search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:47
MENU CLOSE

Η συναρπαστική κινέζικη Πρωτοχρονιά!

12.02.2021 10:45
Η συναρπαστική κινέζικη Πρωτοχρονιά! - Media

 

Στις 12 Φεβρουαρίου ξεκινά το Κινέζικο Έτος 2021 και όπως είναι φυσικό, την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η Κίνα γιορτάζει!

Και θα γιορτάζει για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες μιας και η κινεζική Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 20% του πληθυσμού του πλανήτη, είναι η πιο σημαντική γιορτή για την Κίνα αλλά και για τους Κινέζους σε όλο τον κόσμο – αν και επίσημα η χώρα χρησιμοποιεί το γρηγοριανό ημερολόγιο όπως και οι δυτικές χώρες. 

Οι Κινέζοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο, διότι η μέτρηση του έτους βασίζεται ακόμη και σήμερα στο αρχαίο κινεζικό ημερολόγιο που αναπτύχθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα Χουάνγκ Ντι ή Κίτρινο Αυτοκράτορα, το 2637 π.Χ. Ο θρυλικός αυτός αυτοκράτορας θεωρείται γεννήτορας του κινεζικού κράτους και του πολιτισμού του, μέγας ηγέτης και πολεμιστής, κάτοχος των απόκρυφων τεχνών, της αστρολογίας αλλά και της ιατρικής. Στο Ημερολόγιό του «έκρυψε όλα τα μυστικά των ουρανών» όπως μας λέει η αρχαία κινεζική παράδοση.  

Σύμφωνα με την Κινεζική Αστρολογία, το 2021 θα είναι η χρονιά του Βούβαλου και αναμένεται να είναι μια δημιουργική περίοδος κατά την οποία ο κόσμος θα λειτουργήσει με γνώμονα την οργάνωση, την πειθαρχία και τη σκληρή εργασία!

Η μεγάλη αυτή γιορτή έχει πολλές και συναρπαστικές ιδιαιτερότητες, συνδεδεμένες με τον πανάρχαιο κινεζικό πολιτισμό και έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε κάποιες απ’ αυτές:

1) Στην Κίνα αποκαλούν την γιορτή της Πρωτοχρονιάς, Γιορτή ή Φεστιβάλ της Άνοιξης. Έχει ακόμα αρκετό κρύο αλλά οι εορτασμοί αυτοί σηματοδοτούν το τέλος των παγωμένων ημερών του χειμώνα. Ο κόσμος υποδέχεται την άνοιξη και όλα τα καλά που φέρνει μαζί της. Η φύση ανθίζει και όλα προσδοκούν μια καινούργια αρχή. 

2) Σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, το Φεστιβάλ της Άνοιξης, ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και διαρκεί μέχρι τις 15, την ημέρα της πανσελήνου. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες γιορτές της Δύσης (όπως η μέρα των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων των οποίων οι ημερομηνίες είναι σταθερές), στο Κινεζικό ημερολόγιο δεν υπάρχουν σταθερές γιορτές. Η Πρωτοχρονιά μπορεί να μεταφερθεί από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι την 20η μέρα του Φεβρουαρίου!

3) Το Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι αφιερωμένο στις παρακλήσεις προς τους θεούς για μια καλή σοδειά. Στην παραδοσιακή αγροτική κοινωνία, η συγκομιδή ήταν πολύ σημαντική για την επιβίωση.  Ο κόσμος προσεύχεται και στους προγόνους του, τους οποίους σέβεται σαν θεότητες. 

4) Οι μύθοι γύρω  από την Κινεζική Πρωτοχρονιά παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένα τέρας που το έλεγαν Νίαν, ερχόταν κάθε Πρωτοχρονιά και προκαλούσε τεράστιες καταστροφές. Ο κόσμος κρυβόταν στα σπίτια… Ένα αγόρι όμως αποφάσισε να πολεμήσει το φρικτό τέρας με κροτίδες και κατάφερε να το διώξει! Την επόμενη μέρα όλοι γιόρτασαν την επιβίωσή τους ρίχνοντας ακόμα περισσότερες κροτίδες και πυροτεχνήματα. Αυτή η ιεροτελεστία ακολουθείται μέχρι και τις μέρες μας. 

