search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:26
MENU CLOSE

Έφτασε στην Αττική η «Μήδεια»: «Ψυχρή εισβολή» από τα βόρεια – Στα λευκά Μαλακάσα, Διόνυσος, Ωρωπός

14.02.2021 15:38
Έφτασε στην Αττική η «Μήδεια»: «Ψυχρή εισβολή» από τα βόρεια – Στα λευκά Μαλακάσα, Διόνυσος, Ωρωπός - Media

 

Στην Αττική έφτασε η κακοκαιρία «Μήδεια» που πλήττει από το Σάββατο την Ελλάδα. 

Στα λευκά έχουν αρχίσει και ντύνονται περιοχές της Βόρειας Αττικής, ενώ οι δήμοι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, αφού η χιονόπτωση όλη τη νύχτα αναμένεται να ενταθεί. Στη Μαλακάσα το χιόνι έχει ήδη στρωθεί και ο μηχανισμός του δήμου Ωρωπού βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση από την επέλαση της «Μήδειας».

Σε ύψιστη ετοιμότητα και ο δήμος Διονύσου. Εκχιονιστικά και αλατιέρες θα επιχειρούν όπου χρειαστεί, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς στο κεντρικό οδικό δίκτυο επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας. Σε 24ωρη επιφυλακή για κάθε έκτακτο περιστατικό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες στις δημοτικές κοινότητες σε Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα και έχουν οριστεί σημεία όπου διανέμεται αλάτι.

Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας η δημοτική αρχή ήδη έχει κλείσει τον δρόμο προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα και τον δρόμο του Αγίου Γεωργίου προς το Κρύο Πηγάδι. Και εκεί η Πολιτική Προστασία του δήμου έχει θέσει σε ετοιμότητα τα μηχανήματα σε όλες τις δημοτικές ενότητες και τους οικισμούς και διατηρεί τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας σε 24ωρη βάση, για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν ορίσει θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία από το χιόνι και από το κρύο, για όποιον βρεθεί σε ανάγκη.

Στον άξονα ΠΑΘΕ, Στο ρεύμα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προς Αθήνα, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στα φορτηγά τα οποία και αναγκάζει να σταθμεύσουν στο πάρκιγνκ του διασταθμού «Σείριος». 

Την ίδια ώρα αλατιέρες και εκχιονιστικά δουλεύουν ασταμάτητα για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία.

Παράλληλα, λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι τη θέση Άγιος Πέτρος και στα δύο ρεύματα.

Κλειστά σχολεία στη Λάρισα   

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, τα σχολεία στο νομό της Λάρισας, με αποφάσεις των δήμων, λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόστρωσης που επικρατεί στην περιοχή.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της πόλης της Λάρισας, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί με τηλεκπαίδευση.

«Οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί»

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε: 

«Στόχος μας είναι να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε οτι θα παραμείνουν ανοικτοί. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, όλος ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν ακραία, ενώ είναι σε συναγερμό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

«Η επαγρύπνηση στην Πολιτική Προστασία είναι από λεπτό σε λεπτό για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο» τόνισε περαιτέρω και προσέθεσε:

«Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των πολιτών θα πάνε όλα καλά, και τους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν χωρίς σοβαρό λόγο. Όσοι κυκλοφορούν να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους κα να είναι προσεκτικοί γιατί θα υπάρχει πολύς παγετός και κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει κι αυτό. Όλοι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Τα δεδομένα θα επανεξεταστούν το πρωί της Δευτέρας σε νέα σύσκεψη.

Στην κατάψυξη η Ήπειρος

Στην κατάψυξη έχει μπει η Ήπειρος, με τον υδράργυρο να έχει κάνει βουτιά κάτω από το μηδέν και τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται στα ορεινά. Τη Δευτέρα τα σχολεία σε όλο τον νομό Ιωαννίνων, αλλά και στον ορεινό δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα, θα παραμείνουν κλειστά.

Το χιόνι στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου εξακολουθεί να πέφτει ασταμάτητα και να φτάνει ακόμα και το ένα μέτρο.

Η ΔΕΗ καταβάλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις βλάβες στα Ζαγοροχώρια, ενώ ο δήμος Ιωαννιτών διανέμει δωρεάν νερό στους πολίτες, καθώς η βλάβη στο αντλιοστάσιο αναμένεται να επιδιορθωθεί έως τη Δευτέρα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον «Μωρέα»

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας σε τμήματα του αυτοκινητόδρομου ΚορίνθουΤρίποληςΚαλαμάτας και του κλάδου ΛεύκτρουΣπάρτης, λόγω επικείμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας θα ισχύσει η προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 88ο χιλιόμετρο έως το 210ο χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45ο χιλιόμετρο.

Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλα τα οχήματα.

Μαγνησία: Σοβαρά προβλήματα σε Βόλο-Πήλιο από τη «Μήδεια»

Σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες του Πηλίου, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από τη συνεχιζόμενη σφοδρή χιονόπτωση που μαίνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες και εντάθηκε μετά το μεσημέρι σε ολόκληρη την Μαγνησία.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον απαραίτητες ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου και κυρίως σε όλα τα Βορειοανατολικά προάστια προς τον Άνω Βόλο, τη Νέα Ιωνία και όλο τον αστικό ιστό πάνω από τη λεωφόρο Αναλήψεως.

