search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:26
MENU CLOSE

«Συναγερμός» από Θωμαΐδη:Περισσότερα από 100.000 τα κρούσματα στην Αττική (Video)

08.02.2021 19:20
«Συναγερμός» από Θωμαΐδη:Περισσότερα από 100.000 τα κρούσματα στην Αττική (Video) - Media

 

Μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ιδίως στην Αττική, περιέγραψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαϊδης.

Μιλώντας στο Mega Channel, o κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Τόνισε, δε, ότι «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου.Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».

Όσον αφορά στα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα είπε ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

Μια άλλη ανησυχητική παράμετρο, που αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού ανέδειξε ο κ. Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση στα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα», προσθέτονταας ότι η αυστηροποίηση στους περιορισμούς της μετακίνησης και η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:26