search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:01
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ «στα κάγκελα» κατά Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ

07.10.2012 16:33
oldphotos1349437166311349627514.jpg

Σε δύο επίπεδα κινείται αυτές τις μέρες η κεντρική πολιτική δρα­στηριότητα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ:
♦  Στο εξωτερικό επιχειρεί, μέσα από τις συναντήσεις με θεσμικούς παρά­γοντες της Ε.Ε., να αποκαταστήσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέροντας αυ­τούσιες τις θέσεις του για την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση, όπως σηματοδο­τήθηκε με το ταξίδι σε Βρυξέλλες και Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες.

Σε δύο επίπεδα κινείται αυτές τις μέρες η κεντρική πολιτική δρα­στηριότητα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ:
♦  Στο εξωτερικό επιχειρεί, μέσα από τις συναντήσεις με θεσμικούς παρά­γοντες της Ε.Ε., να αποκαταστήσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέροντας αυ­τούσιες τις θέσεις του για την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση, όπως σηματοδο­τήθηκε με το ταξίδι σε Βρυξέλλες και Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες.
Στο εσωτερικό επίπεδο, καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία την ενδοτικότητα του Σαμαρά και της συγκυβέρνησης, την οποία εγκαλεί συνολικά για εξαπάτη­ση του ελληνικού λαού στις πρόσφα­τες εκλογές, ενώ παράλληλα «χτίζει» το μέτωπο με τη διαπλοκή. Στο κοινω­νικό και κινηματικό επίπεδο ο Τσίπρας καλεί όλο τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Βουλή ώς το κόμμα και τις ορ­γανώσεις, να δώσει τη μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα.
Ειδικότερα όσον αφορά το τριήμε­ρο ταξίδι του Τσίπρα τις προηγούμε­νες μέρες, αυτό κρίνεται επιτυχημένο από τους συνεργάτες του, στη βάση του ότι ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς του επε­φύλαξε υποδοχή… πρωθυπουργού, κατά δήλωσή του. Κι αν αυτό μπορεί να ειπώθηκε καθ’ υπερβολήν, ουσια­στικά στόχος ήταν να αποκατασταθεί το θεσμικό ευρωπαϊκό πρόσωπο, που δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του. Εκ των πραγμάτων, θεωρήθηκε «άδει­ασμα» στους Ρομπάι και Γιούνκερ, που αρνήθηκαν να συναντήσουν τον Τσί­πρα προ εβδομάδων.
Επιπλέον, ο Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο της Die Zeit με θέμα το αν το ευρώ θα μπορούσε να επιβιώ­σει χωρίς την Ελλάδα, επιχείρησε να εξηγήσει στο γερμανικό κοινό τις αντιμνημονιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσει στα γερμανικά στερεότυπα. Αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογου­μένων καταλήγουν στις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Επίσης έκανε αναφορά και στη γερμανική και ευρω­παϊκή συμβολή στη διαφθορά των ελ­ληνικών αρχών. Παράλληλα υπέδειξε πόσο σημαντικό είναι να κατανοηθεί στην Ευρώπη ότι το ελληνικό μνημόνιο απέτυχε ακριβώς επειδή εφαρμόστη­κε η λιτότητα και όχι το αντίθετο.
Επιστρέφοντας στο ελληνικό… μέ­τωπο, ο Τσίπρας είδε την πολιτική επι­καιρότητα μέσα σε λίγα εικοσιτετρά­ωρα να θερμαίνεται επικίνδυνα με αφορμή και αιτία την περιβόητη «λί­στα Λαγκάρντ», η οποία «έσκασε» στα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εταίρου της συγκυβέρνησης Ευάγγε­λου Βενιζέλου.
Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρότασή του για Εξεταστική αναφορικά με το μνημόνιο, κατηγορήθηκε προ ημε­ρών για καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας, η υπόθεση της λίστας πλέον μοιάζει να τον δικαιώνει για την επιμο­νή του στη διερεύνηση των ευθυνών όχι μόνο των Παπανδρέου και Παπαδήμου, αλλά και των υπουργών Οικο­νομικών των κυβερνήσεών τους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου.
Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει «στοχοποιηθεί» πολι­τικά από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο πλαίσιο της Εξεταστικής, όπου ζητά ανοιχτά να διερευνηθούν και οι δικές του ευθύνες για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, όσο και στο πλαίσιο των ερωτήσεων που συνοδεύονται από αιτήματα κα­τάθεσης εγγράφων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την «Πολιτιστική Πρω­τεύουσα 1997».
