search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:51
MENU CLOSE

Γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα νέα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές

05.02.2021 17:59
Γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα νέα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές - Media

 

Αύξηση ιικού φορτίου, διασπορά ακόμη και μετά την λήψη των μέτρων του μερικού lockdown και κινητικότητα των πολιτών το Σαββατοκύριακο, η οποία σχετίζεται με το λιανεμπόριο, οδήγησαν τους επιστήμονες στο να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στις επιβαρυμένες περιοχές, επισήμανε κατά την αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, το μέτρο αυτό δεν έχει επίπτωση στην οικονομία και μειώνει την πιθανότητα έκθεσης των πολιτών στον ιό.

«Υπάρχει ανησυχία καθώς έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο, όλοι συμφωνούμε και αναζητούμε έξυπνους τρόπους ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και κατ’ επέκταση η μεταδοτικότητα, χωρίς όμως να κλειστούμε μέσα όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο».

Στόχος των ειδικών είπε, είναι να γίνει επίπεδη η καμπύλη διασποράς τους δύο επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως είπε, οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη τους την χαμηλή διασπορά του ιού στην εκπαίδευση, εισηγήθηκαν να μην αλλάξει κάτι από αυτά που ισχύουν έως σήμερα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 1.195 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού, 19 νέους θανάτους, ενώ 246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ήδη, τόνισε, εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού παρατηρείται στην Πάτρα και τη Χαλκίδα. Δήμοι που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 44 ετών. «Αυτό που φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ότι υπάρχει σημαντική ενδοοικογενειακή διασπορά, δηλαδή οι γονείς μεταδίδουν στα παιδιά τους, αλλά και στα πιο ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και είπε ότι είναι σημαντικός όσον αφορά τη διασπορά του ιού ο ρόλος των κρυφών συγκεντρώσεων σε σπίτια, οι οποίες επειδή είναι κρυφές, οπότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση.

Σε στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια, καταγράφεται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας την τελευταία εβδομάδα. Από τα 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, φτάσαμε τα 892 την τελευταία εβδομάδα – είπε, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σήμερα στις 8.500, από τα οποία τα 4400 είναι στην Αττική και 850 στη Θεσσαλονίκη.

«Φαίνεται ότι τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, είναι προφανές ότι κουραστήκαμε, αλλά έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο. Απαιτούνται οκτώ εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών και ηλικιωμένων, να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» ανέφερε σχετικά.

Τέλος, πρόσθεσε ότι σήμερα νοσηλεύονται 1600 άτομα σε όλη τη χώρα με COVID -19 και καταγράφονται 150 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα, από τις οποίες 70 με 80 αφορούν μόνο την Αττική. Όσοι νοσηλεύονται είναι συνήθως ασθενείς, άνω των 55 ετών.

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα η οποία έχει μέτριο ρυθμό σύμφωνα με τα όσα είπε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως πρόσθεσε η αύξηση είναι επίσης σημαντική και φτάνει το 50% όσον αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Αττική η αύξηση στο ρυθμό της πανδημίας αυξήθηκε κατά 50% και στη Θεσσαλονίκη πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είπε και πρόσθεσε πως η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών που είναι και αυτοί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εφόσον μολυνθούν.

Έμφαση έδωσε ο κος Μαγιορκίνης στην αξία της «κοινωνικής φούσκας». Με δεδομένο ότι η αύξηση των επαφών μας αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης και μόλυνσης, είναι σημαντικό να συναντιόμαστε με συγκεκριμένους ανθρώπους και να μειώσουμε τις κοινωνικές επαφές.

Ο ίδιος αποκάλυψε τέλος πως η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και εκτίμησε ότι ο κυριότερος παράγοντας που συμβαίνει αυτό είναι η κόπωση όλων μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:50