search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:04
MENU CLOSE

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ η αλαζονεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2164
11/2/2021
11.02.2021 04:00
tsipras_0-1.png

 

Το ύφος και οι πρακτικές της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το πρόσφατο πρωθυπουργικό ταξίδι στην Ικαρία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η αυτοεξαίρεση του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του από τα συνεχιζόμενα εδώ και μήνες περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι ένα ατόπημα όχι μόνο επικοινωνιακό, αλλά ουσίας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή μίλησε για αλαζονεία, ενώ και η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο και ανεύθυνο αλαζόνα».

Αυτό που επιχειρεί να αναδείξει η Κουμουνδούρου, του… πρωθυπουργού βοηθούντος, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ διακατέχονται πλέον φανερά από μια αλαζονική και υπεροπτική αντίληψη έναντι της κοινωνίας, που αντανακλάται στη διακυβέρνηση που ασκούν. Είτε πρόκειται για προκλητική παραβίαση των μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που εδώ και έναν χρόνο κουνάει το δάχτυλο στην κοινωνία για την «ατομική ευθύνη», είτε πρόκειται για τη νομοθέτηση σημαντικών νομοσχεδίων που εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, τις οποίες η κυβέρνηση μετά έρχεται και στοχοποιεί εγκαλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση για υποκίνηση, είτε πρόκειται για προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην προχθεσινή του συνέντευξη στον Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και παρουσιάζει έλλειμμα ενσυναίσθησης προς την κοινωνία. Κάτι που έχει πει αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες, όπως παλιότερη αναφορά στη Βουλή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατανοεί τη χώρα που κυβερνά – με αφορμή την πρωθυπουργική δήλωση περί μεγάλου μέρους των Ελλήνων που «είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους».

Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ακολουθεί μια στρατηγική που αποσκοπεί στο να αμφισβητήσει και να «σπάσει» την ατσαλάκωτη εικόνα του πρωθυπουργού όπως μεταδίδεται από τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει και το ανάλογο κοινωνικό υπόβαθρο, καθώς συσσωρεύεται και είναι εμφανής η οργή σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τους αλλεπάλληλους περιορισμούς – ο Τσίπρας μίλησε για λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν –, την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και εργασιακών δικαιωμάτων, την οικονομική καταστροφή που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Βλέπει αρχή φθοράς

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προχθεσινή του συνέντευξη φάνηκε να εκφράζει μια έμμεση αμφισβήτηση για τις δημοσκοπήσεις ή έστω να υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις των δημοσκοπήσεων πέρα από τη μονοσήμαντη θεώρηση της ψαλίδας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι:

-Πέρα από την πρόθεση ψήφου, έχει αξία η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

-Αυτή την ώρα «δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι τα ευρήματα που αφορούν πρόθεση ψήφου μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», διότι «αυτή τη στιγμή ο μέσος Έλληνας αυτό που έχει στο μυαλό του δεν είναι τι θα ψηφίσει, αλλά αν θα μπει στην εντατική στο νοσοκομείο ή όχι».

-Αποτελούν «μια ανάγνωση της στιγμής, μια μικρογραφία της στιγμής». Ο ίδιος, τόνισε, έχει την ευρύτερη εικόνα που δείχνει ότι «αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αισθάνεται μια μεγάλη δυσφορία, μια μεγάλη οργή». Περαιτέρω ανέφερε ποια είναι αυτή η μεγάλη εικόνα: «Αν δει κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο και από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, βλέπει (…) μια μεγάλη άνοδο και μια μεγάλη πτώση για την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης. Αυτή η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι έχει αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης».

Κοιτώντας πίσω από τις γραμμές, το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει εκείνο το όριο που την προστάτευε η επικοινωνιακή υπεροπλία της. Αν μέχρι σήμερα «κάνει ό,τι γουστάρει», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε χθες στην παρέμβασή του στη Βουλή για να δώσει έμφαση στις συμπεριφορές του πρωθυπουργού, πλέον αυτό αρχίζει να έχει κόστος. Εν κατακλείδι, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται όσον αφορά την υποτιθέμενη παντοδυναμία της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται από τη διαφορά των 15 μονάδων κατά μέσο όρο στις δημοσκοπήσεις, με δεδομένο ότι είμαστε μακριά ακόμη από εκλογές και ο κόσμος παλεύει με μια ασφυκτική καθημερινότητα.

«Δεν είναι η ώρα για εκλογές»

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ναι μεν δεν είπε κάτι καινούριο, καθώς εξ αρχής έχει δηλώσει ότι εν μέσω πανδημίας η αντιπολίτευση δεν είναι δυνατό να ζητά εκλογές και είναι κυνισμός και από την πλευρά της κυβέρνησης αν έχει τέτοιους σχεδιασμούς. Είπε λοιπόν προχθές ότι δεν θα ζητήσει εκλογές «την ώρα που ο μέσος Έλληνας πολίτης αγωνιά για το αύριο», καθώς και πως όταν, μετά την πανδημία, ανοίξει η συζήτηση «ποιος μπορεί τώρα να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης», τότε «οι εξελίξεις θα έρθουν ούτως ή άλλως από μόνες τους». Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τη λογική του «ώριμου φρούτου», από την άλλη, είπε, και το άγουρο φρούτο «δεν έχει νόημα να το γευτείς». Ταυτόχρονα όμως είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να διαχειριστεί την κρίση «που του έλαχε», όπως αντιστοίχως ο Τσίπρας το 2015, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να επωμιστεί και τη φθορά που συνεπάγεται αυτή η διαχείριση. Επιχείρησε δε να στιγματίσει την επιλογή των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι θα είναι «φυγομαχία» (αν και στην παρούσα φάση κανείς δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές για να «αποδράσει», όπως λέει ο Τσίπρας, αλλά για να εξασφαλίσει παράταση θητείας). «Δεν βιάζομαι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι η ώρα τώρα να ζητήσω εκλογές. Θα έρθει αυτή η ώρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:57