search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:45
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό «ψάχνεται» για «ελαφρά» αεροπλανοφόρα

09.02.2021 16:55
ΗΠΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό «ψάχνεται» για «ελαφρά» αεροπλανοφόρα - Media

 

Τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από τις ναυαρχίδες των στόλων: είναι τα σύμβολα της πολεμικής ισχύος των ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα οι ΗΠΑ διαθέτουν 11 αεροπλανοφόρα, τα δέκα κλάσεως Νίμιτς και το «Τζέραλντ Φορντ» της ομώνυμης νέας κλάσεως που παραδώθηκε στο Ναυτικό το 2017.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του US Naval Institute News, στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι τα υφιστάμενα αεροπλανοφόρα δημιουργούν πρόβλημα λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής, λειτουργίας αλλά και συντήρησης, κάτι που οδηγεί τους Αμερικανούς να κοιτάξουν εναλλακτικές λύσεις.

Ειδικότερα, οι εκθέσεις και οι μελέτες των Αμερικανών επικεντρώνονται στην απόκτηση έως και έξι «ελαφρών αεροπλανοφόρων» για τον αμερικανικό στόλο στο μέλλον, τα οποία θα είναι φθηνότερα ως προς το κόστος λειτουργίας, την ίδια στιγμή που το κόστος στο αεροπλανοφόρο κλάσης Ford άγγιξε το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο εναλλακτικές

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μελετά τουλάχιστον δύο διαφορετικά σχέδια «ελαφρών» αεροπλανοφόρων. Η πρώτη εναλλακτική βασίζεται στην δημιουργία ενός αεροπλανοφόρου που θα βασίζεται στα πλοία κλάσης America, έχοντας αφαιρέσει ωστόσο τα χαρακτηριστικά εκείνα που το καθιστούν πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων. Έτσι προκύπτει στο σχεδιασμό ένα «ελαφρύ» αεροπλανοφόρο με εντελώς επίπεδο κατάστρωμα πτήσης, ενώ με κάποιες τροποποιήσεις θα μπορεί να φέρει και stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35B.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή μιας μικρότερης, σε μέγεθος, έκδοσης του αεροπλανοφόρου κλάσσης Ford, διατηρώντας παράλληλα τον πυρηνικό αντιδραστήρα, τον εξοπλισμό απογείωσης και προσγείωσης για τα αεροσκάφη που θα φέρει, ενώ υπάρχουν και «σενάρια» για την εγκατάσταση σε αυτό ενός ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη, για την μεταφορά διαφόρων ειδών αεροσκαφών, μαχητικών και άλλων.

Πηγή: onalert.gr / πηγή φωτο: Wikipedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15