5) Οι Κινέζοι πιστεύουν πως οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα, εκτός του ότι διώχνουν τέρατα όπως ο Νίαμ, διώχνουν επίσης και την κακή τύχη. Έτσι, ο κόσμος παραμένει ξύπνιος την Πρωτοχρονιά και ρίχνει τα βεγγαλικά μόλις το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα. Οι οικογένειες μαζεύεται και καίνε ψεύτικα χρήματα προς τιμήν των νεκρών τους. Το πρωί ρίχνουν πάλι πυροτεχνήματα για να υποδεχτούν μια τυχερή νέα χρονιά. 

6) Εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην Κίνα, η χρήση πυροτεχνημάτων έχει απαγορευτεί σε πάνω από 500 πόλεις. Αλλά πολλοί είναι εκείνοι που παραβαίνουν τον νόμο, παρότι η πειθαρχία των Κινέζων είναι παροιμιώδης! Στο Πεκίνο, για παράδειγμα, είχε απαγορευτεί η χρήση πυροτεχνημάτων για 13 χρόνια ώσπου μετά από έντονη λαϊκή αντίδραση, οι αρχές αναγκάστηκαν το 2006 να αποσύρουν την απόφαση…  

7) Η πιο σημαντική πτυχή αυτής της γιορτής είναι η επανένωση όλων των μελών της οικογένειας που πρέπει να επιστρέψουν σπίτι τους για τις γιορτές. Βέβαια στο δείπνο της πρωτοχρονιάς δεν είναι εύκολο να παρευρεθούν όλοι καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι γονείς ζουν σε απομακρυσμένα χωριά και τα παιδιά τους σε μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπλέον, όποιος θέλει να επισκεφτεί την οικογένειά του, πρέπει να έχει κλείσει τα εισιτήριά του τουλάχιστον 60 μέρες πριν!  Η μετακίνηση των ανθρώπων αυτών ονομάζεται η Ανοιξιάτικη Μετανάστευση. 

8) Όλοι γνωρίζουν αυτόν τον ενοχλητικό συγγενή στο τραπέζι ο οποίος ρωτάει επίμονα «Μόνος (-η) ήρθες;»… Η κατάσταση αυτή αποδεικνύεται πολύ πιο ενοχλητική, όμως, αν είσαι Κινέζος! Το να κάνει κανείς παιδιά στην Κίνα και να συνεχίσει το οικογενειακό όνομα, είναι πολύ σημαντικό στον κινεζικό πολιτισμό. Κι έτσι, πολλοί Κινέζοι που τυχαίνει να είναι μόνοι, για να αποφύγουν την κατακραυγή από τους συγγενείς τους, νοικιάζουν …σύντροφο για τις γιορτές! Και όσοι από την άλλη, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους για τις γιορτές είναι διαθέσιμοι για ενοικίαση!

9) Αμάρτημα μεγάλο θεωρείται να κάνει κανείς μπάνιο την Πρωτοχρονιά. Επίσης, απαγορεύεται να σκουπίσουν ή να πετάξουν τα σκουπίδια έως την 5η μέρα μετά την Πρωτοχρονιά. Έτσι είναι σίγουροι ότι η καλή τύχη παραμένει στο σπίτι τους! Αποφεύγεται η επίσκεψη στο κομμωτήριο, η χρήση ψαλιδιών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων, οι τσακωμοί και τα «γαλλικά», αλλά και η εκφορά «γκαντέμικων» λέξεων όπως «θάνατος» και «αρρώστια».

10) Κάθε χρονιά είναι αφιερωμένη σ’ ένα ζώο (Δράκος, Αγριόχοιρος, Κόκορας, Σκύλος, Ποντικός  κα). Τα δυτικά ωροσκόπια περιλαμβάνουν 12 ζώδια, ένα για κάθε μήνα. Υπάρχουν 12 ζώδια και στην κινεζική Αστρολογία, αλλά κάθε ζώδιο έχει δική του μιαν ολόκληρη χρονιά! 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:46