search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:47
MENU CLOSE

Τα τρία στάδια για την έκδοση της εθνικής σύνταξης

08.02.2021 09:14
Ποιες κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν το 2021 - Media

 

Η κυβέρνηση την ώρα που οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις ξεπερνούν τις 170.000, έχει ρίξει στο «τραπέζι» τη διαδικασία για την έκδοση της εθνικής και προσωρινής σύνταξης.

Την τελευταία τριετία άλλαξε έντονα η νομοθεσία και ο τρόπος υπολογισμού και αυτός σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση πολλών δημοσίων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, καθυστερεί ακόμη περισσότερο την έκδοση των συντάξεων.

Τώρα, σύμφωνα με τον εργατολόγο Διονύση Ρίζο που μίλησε στην εκπομπή του Open, «επιστρέφουμε 10 χρόνια πριν, στον νόμο Πετραλιά, που εισήγαγε για πρώτη φορά τη χορήγηση ενός ποσού σύνταξης, που τότε είχε ονομαστεί εθνική σύνταξη σαν προσωρινή, σαν ασπιρίνη δηλαδή για τον πόνο της αναμονής».

Σύμφωνα με τον Δ. Ρίζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι λοιποί θεσμοί είναι αυτοί που πιέζουν για τη γρήγορη απονομή των συντάξεων, έτσι η διαδικασία που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας αποτελείται από εξής τρία στάδια:

  1. Άμεση καταβολή 345-384 ευρώ βάσει χρόνου ασφάλισης. Οι καινούριες διατάξεις θα προβλέψουν την ύπαρξη πλατφόρμας όπου οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με εκκρεμείς υποθέσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις και σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  2. Προσωρινή σύνταξη λίγους μετά. Έτσι, τα 384 ευρώ θα γίνουν 700. Αυτό όμως, δεν θα ισχύει για όλους και υπάρχουν σχετικές δικλείδες. Η προσωρινή σύνταξη δεν θα απονέμεται σε όσους έχουν εξαγορά πλασματικών ετών, ή οφειλές ή διαδοχική ασφάλιση κλπ, δηλαδή το 80% των ασφαλισμένων και αυτοί θα πρέπει να περιμένουν την έκδοση της οριστικής σύνταξης.
  3. Ολοκλήρωση διαδικασίας με απόφαση έκδοσης οριστικής σύνταξης. Ο μέσος χρόνος αυτή τη στιγμή ποικίλει ανάλογα με τους φορείς, αλλά κατά μέσο όρο για έναν ασφαλισμένο με έναν μόνο φορέα ασφάλισης μπορεί να φτάσει από μερικούς μήνες έως 16 μήνες, ενώ ο χρόνος ανεβαίνει μέχρι και στους 40 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50