search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:44
MENU CLOSE

ΣτΕ: «Παγώνουν» τα πρόστιμα 300 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού

12.02.2021 11:56
ΣτΕ: «Παγώνουν» τα πρόστιμα 300 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού - Media

 

Στον «πάγο» μπαίνουν όλες οι υποθέσεις προστίμων των 300 ευρώ που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, για όσους πολίτες έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Και αυτό καθώς η ολομέλεια του ΣτΕ θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα όλων των εκκρεμών προστίμων με πιλοτική δίκη.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει 46 πολίτες από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή πρόστιμα που κόπηκαν κατά την πορεία του Πολυτεχνείου.

Αναλυτικότερα, στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου 2020) πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και επιβλήθηκαν από την ΕΛΑΣ 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορονοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ.

Κατόπιν αυτού, 46 κάτοικοι Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Στη συνέχεια οι 46, επικαλούμενοι τον νόμο 3900/2010, κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες) και όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Επικαλέστηκαν, αντισυνταγματικότητες ως προς την επιβολή των διοικητικών προστίμων.

Τελικά, η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ ως πιλοτικές δίκες.

Ωστόσο το ΣτΕ θα αποφανθεί συνολικά για όλα τα εκκρεμή πρόστιμα, που κόπηκαν για παραβίαση των μέτρων περιορισμου της πανδημίας. 

Η διαδικασία της πιλοτικής δίκης σημαίνει πως η απόφαση του ΣτΕ θα έχει εφαρμογη για όλες τις εκκρεμείς και τις μελλοντικές περιπτώσεις προστίμων των 300 ευρώ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:43