search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:38
MENU CLOSE

Ο παρεξηγημένος Δον Κιχώτης

09.10.2012 07:40
Ο παρεξηγημένος Δον Κιχώτης - Media

Είδα προσφάτως με κάποια έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε να προβιβάσει τον Αντώνη Σαμαρά σε Δον Κιχώτη.

Είδα προσφάτως με κάποια έκπληξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε να προβιβάσει τον Αντώνη Σαμαρά σε Δον Κιχώτη. Είναι προφανές πως είτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε απερίσκεπτα γενναιόδωρος με τον αντίπαλό του, είτε δεν διαθέτει λογοτεχνικό σύμβουλο. Γιατί ακόμα και σε έξαρση λογοτεχνικής ιλαρότητας είναι αδύνατον να συγκρίνεις τον πλα­νόδιο ιππότη από τη Μάντσα με τον πλανόδιο επαίτη από τη Συγγρού. Κι οι δυο τους βέβαια σε ξένες στράτες περιπλανιούνται, μα ο πρώτος κυνη­γά τη δόξα κι ο δεύτερος τα ψίχουλα απ’ το τραπέζι των τροϊκανών. Εν τούτοις, για να μη βιαστώ με τη σειρά μου ν’ αδικήσω τον Τσίπρα, σκέφτη­κα μήπως εμπνεύστηκε τον ατυχή παραλληλισμό από το προσωνύμιο που ο Θερβάντες, διά στόματος Σάντσο, αποδίδει στον ήρωά του: πλανόδινος ιππότης – το λογοπαίγνιο, στη μετάφραση του Καρθαίου, είναι έξοχο και φανερώνει πικρές αλήθειες, αλλά και πάλι η σύγκριση δεν βγάζει πουθενά.
 
Ευτράπελα όνειρα, σκοτεινοί εφιάλτες
Μπορεί και τα δυο συγκρινόμενα πρόσωπα να περιδινούνται σε πλάνες και να παθαίνουν άσχημα στραπάτσα, αλλά η περιδίνηση του Δον Κιχώ­τη στις πλάνες του προσφέρει στον αναγνώστη ευτράπελα όνειρα. Ενώ η καταβύθιση του Σαμαρά στις δικές του φέρνει στον πολίτη σκοτεινούς εφιάλτες…
Ο Δον Κιχώτης αγωνίζεται να αποκαταστήσει την ιπποτική τάξη πραγμά­των, με γελοία αποτελέσματα. Ο Σαμαράς μάχεται για τη νέα τραπεζική τάξη θυμάτων, με δυστυχώς στυγερά αποτελέσματα. Ο Δον Κιχώτης πρωταγωνιστεί σε παρωδία παλαιών ιπποτών. Ο Σαμαράς είναι τριταγωνιστής στο δράμα που υπαγορεύεται από μια κουστωδία Ευρωπαίων λογιστών.
Ο Δον Κιχώτης είναι ανύποπτος: τραβάει μπροστά χωρίς να κοιτάζει πίσω από τον ώμο του. Ο Σαμαράς είναι φιλύποπτος: τραβάει λοξά, μιλά πλαγίως και κοιτάζει διαρκώς πίσω από τον δικό του ώμο. Ο ήρωας του Θερβάντες μαζεύει ξυλιές επιτιθέμενος. Ο ήρωας του ΔΝΤ (δεύτερος μετά τον Παπανδρέου που διεκδικεί επάξια τον τίτλο) μαζεύει προσβολές αμυνόμενος.
Ο Δον Κιχώτης είναι ερωτευμένος, ποιητής και μουσικός. Για τον Σαμαρά ως προς το πρώτο δεν ξέρω (το εύχομαι), μα για τα δύο τελευταία δεν μας πείθει καθόλου.
Ο Δον Κιχώτης εκπέμπει μια ιλαρότητα γιατί ως αυθεντικά κωμικός χαρα­κτήρας είναι σοβαρός ως την κατήφεια. Ο Σαμαράς είναι προγραμματικά ιλαρός και πασχίζει να το κρύψει παριστάνοντας τον σοβαρό…
 
Ανεμόμυλοι και… αιολικά πάρκα
Όσο κι αν ψάξω, μόνο διαφορές βρίσκω ανάμεσα στον πολύχρωμο ιππότη και τον άχρωμο πολιτικό. Εκτός αν μου ξέφυγε καμιά επίθεση του Σαμαρά εναντίον των αιολικών πάρκων, που θα μπορούσε ίσως να συγκριθεί με την εφόρμηση του Δον Κιχώτη εναντίον των ανεμόμυλων. Αν είναι έτσι τα πράγματα ανακαλώ.
Αλλιώς οφείλω να επανέλθω στο θέμα του αναγκαίου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λογοτεχνικού συμβούλου. Θα μπορούσα να του προτείνω (και σοβαρολογώ) τον κουρέα μου στην οδό Σπύρου Τρικούπη, που είναι ειδικός στο μυθιστόρημα.
Ωστόσο, παρότι είμαι βέβαιος ότι ο Αλέξης θα χαιρόταν την ατμόσφαιρα του λογοτεχνικού κουρείου, υπάρχει κάτι που με συγκρατεί. Πρόκειται για το επεισόδιο όπου ο ήρωας του Θερβάντες, χαμένος στον ιπποτικό του κόσμο, εκλαμβάνει μια ταπεινή λεκάνη ξυρίσματος ως το δοξασμέ­νο κράνος του Μαμπρίνου που χρόνια ονειρεύεται να αποκτήσει. Σκέφτομαι λοιπόν: αν ο Τσίπρας, σε μια κρίση αβροφροσύνης, συνοδέψει τον χαρακτηρισμό του Σαμαρά ως Δον Κιχώτη με μια αναλόγου βαρύτητας συμβολική χειρονομία, αν δηλαδή βουτήξει απ’ το κουρείο καμιά παλιά λεκάνη ξυρίσματος και τη στεί­λει δώρο στον πρωθυ­πουργό; Πώς θ’ αντιδράσει ο τελευταίος; Ιππότης όπως είπαμε δεν είναι, άρα αποκλείεται να εκτιμήσει το βα­ρύτιμο δώρο. Αίσθηση του χιούμορ είναι αμφίβολο αν διαθέτει, άρα δεν θα πιάσει το υπονοούμενο. Και ο λογιότατος Πολύδωρας, που θα μπορούσε να του υποδείξει τη δέουσα σκωπτική απάντηση, δεν ευκαιρεί, αφού ασχολείται με την υπεράσπιση του διορισμού της κόρης του. Οπότε μάλλον θα προσβληθεί, θα ξεσπάσει πολιτική κρίση και θα έχουμε τρικυμία εν λαγηνίω…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35