«Υπάρχει θέμα με Βενιζέλο»
Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει πολύ ψη­λά το θέμα της λίστας, εκτιμώντας ότι εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο ταυτόχρονα χρήζει δικαστικής διερεύνησης – έχει δηλαδή προφανή ποινική διάσταση –, γι’ αυτό κάλεσε το βράδυ της Τρίτης να υπάρξει εισαγ­γελική παρέμβαση. Από την Κουμουν­δούρου αφήνουν σαφείς αιχμές για συγκάλυψη, εξωθεσμική συμπεριφο­ρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.
Το αυτό υπογραμμίζει, για παράδειγ­μα, η «υπενθύμιση» που έκανε χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικής επίκαιρης ερώτησης προς τον Βενιζέ­λο που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2011. Η συζήτηση αυτής της ερώ­τησης, σημειώνει, ήταν προγραμματι­σμένη για τις 21/11/2011, αλλά «ανα­βλήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Βενι­ζέλου».
Είναι, επίσης, ενδεικτικές οι τοποθε­τήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Ρένας Δούρου χθες στη Βουλή και σε ΜΜΕ, καθώς αμφότερες μίλησαν για «μείζον πολιτικό ζήτημα».
Η πρώτη μίλησε για «παραθεσμική και εξωθεσμική δραστηριότητα του κυ­ρίου Βενιζέλου, του κυρίου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών τους, οι οποίοι επέλεξαν να επιδοθούν σε παιχνίδια σκοπιμότητας και αδιαφά­νειας, την ίδια στιγμή που με τις πολι­τικές τους ρήμαξαν και εξακολουθούν να ρημάζουν τη χώρα».
Η δεύτερη, θέτοντας ζήτημα αλλοί­ωσης της δημοκρατίας και του κοινο­βουλευτισμού, σημείωσε ότι πραγμα­τοποιήθηκαν δύο εκλογικές μάχες, με αρχηγό κόμματος που κρατούσε λίστες ονομάτων επιχειρηματιών.
Η πρώτη, οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μέσω του Γραφείου Τύπου, το βράδυ της Τρίτης, το οποίο σε ανακοίνωσή του κατέγραφε τις διαστάσεις των χειρισμών περί τη λίστα, ενώ χθες επανήλθε με οξύτερους χαρακτηρι­σμούς.
Υπογραμμίζεται λοιπόν ότι επί δύο χρόνια δύο υπουργοί Οικονομικών έχουν στα χέρια τους τη λίστα των φο­ροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και χωρίς να πιέσουν ώστε να δοθεί έγκριση προκειμένου να διερευ­νηθεί η υπόθεση από το ΣΔΟΕ.
Και κυρίως, επισημαίνει η επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο πο­λιτικού αρχηγού επί δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Όσο για την επίκληση της νομιμότη­τας από την πλευρά Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πολιτικά απαράδεκτες» δικαιολογίες, ενώ παρέπεμψε στο πα­ράδειγμα χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερ­μανία και η Ιταλία, «όπου βάσει παρό­μοιων στοιχείων διεκδίκησαν και ει­σέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς». «Οι κυβερνή­σεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώ­ντας παρόμοιες λίστες;», διερωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα περσινή παρέμβαση του ευρωβου­λευτή Νίκου Χουντή, ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2011 εγκαλούσε τον Βενιζέλο, «τον εμπνευστή του ακαταδίωκτου των επίορκων υπουργών», όπως τον χαρακτήριζε, ότι προωθεί το «ακαταδίωκτο των φοροφυγάδων και κλεπτοκρατών» λόγω της προωθούμε­νης συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές, η οποία δεν προσέφερε παρά «νέες ευκαιρίες ασύλου στους φοροφυγά­δες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει τις επόμενες ώρες να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά καλεί να διαλευκανθεί η υπόθεση γρήγορα και να αποδοθούν ευθύνες. Άλλωστε, η ιστορία αυτή αποκαλύπτει μια σειρά από πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπα­θεί να αναδείξει, όπως την υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας από τα ενδότερα του συστήματος, κα­θώς και τη συνεχιζόμενη στήριξη μιας πολιτικής που «βάζει στο στόχαστρο τα ασθενέστερα στρώματα για να κάνει πλάτες στους ισχυρούς».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:01