search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:02
MENU CLOSE

Αιώνιοι φοιτητές: Ο… αστικός μύθος και τα ψέματα

04.02.2021 13:00
Αιώνιοι φοιτητές: Ο... αστικός μύθος και τα ψέματα - Media

 

Οι… περιβόητοι αιώνιοι φοιτητές ήρθαν ξανά στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης με αφορμή το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ, το οποίο έχει καταθέτει και συζητείται στην Βουλή.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Πλέον, παίρνει σιγά-σιγά τον δρόμο και για την ολομέλεια.

Σε αυτό λοιπόν, μεταξύ άλλων, προβλέπονται και «ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ», με στόχο όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου την «βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και η γρηγορότερη ενσωμάτωση ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας».

«Στη χώρα μας επικρατεί το εξής παράδοξο: βρισκόμαστε στο ζενίθ ως προς τον αριθμό φοιτητών, στο ναδίρ ως προς το ποσοστό/ρυθμό αποφοίτησης. Είμαστε δεύτεροι με 7,14% του πληθυσμού να φοιτά σε κάποιο Πανεπιστημιακό ίδρυμα (όταν ο μέσος όρος είναι 3,9%), ενώ τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό αυτών που καταφέρνουν να αποφοιτήσουν, με μόλις 9,17% ετήσιο ρυθμό αποφοίτησης (όταν ο μέσος όρος ΕΕ είναι 24%)», είπε η Νίκη Κεραμέως ενώπιον των μελών της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Για να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη: έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εμπαιγμού υποψηφίων, οικογενειών, ακαδημαϊκών. Οι οικογένειες χρηματοδοτούν επί σειρά ετών σπουδές που δεν οδηγούν πουθενά, οι φοιτητές καθυστερούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και, εφόσον κάποια στιγμή το καταφέρνουν, είναι σε θέσεις χαμηλότερης εξειδίκευσης και απολαβών» πρόσθεσε.

Σε παλιότερες δηλώσεις της, η Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει και ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των “αιώνιων” φοιτητών ως πρώτιστα δημοσιονομικό, αλλά ως εκπαιδευτικό. Πρέπει να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πειθαρχίας και εστίασης στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Αποτελούν όμως πραγματικά κάποιου είδους βαρίδι οι αιώνιοι φοιτητές, τους οποίους πασχίζουν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις να διαγράψουν, στην λειτουργία των πανεπιστημίων; Ή βαραίνουν σε κάτι την ελλιπέστατη κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία; Ή μήπως τελικά άλλος είναι ο απώτερος στόχος;

Οι αλλαγές στην διάρκεια φοίτησης και οι εξαιρέσεις

Πάμε αρχικά να δούμε τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως εξής:

  • σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη.
  • σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.

Επιβάλλεται λοιπόν το λεγόμενο ν+2 ή και ν+3 ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.

Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής:

α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.)

β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή κοκ).

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Ενώ έχουν την δυνατότητα, ύστερα από αίτηση τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης.

Με τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, η Κοσμητεία της Σχολής είναι υποχρεωμένη να εκδώσει πράξη διαγραφής. Εάν ένα Πανεπιστήμιο αρνηθεί να διαγράψει φοιτητές, τότε γι αυτά τα Πανεπιστήμια θα υπάρξει «ποινή» ως προς τη χρηματοδότηση.

Επιβαρύνουν σε τίποτα οι αιώνιοι φοιτητές;

Το αφήγημα των αιώνιων φοιτητών και το κυβερνητικό αφήγημα περί τεμπέληδων που «αράζουν» και κοστίζουν στο έλληνα φορολογούμενο είναι διαχρονική. Αλλά και παράλληλα ψεύτικη!

Στην πραγματικότητα, το μοναδικό «κόστος» που θα μπορούσε να αποδοθεί σε έναν αιώνιο φοιτητή είναι το «κόστος φακέλου». Όλα τα άλλα, η λεγόμενη φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα κτλ) έχουν κοπεί προ πολλού.

