search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:36
MENU CLOSE

Από τον πάτο στον απόπατο

09.10.2012 07:18
Από τον πάτο στον απόπατο - Media

Το τελευταίο διάστηµα η πολιτική ηγε­σία του ΥΠΕΚΑ έχει βάλει τις δηλώ­σεις στον αυτόµατο πιλότο και σε όλους τους τόνους επιµένει να τονί­ζει τον κρίσιµο ρόλο που παίζει αυ­τό το υπουργείο στην ανάπτυξη της χώρας.

Το τελευταίο διάστηµα η πολιτική ηγε­σία του ΥΠΕΚΑ έχει βάλει τις δηλώ­σεις στον αυτόµατο πιλότο και σε όλους τους τόνους επιµένει να τονί­ζει τον κρίσιµο ρόλο που παίζει αυ­τό το υπουργείο στην ανάπτυξη της χώρας.
Και αυτό είναι αλήθεια αφού από τους βασικούς και αυτονόητους, σε όλες τις χώρες του κόσµου, µοχλούς ανάπτυξης είναι ο χωροταξικός σχεδιασµός και το κτηµατολόγιο. ∆υο τοµείς ανύπαρκτοι επί της ουσίας στη χώρα µας, δυο τοµείς που τεχνηέ­ντως έχουν υποτιµηθεί, για να ζουν και να βασιλεύουν το «µαύρο χρήµα», οι αυ­θαιρεσίες και τα λόµπι που κινούν τα νήµατα.
Μόνο που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ λέει τη µισή αλήθεια και, καλυπτόµενη πίσω από γενικές και θεωρητικές κατευθύν­σεις, αποκρύπτει ότι ετοιµάζεται να συνεχίσει το έργο της απαξίωσης του φυ­σικού και του δοµηµένου περιβάλλο­ντος στο όνοµα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων. Ανάπτυξη και επενδύσεις που, παρά την απόλυ­τη προσαρµογή της χωροταξικής και πολεοδοµικής νοµοθεσίας στα µέτρα τους, δεν περνούν ούτε έξω από τα σύ­νορα… Έτσι, αντί να πάρουν µάθηµα από το πάθηµα, επιµέ­νουν στην πολιτική των βαθι­ών υποκλίσεων και δίνουν το στίγµα των προ­θέσεών τους για χωροταξικό σχεδι­ασµό, πολεοδοµική µεταρρύθµιση, επανα­προσδιορισµό χρήσεων γης, νέα µέτρα για τα αυθαίρε­τα που θα διευκολύνουν τους επενδυ­τές και θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Αν και µέσα σε λιγότερο από έναν χρό­νο έχουν ψηφιστεί και εφαρµόζονται έξι νόµοι (3986/2011, 4024/2011, 4014/2011, 4042/2012, 4067/2012, 4030/2011) στο όνο­µα της διευκόλυνσης των επενδυτών και της απλοποίησης των διαδικασιών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ετοιµά­ζεται από τον περιβαλλοντικό πάτο να µας οδηγήσει στον περιβαλλοντι­κό απόπατο. Για παράδειγ­µα, βλέπουν ότι δεν τους βγαίνουν τα κουκιά µε τα αυθαίρετα και ετοιµάζονται για νέα κόλ­πα που θα δίνουν οριστική λύση, ώστε «να µην αδικηθεί κανένας» από τους παρανόµους, όπως είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης… ∆εν τους βγαίνει η πε­ριβαλλοντική αδειοδότηση, θα κό­ψουν και όσες διαδικασίες απέ­µειναν… Μπαίνουν εµπόδιο οι χρήσεις γης, θα ξαναξεπατώσουν και τις χρήσεις γης που οι προηγούµενες µνηµονιακές κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει. Και από εκεί και πέρα… στάχτη και µπούρµπερη!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:34