search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:37
MENU CLOSE

Στα 10.000 τα ενεργά κρούσματα – Τι αλλάζει από βδομάδα με τις μάσκες

12.02.2021 16:54
Στα 10.000 τα ενεργά κρούσματα - Τι αλλάζει από βδομάδα με τις μάσκες - Media

 

Ανησυχεί η κατάσταση στη χώρα τους επιστήμονες, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Στο «κόκκινο», βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1410 νέα κρούσματα της λοίμωξης και 21 νέους θανάτους, ενώ 293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθενται από αύριο 13 Φεβρουαρίου οι περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας –πλην της Σκύρου-, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση. Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός. Η υπομονή είναι πολύ σημαντικό όπλο καθώς είμαστε στο τέλος του δρόμου, επισήμανε

Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.

Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Παπαευαγγέλου εξηγήσει ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Όσον αφορά τις συστάσεις για την μάσκα στη χώρα μας αυτές δεν αλλάζουν προς το παρόν και εξακολουθεί να τονίζεται η σωστή χρήση της, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας. Πάντως είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca που θα γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας παράγει ανοσία και δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα». Ήδη όπως είπε, έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού σε μόνο μια ημέρα. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί παρά την κακοκαιρία της επόμενης εβδομάδος και εξήγησε ότι σε περίπτωση χιονόπτωσης που θα δυσκολέψει τη μετάβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, οι δόσεις θα χορηγηθούν σε άτομα που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για να μη χαθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την επίπτωση που έχει στην επιδημία το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «έχει όντως παρατηρηθεί μία αύξηση 10% των κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία όμως εξήγησε ότι «σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά» και την απέδωσε περισσότερο «στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το βρετανικό στέλεχος του ιού και εάν είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά, είπε ότι έχει βρεθεί από τελευταίες μελέτες ότι είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνθηκαν από αυτό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν νοσήσει στην αρχή της πανδημίας όπως προκύπτει από στοιχεία από τη Βρετανία.

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με επιστήμονες στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο -που στοχεύει στο μόριο cd 24 – και το οποίο αναπτύχθηκε στο Ισραήλ. Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η χρήση του έχει δώσει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα δεδομένα καθώς στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής που προκαλεί ο κορονοϊός.

Αύξηση ενεργών κρουσμάτων

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην επικράτεια ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει περάσει σε φάση ήπιας αύξησης, ανέφερε ο επίκουρςο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν, είπε, και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε περίπου 10 μέρες

Όσον αφορά την αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική, αυτή «κυμαίνεται την τελευταία εβδομάδα στο 20% έως 30% – μικρότερη από το 50% που είχε καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα – αλλά αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής και παρέθεσε ένα αρκετά αισιόδοξο στοιχείο που αφορά τους πολίτες άνω των 65 ετών: την υποχώρηση όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις. Αυτό είναι θετικό, όπως εξήγησε, καθώς τα περιστατικά αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν βαριά όσον αφορά την πορεία της νόσου.

Όπως είπε, η ψηλότερη επίπτωση της νόσου καταγράφεται στις ηλικίες 40 έως 64 ετών και ζήτησε «να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών, ίδιως σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η χρήση μάσκας, ή δεν είναι καλός ο εξαερισμός».

Τάση σταθεροποίησης παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται ήπια αύξηση νοσηλειών.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει αύξηση και αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:37