search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:54
MENU CLOSE

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Ικαρία «κάτι έγινε λάθος» – «Βλέπουμε το τέλος του τούνελ» (Video)

10.02.2021 18:17

 

Στην παραδοχή ότι το γεύμα στην Ικαρία πλήγωσε τους πολίτες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για Ικαρία: Κάτι έγινε λάθος

Μιλώντας για το γεύμα της Ικαρίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εικόνα αδίκησε την ουσία τω προθέσεών του και πως προφανώς ως εκ τούτου, κάτι έγινε λάθος. Δεσμεύτηκε δε ότι δεν θα επαναληφθεί και θα ληφθούν σχετικά μέτρα στις επόμενες περιοδείες. «Αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει είναι η ταράτσα της Ικαρίας, τότε κάνουμε κάτι καλά» είπε αναφερόμενος στην ποιότητα της αντιπολιτευτικής κριτικής. Υπενθύμισε δε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει γεύμα σε εστιατόριο με φορείς όπου υπήρχαν πολλά άτομα, αλλά κανείς από τη ΝΔ δεν το έκανε θέμα. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» είπε.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι «θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί»

Κανένα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, και ειδικά στη νέα πρόκληση Ερντογάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος. Τις ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Έχουμε προσκαλέσει τους τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών», και τόνισε ότι «η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη με την πολιτική την οποία ακολούθησε. Και αυτή η πολιτική της απειλής των κυρώσεων τελικά είχε το αποτέλεσμα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μπορεί πάλι κάτι αύριο να αλλάξει- ότι η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν έχουμε ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο, και νομίζω σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε».

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στο προηγούμενο διάστημα «υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».

Επίσης, στο ερώτημα αν μπορεί κανείς να τα βρει με τον Ερντογάν απάντησε: «Δεν το ξέρω. Αλλά το να τα βρει είναι σχετικό. Η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται. Πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά. Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ».

«Οι υπουργοί να υπηρετούν την κεντρική γραμμή»

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «παραφωνίες» εντός της κυβέρνησης, παραδεχόμενος ότι «οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Στην τελευταία απόφαση υπήρχε διχογνωμία. Και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες».

Παράλληλα, σημείωσε με νόημα ότι «όταν βγαίνει κανείς στην τηλεόραση μπορεί και να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Γι’ αυτό καλό θα είναι όταν βγαίνει κανείς, να έχει κάτι να πει» είπε για να προσθέσει πως δεν χρειάζεται να λέει κανείς διαρκώς κάτι καινούργιο.

«Φως στην άκρη του τούνελ»

Στην αρχή της συνέντευξής του, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι πλέον «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης, εξήγησε ότι το νέο lockdown αποφασίστηκε προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού και βρεθεί η χώρα σε κατάσταση όπως του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Πήραμε γρήγορα τα μέτρα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είπαμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ζωές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης. Εύχομαι να είναι σύντομη η νέα αυτή κατάσταση, αλλά έχω να πω ότι δεν βλέπουμε απλώς την άκρη του τούνελ, αλλά το τέλος του τούνελ».

Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό για κάθε πολίτη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε κατάχρηση στη χρήση των μηνυμάτων. Ξέρουμε πώς να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Γνωρίζουμε πώς να κάνουμε ελέγχους στους χώρους εργασίας. Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά, πρέπει να μπουν πρόστιμα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κόπωση».

Παράλληλα, εξήγησε ότι «δεν ήταν λάθος το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το πιο δύσκολο είναι να βάζεις στη ζυγαριά το εμπόριο και τα σχολεία. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο, είναι κέρδος για τα παιδιά. Η τηλεκπαίδευση είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες δεν συμβαίνει. Έχω ζητήσει από την Κεραμέως να φροντίσει ώστε να γίνουν οι Πανελλαδικές κανονικά και να καλυφθεί η ύλη, έστω και μειωμένη. Ίσως με κάποιο περιορισμό των διακοπών του Πάσχα».

Περί εμβολιασμών

Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία».

Επίσης, σημείωσε ότι «όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση», ενώ είπε ότι διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για περισσότερα εμβόλια θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη συνέντευξη Μητσοτάκη σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε για άλλη μια φορά στη τηλεόραση μπας και μαζέψει τα ασυμμάζευτα της συμπεριφοράς του. Για άλλη μια φορά όμως τα έκανε χειρότερα.

