search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:49
MENU CLOSE

Προσυνεδριακός ΚΚΕ: Σύνθετες συνθήκες, περισσότερη ιδεολογικοπολιτική δουλειά για το κόμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2163
4-2-2021
07.02.2021 04:00
kke-9.jpg

 

Ικανοποίηση εκφράζει ο Περισσός για την υποδοχή που είχε το πρώτο κείμενο θέσεων για το 21ο Συνέδριο, το οποίο διανεμήθηκε μέσω του «Ριζοσπάστη» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (πουλήθηκαν 65.000 φύλλα). 
Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου άνοιξε και προχωρά βήμα – βήμα. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο κείμενο θέσεων με θέμα: «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας».

Το πρώτο κείμενο, περίπου 40 σελίδων, που ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα έχει θέμα: «Το κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κ.Ε. και όλου του κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο». Ουσιαστικά γίνεται μια κριτική αποτίμηση στην καθοδηγητική, την ιδεολογική – θεωρητική και την οργανωτική δουλειά του κόμματος, εντοπίζονται ελλείμματα και ορίζονται οι στόχοι ώς το επόμενο Συνέδριο. Μεγάλη έμφαση δίνεται στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μέχρι σήμερα αλλά και όπως εξελίσσεται από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά και την εκδήλωση της «νέας καπιταλιστικής κρίσης», σε συνδυασμό με την παράλληλη υποχώρηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.
Συνολικά εκφράζεται η άποψη ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες το κόμμα ανταποκρίθηκε στα καθήκοντα της προηγούμενης περιόδου αλλά, καθώς οι συνθήκες αυτές γίνονται όλο και πιο σύνθετες, απαιτείται περισσότερη δουλειά στο κόμμα, από την ιδεολογική και θεωρητική θωράκιση στελεχών και μελών έως τη διάταξη των δυνάμεών του, τη μαζική παρουσία του σε χώρους εργασίας, κοινωνικούς, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται εν είδει σύνοψης στον επίλογο του πρώτου κειμένου των θέσεων «το 21ο Συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία εξελίσσεται η νέα εκδήλωση καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δημιουργούνται κάποιες προϋποθέσεις ανόδου του κινήματος, αλλά και κίνδυνοι μεγαλύτερου από ό,τι μέχρι σήμερα συνολικού πισωγυρίσματος».
Υπό αυτό το πρίσμα απαιτείται «προγραμματισμένη, στοχοπροσηλωμένη, συνδυασμένη ιδεολογικοπολιτική και μαζική δράση: Σε νέους κλάδους και τομείς που εμφανίζουν ανάπτυξη με βάση τη διάρθρωση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Στις νεότερες ηλικίες που εργάζονται με τις νέες εργασιακές σχέσεις. Στην εξειδίκευση της δράσης μας με βάση τα γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου, στην εξειδίκευση στις γυναίκες και τη νεολαία.
Η θεωρητική – ιδεολογική θωράκιση όλων των μελών των καθοδηγητικών οργάνων και των Κομματικών Ομάδων των μαζικών οργανώσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση και για την αντιμετώπιση της κόπωσης, της ρουτίνας, της τυπικότητας στην προώθηση καθηκόντων, είναι όρος για την αντικειμενική και με διαύγεια πρόβλεψη και κυρίως την αντιμετώπιση καμπών των κοινωνικών – οικονομικών – πολιτικών εξελίξεων, σε συνθήκες επιδείνωσης του συσχετισμού της ταξικής πάλης».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:49