search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:46
MENU CLOSE

Tο «σκυλάκι» του Μπους

09.10.2009 13:48

Όχι και το «σκυλάκι» του Μπους πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Κι όμως ο πρώην πρωθυπουρ­γός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ φαντάζει σήμερα ως ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των αρχηγών της Ε.Ε. – μια θέση που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και του Eυρωπαίου υπουργού Εξωτερικών.

Όχι και το «σκυλάκι» του Μπους πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Κι όμως ο πρώην πρωθυπουρ­γός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ φαντάζει σήμερα ως ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των αρχηγών της Ε.Ε. – μια θέση που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και του Eυρωπαίου υπουργού Εξωτερικών.

Μετά την επικύρωση μάλιστα της συνθή­κης από τους Ιρλανδούς με το δημοψήφισμα της περασμένης Παρασκευής, απομένει τώρα μόνο η υπογραφή της Τσεχίας και της Πολωνίας για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, με πρώτη χειροπιαστή κίνηση την επιλογή προ­έδρου και υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώ­κει μάλιστα να επιλεγεί ο πρόεδρος της Ε.Ε. ώς τα τέλη Οκτωβρίου. Για να μην έχουν πρόβλημα και οι Αμερικανοί για το ποιον θα παίρνουν στο τηλέφωνο όταν αναζητούν Eυρωπαίο συνομιλητή…

«Ο Τόνι Μπλερ εμφανίζεται ως ο πιθα­νότερος υποψήφιος για την προεδρία της Ενωσης, ελλείψει εναλλακτικής λύσης και χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό» γράφουν οι «Τάιμς». Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλω­στε το γεγονός ότι ο Μπλερ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να συρθεί η Ευρώπη πίσω από τον Μπους στην εισβολή στο Ιράκ, αλλά και τα εμπόδια που συνεχώς έθετε ως πρωθυπουργός στην ενεργό συμμετοχή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;

Ο Σουηδός πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης έντονες επιφυλάξεις για την ενδε­χόμενη προεδρία Μπλερ τονίζοντας ότι τα συμφέροντα των μικρών χωρών της Ε.Ε. δεν θα προωθούνται αν ο νέος πρόεδρος προέρ­χεται από τις τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. – τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.

 

«Λέξη» και χιλιάρικο

Ο ίδιος ο Μπλερ καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πλασαριστεί ως υποψήφιος πρόεδρος, αν και μέχρι τώρα έχει αποφύγει δημοσίως να πει ότι θέλει τη δουλειά. Οι άσπονδοι «φίλοι» του λένε ότι οι μοναδικές επιφυλάξεις του είναι για τον μισθό του… Ως πρόεδρος της Ε.Ε. θα κερδίζει περίπου

270.000 ευρώ το χρόνο και άλλα 40.000 για επίδομα στέγασης. Πολύ λιγότερα από αυτά που παίρνει σήμερα δίνοντας διαλέξεις και ομιλίες.

Όπως έγραψαν άλλωστε οι «Κυριακάτικοι Τάιμς», ο Μπλερ παραμένει μακράν ο πρώ­τος… ευρωφονιάς συνταξιούχος πολιτικός, καθώς για τις διαλέξεις που δίνει σε όλον τον κόσμο βγάζει περίπου 7.300 ευρώ το… λεπτό. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από  τον Ιούνιο του 2007 που εγκατέλειψε την πρωθυπουργία έχει κερδίσει συνολικά

16.600.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα επιλεγεί από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε., αλλά αυτό που θα μετρή­σει περισσότερο είναι η στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι ο Μπλερ θα ήταν καλός για τη δουλειά.

Ο Σαρκοζί φαίνεται να έχει πείσει και τη νεοεκλεγείσα Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα στοιχηθούν πίσω από την υποψηφιότητα Μπλερ για τον απλούστα­το λόγο ότι είναι ένα «μεγάλο όνομα» και «θα καταστήσει την Ευρώπη θέμα». Το πρόβλημα είναι ότι ο Μπλερ είναι μισητό πρόσωπο τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Παρίσι. «Το μόνο πράγμα που φρόντιζε ο Μπλερ στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ήταν να ενισχύσει τις συνθήκες που οδήγη­σαν στη σημερινή παγκόσμια κρίση», λέει ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβου­λευτής Μίκαελ Γκάλερ. «Είναι καλός στο να δίνει διαλέξεις, αλλά χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα» λέει ο Γκάλερ.

Ο Μπλερ είναι άλλωστε αντιπαθής σε όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμη και στη σοσιαλιστική ομάδα, από τα σπλάχνα της οποίας προέρ­χεται…

 

Αναγκαίο κακό

Μέρκελ και Σαρκοζί φαίνεται να βλέ­πουν όμως τον Μπλερ ως το «αναγκαίο κακό», καθώς θέλουν έναν φιλο-Eυρωπαίο Bρετανό πολιτικό στην ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκης Ένωσης με δεδομένη την ευρωσκεπτικιστική πολιτική του Λονδίνου. Ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει της νίκης των ευρωσκεπτικιστών Τόρις στις εκλογές της άνοιξης…

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Τόρις Ουίλιαμ Χέιγκ δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την ενδεχόμενη επιλογή Μπλερ για την προεδρία της Ε.Ε. ως «τον χει­ρότερο τρόπο για να προωθηθεί η ιδέα της Ευρώπης στον βρετανικό λαό».

Οι Bρετανοί Συντηρητικοί του υποψήφι­ου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχουν διακηρύξει ότι θα οργανώσουν δημοψήφι­σμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, παρά την επικύρωσή της από την ελεγχόμενη από το Εργατικό Kόμμα σημερινή Bουλή της Βρετανίας. Η Μέρκελ δεν έχει επίσης και τις καλύτερες σχέσεις με τον Κάμερον μετά την άρνησή του να ενταχθούν οι ευρωβουλευτές των Τόρις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Kόμμα.

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:44