search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:02
MENU CLOSE

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2021

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2163
4-2-2021
06.02.2021 04:00
lyriki_skini_main.jpg

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ήδη ξεκίνησε διαδικτυακά το πολυδιάστατο επετειακό πρόγραμμά της για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που υλοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου και παρουσιάζεται αρχικά διαδικτυακά στους χώρους του και το καλοκαίρι (ελπίζουμε ζωντανά) στο Ηρώδειο αλλά και σε απρόσμενους τόπους, όπως, μεταξύ άλλων, το προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται σπουδαίες όπερες, παραστάσεις χορού, έργα κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ακόμα και έργα κινηματογραφικής μουσικής για την αμερικανική επανάσταση.

Παράλληλα με το επετειακό πρόγραμμα νέες παραγωγές που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας θα δουν το φως της σκηνής με σκηνοθέτες και χορογράφους, όπως ο Γιώργος Λάνθιμος με την ηθοποιό Έμα Στόουν («The artist and the composer» τον Σεπτέμβριο), η Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τον ηθοποιό Γουίλιαμ Νταφόε (περφόρμανς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» τον Ιούλιο), ο Γιώργος Νανούρης και οι χορογράφοι Πατρίτσια Απέργη και Rootless Root («Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα στις 5, 7, 24, 25 Μαρτίου), Αλέξανδρος Ευκλείδης («Οι γάμοι του Φίγκαρο» 26, 28, 31 Μαρτίου και 4, 11, 17 Απριλίου), Θάνος Παπακωνσταντίνου («Ο θρίαμβος της Ιουδίθ» του Βιβάλντι στις 16, 18, 20, 22 Απριλίου), Τιάγκο Μπορντίν (Μπαλέτο «Δον Κιχώτης» τον Μάιο), Κατερίνα Ευαγγελάτου («Ριγκολέττος» του Βέρντι Μάιος – Ιούνιος), Φανί Αρντάν («Λαίδη Μάκμπεθ» του Μτσενσκ τον Οκτώβριο) κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε την ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ωστόσο, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που επίσης τιμά τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, προσφέρει, επίσης, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Στις 7 και 9 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ένα τρίπτυχο σύγχρονου χορού με τους χορογράφους Γιάννη Μανταφούνη, Ελμίρα Γκόρο και Κωνσταντίνο Ρήγο.

Στη συνέχεια (21, 26, 27 Φεβρουαρίου και 4, 6, 7 Μαρτίου) ο Χαράλαμπος Γωγιός παρουσιάζει τη ρηξικέλευθη όπερά του «Ο θάνατος του Άντονυ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και δική του μουσική διεύθυνση.

Από την άλλη, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Ακύλλας Καραζήσης ανεβάζουν από τις 21 ώς τις 28 Μαρτίου μία παράσταση μουσικού θεάτρου με τίτλο «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Και εγώ κάτι θα σκέφτομαι». Ερμηνεύουν οι Λάμπρος Γραμματικός, Ακύλλας Καραζήσης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έκτορας Λυγίζος, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάριος Σαραντίδης, Μαρία Σκουλά.

Άλλη μία μουσική παράσταση παίρνει τη σκυτάλη στις 2, 3, 4 Απριλίου. Πρόκειται για «Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, που αποδίδεται από τη Σύρμω Κεκέ και στο οποίο συμμετέχει το γυναικείο φωνητικό σύνολο chores σε μουσική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι.

«Μια τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις» είναι ο τίτλος της επόμενης παράστασης μουσικού θεάτρου, που η σύνθεση κειμένου και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Κωνσταντίνο Χατζή. Ερμηνεύουν οι Λυδία Κονιόρδου, Βασίλης Μηλιώνης, Μαριάμ Ρουχάτζε, Δημήτρης Τσίκλης και Αλέξανδρος Ψυχράμης.

Χιούμορ, ενσυναίσθηση, δηκτική ειρωνεία και βιογραφικές, ιστορικές και εθνογραφικές πληροφορίες χαρακτηρίζουν το μουσικό θέατρο του Αλέξανδρου Μούζα, που φέρει τον τίτλο «Σκιές στον Άδη». Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου. Το κείμενο αποδίδει ο Χρήστος Λούλης.

Μια εγκατάσταση – κινηματογραφική ταινία  («Η πόλη και η πόλη») προτείνουν ο Χρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας (8, 9, 10, 11 Ιουνίου). Πρόκειται για έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης που ενώνονται με την πόλη του σήμερα.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Φιντέλ Ταλαμπούκας κ.ά.

Την όπερα – μπαλέτο «Μπιμπιλολό» των Μαρκ Μοννέ/Αρνό Φαμπρ σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση θα δούμε την 1, 2, 3 Οκτωβρίου. Είναι μία παιγνιώδης όπερα χωρίς τραγουδιστές και μπαλέτο, χωρίς χορευτές, αλλά με πλαστικά ζώα, ηλεκτρικά μοτέρ, καλώδια και επιβλητικές σκιές, βασισμένη στο μουσικό έργο του Μαρκ Μοννέ και σκηνοθετημένη από τον Αρνό Φαμπρ.

Τέλος, ο Γιώργος Πούλιος παρουσιάζει στις 7, 8, 9, 10 Οκτωβρίου μια «θεατρική αφήγηση χωρίς ερμηνευτές». Το «Set in Time in Place» είναι μία παράσταση μουσικού θεάτρου για είκοσι μπομπινόφωνα που, ως ένα είδος εικαστικής εγκατάστασης, τοποθετημένα σε πολλαπλά σημεία της αίθουσας της Εναλλακτικής Σκηνής, φτιάχνουν ένα λαβυρινθώδες δίκτυο από μαύρες γραμμές και τεθλασμένους διαδρόμους. Παράλληλα ένα μεταβαλλόμενο ηχητικό τοπίο δημιουργεί ένα είδος ακουστικού «χρονικού», που αυτοανακυκλώνεται σωρευτικά σε πραγματικό χρόνο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:00