολουθείτε τις οδηγίες του CDC».

Οι φόβοι των ειδικών και η συζητήσεις για τις μάσκες

Οι ειδικοί για τη δημόσια υγεία δεν εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί πρόκειται να αλλάξουν τους τρόπους τους στην πανδημία.

Ο διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) δρ. Christopher Murray, ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι θα παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα αν οι Αμερικανοί απλώς φορούσαν μάσκες και έμεναν στο σπίτι περισσότερο. Εάν οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούσαν τις οδηγίες για τις κοινωνικές αποστάσεις και τις μάσκες, θα είχαμε 30.000 λιγότερους θανάτους μέχρι την 1η Μαΐου, δήλωσε.

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Michael Osterholm, δήλωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι «έχουμε έναν τυφώνα κατηγορίας 10 που μας κοιτάζει. Οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό».

Ο Michael Osterholm διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τις διπλές μάσκες.

«Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι το περισσότερο είναι καλύτερο», είπε. Αλλά οι περισσότεροι ακόμα δεν φορούν σωστά τις μάσκες, αφήνοντας τις μύτες τους ακάλυπτες ή αφήνοντας τον αέρα να ρέει μέσα και έξω από τα πλάγια. «Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Φορέστε τις σωστά. Αλλά οι άνθρωποι σκέφτονται,”αν απλά φορέσω περισσότερα τότε ξαφνικά είμαι πιο προστατευμένος”. Και αυτό δεν ισχύει». «Τα επιπλέον στρώματα μπορεί να παγιδεύσουν περισσότερα σωματίδια, αλλά επίσης κάνουν τη μάσκα άβολη. Αλλά αν φορέσετε μια δεύτερη μάσκα, ο αέρας θα είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί. Σε εκείνο το σημείο, απλώς θα διαρρέει από τα πλάγια», σημείωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:16