Η αλαζονεία του είναι τελικά παθολογική και δε κρύβεται ακόμη και όταν προσπαθεί να υποδυθεί τον μεταμελημένο, αφού αρνήθηκε να ζητήσει έστω και τώρα συγγνώμη! Για δεύτερη φορά μετά την Πάρνηθα, οι επικοινωνιολόγοι του τον έβαλαν να πει πως «δεν θα επαναληφθεί». Αμέσως μετά όμως δεν άντεξε. Τα έβαλε με την αντιπολίτευση και μίλησε για «σύντομο γεύμα ενός τετάρτου» σε μια κουραστική περιοδεία στην Ικαρία. Για κακή του τύχη, βέβαια, αυτόπτες μάρτυρες ήδη τον διαψεύδουν για το κορονογλέντι που που κράτησε επί «τουλάχιστον μιάμιση ώρα».

Κατά τα άλλα, μετά από 3 μήνες περιοριστικών μέτρων και λίγο πριν το τρίτο lockdown, ακούσαμε για άλλη μια φορά πόσο καλός είναι ο ίδιος και πόσο ανεύθυνοι οι πολίτες που έκαναν κατάχρηση μηνυμάτων.

Δεν φταίει το καθημερινό χάος συνωστισμού στα ΜΜΜ, δεν φταίει ότι άνοιξε τα σχολεία χωρίς μαζικά τεστ και με αυξημένο αριθμό μαθητών, με αποτέλεσμα την έκρηξη κρουσμάτων. Δεν φταίει ότι έχουν αφήσει τον κορονοϊό να θερίζει στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και του πήρε έναν χρόνο να το παραδεχτεί. Δεν φταίει ότι δεν προσέλαβε ούτε έναν μόνιμο γιατρό στο ΕΣΥ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει σοκαριστικά πως «δεν μπορούμε να γεννήσουμε εντατικολόγους».

Κάπου εκεί τελείωσε το θράσος και άρχισαν τα ψέματα. Όπως ότι φθάνουμε τους 500.000 εμβολιασμούς, ενώ μόλις 100.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δυο δόσεις.

Τελικά το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας αλλά ότι έχει χάσει την επαφή του με τη πραγματικότητα. Με τις αγωνίες, την απόγνωση και τα προβλήματα των πολιτών.

Το ΚΚΕ

«Το βασικό πολιτικό στοιχείο της συνέντευξης Μητσοτάκ,η δεν ήταν ούτε το τράβηγμα στα αυτιά των υπουργών του, ούτε τα ‘φαουλ’ της Ικαρίας, ούτε τα χιλιοειπωμένα κλισέ για τη διαχείριση της πανδημίας, που έχουν καταρρεύσει παταγωδώς. Ούτε φυσικά η εναπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στους ‘καλούς μας συμμάχους’. Το βασικό στοιχείο, που χαρακτήριζε τη συνέντευξη από την αρχή μέχρι το τέλος, ήταν η ομολογία ότι η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, αντιμετωπίζουν την πανδημία ως μια χρυσή ‘ευκαιρία’, που είναι όμως ευκαιρία για τους λίγους κι όχι για τις ανάγκες των πολλών» επισημαινει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Αποτελεί ευκαιρία για πιο φτηνή, ευέλικτη εργασία, ευκαιρία για νέα δώρα προς το κεφάλαιο, ευκαιρία για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις – με το μανδύα του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού – ευκαιρία για περισσότερη καταστολή κι αυταρχισμό» προσθέτει το ΚΚΕ στο σχόλιό του και τονίζει καταλήγοντας: «Γι’ αυτό και η οργάνωση της λαϊκής πάλης αφορά τόσο το “‘σήμερα’, για να μείνει ο λαός υγιής και δυνατός, όσο και την ‘επόμενη μέρα’».

Το ΜέΡΑ 25

Επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού για την συνέντευξή του στον Σκάϊ και ιδιαίτερα όσα είπε για το θέμα της Ικαρίας, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Το ΜέΡΑ 25, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όχι Κε Πρωθυπουργέ δεν κάνετε κάτι καλά, για την ακρίβεια δεν κάνετε τίποτα και γι‘ αυτό ούτε η Ικαρία ήταν το μοναδικό σας σφάλμα, αλλά απλώς ήταν το μόνο που δεν μπόρεσαν οι φιλικοί σας ΣΚΑΙ να μαζέψουν, ούτε το νέο μνημόνιο είναι εκτός συζήτησης. Το έχετε ήδη συμφωνήσει και απλώς περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε και αυτή την επίθεση σε βάρος των πολλών και πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:53