Από το μεσημέρι διεκόπησαν και τα δρομολόγια των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από το παγωμένο χιόνι σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Μέσα στον Βόλο δεκάδες είναι οι υδροφόρες που φορτώνουν με θαλασσινό νερό από το λιμάνι και διέρχονται από κεντρικές οδικές αρτηρίες και ρίχνουν το νερό, για να αποτρέψουν την παγοποίηση του οδοστρώματος, αφού η θερμοκρασία μέσα στον Βόλο κυμαίνεται από -2 μέχρι και το μηδέν η μέγιστη.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος του Βόλου, καθώς και το τούνελ της Γορίτσας, όπου μέχρι τις 5 το απόγευμα η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Την ίδια ώρα, καταβάλλονται επίσης μεγάλες προσπάθειες να κρατηθεί ανοιχτός και ο δρόμος Βόλου – Χανίων – Ζαγοράς, όπου επιχειρούν πάνω από 50 εκχιονιστικά και αλατιέρες, για τον αποχιονισμό του οδοστρώματος, αλλά η μεγάλη επιδείνωση των φαινομένων και η σφοδρή χιονόπτωση καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση.

Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου είναι στους -9 βαθμούς και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά. Η κίνηση των αυτοκινήτων ακόμη και μέχρι την Πορταριά και τη Μακρυνίτσα είναι πάρα πολύ δύσκολη, ακόμη και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πολύ χιόνι πέφτει συνεχώς και στην περιφέρεια του Αλμυρού, τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά, ενώ από την Ευξεινούπολη προς τα χωριά και την Ανάβρα είναι σχεδόν αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα αυτοκίνητα και στον αυτοκινητόδρομο Βόλου – Βελεστίνου – Λάρισας από το ύψος της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην εθνική οδό Βόλου – Μικροθηβών, κυρίως στην ανάβαση του Σωρού.

Στην ΠΑΘΕ, στο τμήμα της Μαγνησίας, χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση και απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω πάγου παρά τις συνεχείς αποχιονίσεις στις στροφές Αερινού και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων, στα όρια με τη Φθιώτιδα.

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν εκτελέσθηκε σήμερα προς τα νησιά των Σποράδων, αφού πνέουν έξω από τον Παγασητικό άνεμοι 9 μποφόρ και τα πλοία έμειναν δεμένα στο λιμάνι του Βόλου.

Προβλήματα σε Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία και Κορινθία

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ προβλήματα καταγράφονται, εξαιτίας των χιονοπτώσεων, σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας.

Στην Αχαϊα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύεται προσωρινά η κίνηση των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λεωφορείων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

– Στην εθνική οδό Πατρών-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Αιγίου, μέσω Πτέρης.

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λουσών.

– Στην επαρχιακή οδό που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά, σε όλο το οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας και του Ερυμάνθου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Άνω Χώρας από την τοπική ενότητα Ελατούς και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Καρπενησίου από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Πλατάνου-Κλεπάς-Λιβαδακίου Αράχωβας, Ψηλού Σταυρού.

– Στην επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Κρυονερίων, επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Κάτω Χώρας.

– Στην επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Αμπελακιώτισσας από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Κρυονερίων και Περδικόβρυσης.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Ελατοβρύσης από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Ελατού, Γρηγόρι και Ελατόβρυσης.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Γραμμένης Οξιάς, μέσω Φωκίδας, από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Καλλονής, Κυδωνιάς, Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής.

Στην Κορινθία

Η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στις εξής περιοχές:

– Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων-Ζήρειας, από το 17ο έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο

Ισχυρές χιονοπτώσεις στη Βόρεια και τη Δυτική Λέσβο

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρές χιονοπτώσεις, πλήττουν από τις 5 το απόγευμα τη Βόρεια και τη Δυτική Λέσβο. Δυνάμεις των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των δήμων δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, μαζί με συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εργάζονται προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Με ανακοίνωση της το απόγευμα της Κυριακής, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έκανε γνωστό ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά πλην της εθνικής οδού μεταξύ Κλειούς – Συκαμινίας – ‘Αργενου στη βορειοανατολική Λέσβο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κλειστά σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) στην Περιφέρεια Αττικής, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών εξαιτίας της κακοκαιρίας, με απόφαση της Περιφερειακής Αρχής.

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των μαθητών, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο ισχυρός παγετός που αναμένεται να επικρατήσουν στην Αττική τις επόμενες ώρες, θα δυσχεράνουν τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας των σχολείων όσο και τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκονται εντός των δήμων όπου κατοικούν.

Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το πρωί της Δευτέρας και θα αποφασιστεί εάν απαιτείται να παραταθεί το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων

Σημειώνεται πως λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας, η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συστάσεις των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση καθώς η ασφάλεια των μαθητών που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία, είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Στην Αττική αναμένονται τα επόμενα 24ωρα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που καθιστά τον κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα πολύ μεγάλο. Αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση. Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε συνεχώς την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, με στόχο να παρέμβουμε όπου και αν απαιτείται, για την καλύτερη προστασία των πολιτών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35