Χαρακτηριστικά αλλά και ενδεικτικά, καθώς ισχύουν σε όλα τα ΑΕΙ με μικρές τροποποιήσεις, είναι τα όσα σχετικά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Παντείου Πανεπιστημίου:

«Η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με την εγγραφή στο Τμήμα και παύει να ισχύει με τη λήψη του πτυχίου ή σε περίπτωση που ο φοιτητής ζητήσει τη διαγραφή του. Όπως σε όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ έτσι και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν προβλέπονται δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα, για τους Έλληνες φοιτητές. Στους φοιτητές προσφέρονται οι ακόλουθες παροχές:

  • Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρει η βιβλιοθήκη του Παντείου,
  • Ελεύθερο wifi στους χώρους του Πανεπιστημίου,
  • Δωρεάν διδασκαλία ξένων γλωσσών από το αρμόδιο Τμήμα του Ιδρύματος,
  • Δωρεάν διδακτικά βιβλία και/ή άλλα διδακτικά βοηθήματα,
  • Δελτίο ειδικού εισιτηρίου Αστικών Συγκοινωνιών,
  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη,
  • Άθληση στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο,
  • Δωρεάν σίτιση (υπό προϋποθέσεις),
  • Στέγαση (υπό προϋποθέσεις).

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι παροχές φοιτητικής μέριμνας διαρκούν για χρόνο ίσο προς τον χρόνο υποχρεωτικής φοίτησης (οκτώ εξάμηνα από την αρχική εγγραφή στο Πανεπιστήμιο) και, εφόσον ο φοιτητής δεν έλαβε το πτυχίο του στο διάστημα αυτό, παρατείνονται για τέσσερα ακόμη εξάμηνα (ν+2 έτη φοίτησης)», αναφέρει.

Άρα αιώνιοι φοιτητές = Καμία φοιτητική μέριμνα = Κανένα κόστος για το κράτος.

Και τελικά ποιοι είναι αυτοί οι «τεμπέληδες»;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), κατά τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019, από τους συνολικά 668.734 εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές οι 282.588 ήταν «αιώνιοι». Δηλαδή, σχεδόν οι μισοί (το 42%) από τους φοιτητές έχουν ξεπεράσει τα έξι έτη σπουδών.

Οι αριθμοί είναι κατά πάσα πιθανότητα σωστοί, πώς όμως άραγε μεταφράζονται; Μήπως το υπουργείο Παιδείας τους χρησιμοποιεί κατά το «δοκούν» για να προωθήσει τους στόχους του;

Όπως εξηγεί σε σχετικό του άρθρο ο εκπαιδευτικός Χρήστος Κάτσικας, ειδικός σε θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής, «τα μεγαλύτερα ποσοστά των λεγόμενων “μη ενεργών” φοιτητών παρουσιάζονται σε σχολές με λαϊκότερη κοινωνική σύνθεση και αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές. Στις σχολές με μεγάλα ποσοστά καθυστέρησης ή εγκατάλειψης των σπουδών υπάρχει υπεραντιπροσώπευση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων».

Παράλληλα, μπορεί το νομοσχέδιο να έχει κάποιου είδους μέριμνα για όσους φοιτητές εργάζονται, αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι δουλεύουν «μαύρα», και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να παρουσιάσουν τις 20 ώρες εβδομαδιαίως που απαιτούνται. Αυτό το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δεν το γνωρίζει. Έρευνα εκτίμησε το ποσοστό των φοιτητών που εργάζονταν μόνιμα ή περιστασιακά στο 42,4%. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 ένας στους πέντε φοιτητές ήταν αναγκασμένος να εργάζεται για να καλύψει τα έξοδα της φοιτητικής ζωής.

Μήπως τελικά, η αδυναμία αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους σπουδών από φτωχές λαϊκές οικογένειες σε συνδυασμό με την ανεύρεση εργασίας για τη στοιχειώδη κάλυψη κάποιων εξόδων, γεννούν δεκάδες χιλιάδες αιώνιοι φοιτητές;

Γιατί λοιπόν τέτοια σπουδή για την διαγραφή τους;

Για το παραπάνω ερώτημα, ο καθένας μπορεί να έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και την δική του προσωπική άποψη.

Από πλευράς μας, κρίνουμε καλύτερο, να κλείσουμε το ρεπορτάζ παραθέτοντας την άποψη των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας οι οποίοι το τελευταίοι διάστημα, μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα έχουν βγει στον δρόμο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, όπως αυτή αποτυπώνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του συντονιστικού τους.

«Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν αναβάθμιση των σχολών αυτή γίνεται με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψήφιση το Υπουργείο δεν διευκρινίζει τις μεταβατικές διατάξεις σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου, αφήνοντας σε αγωνία χιλιάδες εν ενεργεία φοιτητές.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχει ήδη αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια», ξεκαθαρίζουν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:01