search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:55
MENU CLOSE

Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown η Αττική – Σήμερα οι αποφάσεις

09.02.2021 12:57
Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown η Αττική - Σήμερα οι αποφάσεις - Media

 

Σίγουρη θεωρείται η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τρίτης και τις αποφάσεις να αναμένονται το απόγευμα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συσκέφθηκαν εκτάκτως ο πρωθυπουργός, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν σήμερα.

Όπως είπε, τη σκυτάλη αναλαμβάνουν οι ειδικοί οι οποίοι θα συνεδριάσουν και αυτοί εκτάκτως για να κρίνουν την εικόνα της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο.

Αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως. Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα».

Η έκθεση-εφιάλτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στο τραπέζι το σενάριο του ολικού lockdown μετά από έκθεση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα προς τον πρωθυπουργό, που παρουσίαζε δραματική εικόνα γιια την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει.

  • Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία
  • την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ
  • Την συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημερινά ημερήσια κρούσματα θα εκτιναχθούν πάλι σε τετραψήφιο νούμερο, ξεπερνώντας τα 1.200. Μεγάλη κρίνεται εξάλλου και η διασπορά των μεταλλάξεων στη χώρα.

Τα σενάρια

Πολλά είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Αττική, μετά την εφαρμογή του σκληρότερου lockdown, σενάριο που πλέον φαντάζει αναπόφευκτο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανή η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και της μεθόδου του click away στα καταστήματα.

Επίσης, με βάση τα όσα είχαν αποφασιστεί στο lockdown του Μαρτίου, θα λειτουργούν κανονικά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας, ενώ το λιανεμπόριο στα καταστήματα θα σταματήσει.

Επίσης, αναμένεται να απαγορευτεί και η ατομική προσευχή σε χώρους λατρείας και θα ισχύει όπως και τώρα, η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ θα αυξηθεί και το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Λινού: Μαζικά τεστ και τηλεργασία για να αποφευχθεί η καραντίνα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού ζήτησε πολλά και συστηματοποιημένα τεστ και τηλεργασία παντού, προκειμένου να αποφευχθεί η σκληρή καραντίνα τύπου Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Α. Λινού δήλωσε στο CNN.gr ότι «αν δεν εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα, κεντρικά, με την έννοια να γίνουν σε όλες τις ευαίσθητες ομάδες και τους εργαζόμενους -περιλαμβανομένων όλων των εκπαιδευτικών- συστηματικά τεστ, και αν δεν μεγιστοποιηθεί η εξ αποστάσεως εργασία, και δεν λυθεί το θέμα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε θα γίνει μονόδρομος το καθολικό lockdown. Αλλά πρέπει να προηγηθούν αυτά μήπως και το αποφύγουμε».

Υπογράμμισε, δε, ότι  δεν απαιτείται μόνο σωστή τήρηση των μέτρων, αλλά τεράστια αύξηση των τεστ ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς και εν γένει εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με κόσμο, γενίκευση της εξ αποστάσεως εργασίας κυρίως στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και ευαισθητοποίηση σε ομάδες κοινωνικο-οικονομικά υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι Ρομά, οι πρόσφυγες, οι κρατούμενοι και οι άστεγοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33