search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:34
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Οι χώρες που έμειναν πίσω στους εμβολιασμούς

05.02.2021 15:22
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 90.000 οι θάνατοι στη Γαλλία - Ξανά στο «βαθύ κόκκινο» η Ιταλία - Media

 

Οι αφρικανικές χώρες έχουν μείνει πίσω στην προμήθεια εμβολίων Covid-19, καθώς οι πλουσιότερες χώρες αποθηκεύουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού και δίνουν προτεραιότητα στους δικούς τους πληθυσμούς, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τη νέα μετάλλαξη που επηρεάζουν την ήπειρο της Αφρικής.

Τη Δευτέρα, η Νότια Αφρική παρέλαβε τα πρώτα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Oxford / AstraZeneca, με άλλες 500.000 αναμένονται αργότερα αυτό το μήνα.

Θα ξεκινήσει o εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τον Φεβρουάριο, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στο αμερικανικό CNN, καθιστώντας τη Νότια Αφρική μια από τις πρώτες χώρες της Αφρικής που έλαβαν μεγάλες δόσεις των εμβολίων Covid-19.

Η Νότια Αφρική έχει επίσης παραγγείλει άλλα 20 εκατομμύρια εμβόλια μέσω συμφωνίας με την Pfizer / BioNTech και αναμένει να αγοράσει άλλα 9 εκατομμύρια από την Johnson & Johnson, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Zweli Mkhize σε τοπικό κανάλι μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Οι Σεϋχέλλες ήταν η πρώτη χώρα στην υποσαχάρια Αφρική που άρχισε να εμβολιάζει τον πληθυσμό της, χρησιμοποιώντας δόσεις του εμβολίου Sinopham της Κίνας – με στόχο να είναι η πρώτη που θα έχει κάλυψη 70% στους ενήλικες.

Το νησί του Μαυρίκιου άρχισε επίσης τον εμβολιασμό των πρώτων εργαζομένων στις 26 Ιανουαρίου, αφού η Ινδία προσέφερε 100.000 δόσεις των εμβολίων Oxford / AstraZeneca.

Τον Δεκέμβριο, η Γουινέα, στη Δυτική Αφρική, παρήγγειλε 55 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και έδωσε τις πρώτες δόσεις σε 25 αξιωματούχους, σύμφωνα με το Associated Press.

Στη Βόρεια Αφρική, το Μαρόκο και η Αλγερία ξεκίνησαν πρόσφατα τα προγράμματα εμβολιασμού, σύμφωνα με το Our World in Data, έναν ανεξάρτητο ιστότοπο στατιστικών στοιχείων από το Παγκόσμιο Εργαστήριο Αλλαγής Δεδομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σε σύγκριση με άλλες περιοχές, η Αφρική ξεκίνησε με αργό ρυθμό, ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας.

Αναδυόμενες αγορές όπως η Νότια Αφρική βρέθηκαν επίσης να πληρώνουν περισσότερα από τους πλουσιότερους ομολόγους τους.

Πληρώνοντας τα διπλάσια

Η Νότια Αφρική είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τη νόσο Covid-19 στην Αφρική, καταγράφοντας σχεδόν 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις μέχρι σήμερα και περισσότερους από 45.000 θανάτους.

Το υπουργείο Υγείας του είπε ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός την ανάγκασε να αγοράσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό των Oxford / AstraZeneca από το Serum Institute of India (SII) σχεδόν στη διπλάσια τιμή – στα 5,25 δολάρια ανά δόση, σύμφωνα με το Reuters – απ’ ότι το αγόρασαν άλλες πλουσιότερες χώρες.

«Υπάρχει μια παγκόσμια ζήτηση για το εμβόλιο κατά το πρώτο τρίμηνο. Δεν γνωρίζουμε για μια φθηνότερη επιλογή που είναι άμεσα διαθέσιμη», δήλωσε ο επικεφαλής επικοινωνιών του υπουργείου Υγείας, Popo Maja.

Αυτή η τιμή είναι υψηλότερη από τα 3 δολάρια ανά δόση, σύμφωνα με πληροφορίες που άλλες Αφρικανικές χώρες πρόκειται να πληρώσουν σε μια συμφωνία που η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) εξασφάλισε πριν από δύο εβδομάδες.

Αυτή η παραγγελία υπόσχεται 270 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Oxford / AstraZeneca, Pfizer / BioNTech και Johnson & Johnson για αφρικανικές χώρες, ξανά μέσω του SII.

Ωστόσο, λίγες φτηνές επιλογές εμβολίων είναι διαθέσιμες στις αφρικανικές χώρες λόγω της συνεχούς παγκόσμιας ζήτησης, αφήνοντας την ήπειρο πίσω, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οργανισμοί υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:34