search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:44
MENU CLOSE

ΠΟΥ: Αυτά είναι τα ευρήματα των ερευνών στην Ουχάν για την προέλευση του κορωνοϊού

09.02.2021 13:45
Καμπανάκι ΠΟΥ: «Πολύ νωρίς» για χαλάρωση των lockdown στην Ευρώπη - Media

 

Νέες πληροφορίες για την εμφάνιση της Covid-19, γνωστοποίησε ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ταξίδεψε στην Κίνα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η έρευνα δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα της επιδημίας.

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις … για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί» πρόσθεσε. «Αν και οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, δείγματα κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν σε αυτά τα είδη, δεν είναι πανομοιότυπα με τον ιό Sars-Cov-2». Ακόμη, υποστήριξε ότι η δειγματοληψία των νυχτερίδων σπηλαίων στην Ουχάν και άλλων ζώων έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να προσδιορίσει την παρουσία του ιού που προκαλεί την Covid-19.

Επιπλέον, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί πώς κατάφερε να παρεισφρήσει ο ιός στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Η αγορά αυτή ήταν μια από τις τοποθεσίες όπου ξέσπασε η Covid-19, αλλά η μετάδοση συνέβαινε επίσης και αλλού ταυτόχρονα.

Απαιτείται επιπλέον έρευνα για τον προσδιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν τα προϊόντα ψυχρής αλυσίδας στη μετάδοση του ιού, όπως είπε.

Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, το πιο πιθανό μονοπάτι είναι το πέρασμα του ιού σε ανθρώπους από ένα ενδιάμεσο είδος.

Η πορεία του ιού από το ζώο στην αγορά του Χουάν θα μπορούσε να ήταν πολύ περίπλοκη και θα μπορούσε να είχε διασχίσει τα σύνορα, ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι δυνατή η υπόθεση της μετάδοσης μέσω του εμπορίου κατεψυγμένων προϊόντων ψυχρής αλυσίδας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαρροής του ιού από εργαστήριο ξεκαθάρισε πως είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη ως μέρος της εργασίας τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:42