search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:37
MENU CLOSE

Παγκόσμιες διευθετήσεις – 2

16.02.2021 10:47

Σε προηγούμενο κείμενό μας στο φιλόξενο ΠΟΝΤΙΚΙ – https://www.topontiki.gr/article/422093/pagkosmies-dieythetiseis- είχαμε υποστηρίξει πως η μετά-covid εποχή δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που ζούσαμε μέχρι τώρα.

Ήδη εξοικειωνόμαστε, εκόντες άκοντες, με ένα νέο τρόπο ζωής και με ένα νέο τρόπο ύπαρξης των κοινωνιών, με τα ερωτήματα περί ελευθερίας και δημοκρατίας σε εκκρεμότητα. Φαίνεται πως εισερχόμαστε σε μια προ-πολιτική εποχή, έως και στη διάπλαση ενός νέου ανθρωπολογικού τύπου.

Η θεμελιωμένη όμως στην αρχαία Ελληνική Παράδοση ανθρωπότητα, έχει κατακτήσει το δικαίωμα να συμμετέχει ενεργώς στην εξέλιξη της Ιστορίας. Αυτό το δικαίωμα όμως χάνουμε σήμερα μεθοδικώς και εντέχνως, από άγνωστους σε μας παράγοντες και μυστικά think tanks, γι’ αυτό και μιλήσαμε για είσοδό μας σε προ-πολιτική εποχή ή σε α-πολιτική εποχή, όρο που πολλοί χρησιμοποιούν ενίοτε ευαρέσκως, μη συνειδητοποιώντας τη σημασία του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αποδεχτούμε αυτόν τον ιστορικό αποκλεισμό μας. Παρά τις καταστάσεις που μας επιβάλλονται ως παγιωμένα Status Quo, ενίοτε μάλιστα αφελώς και ανιδιοτελώς, υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και που άρχισαν να προξενούν βίαιες αντιδράσεις. Ίσως μάλιστα εδώ να ξαναθυμηθούμε την κατά Μαρξ μαμή της Ιστορίας.

Στη δική μας Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, συμφωνούν λίγο-πολύ όλοι. Από διαφόρους όμως έγκυρους διαδικτυακούς τόπους, φαίνεται σαφώς πως μεγάλος αριθμός εξ’ ίσου ή και περισσότερο έγκυρων επιστημόνων, έχουν άλλες απόψεις.

Γιατί η συσταθείσα Επιτροπή από τον πρωθυπουργό της χώρας δεν εξετάζει την υφιστάμενη πολυφωνία, για να προταθεί, κατόπιν ευρύτερης συζήτησης μεταξύ των αρίστων επιστημόνων, μία σύνθεση, που θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η καλλίτερη; Οι όποιες μάλιστα ιατρικές προτάσεις πρέπει να τεθούν και υπό την βάσανο εξέτασης και άλλων επιστημόνων. Τα ζητήματα δεν είναι απλά και μονόπλευρα.

Σε όλα τα «μοντέλα» παρακολούθησης και πρόβλεψης της τρέχουσας πανδημίας, δεν περιέχεται η πρόβλεψη των μελλοντικών ασθενειών, αλλά και των μελλοντικών θανάτων, που θα προκύψουν από τους προτεινόμενους και επιβαλλόμενους εγκλεισμούς, «lockdown», και από την παύση λειτουργίας των κοινωνιών. Οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς προς θεραπεία άλλων ασθενειών έχουν δραματικώς περιοριστεί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η παχυσαρκία καλπάζει, τα παιδιά δεν παίζουν και δεν γυμνάζονται, οι ψυχικές ασθένειες αυξάνονται και επιδεινώνονται, κ.ο.κ. Ουδείς ασχολείται με τους πόσους θανάτους θα επιφέρει μελλοντικώς αυτή η κατάσταση ή δραματικές μειώσεις του προσδόκιμου ζωής.

Ασθένειες και θανάτους θα επιφέρουν επίσης και η φτώχεια, με την συντελούμενη καταβαράθρωση της οικονομίας της χώρας. Εκεί μάλιστα παρατηρούμε και λογικώς ανερμήνευτες αποφάσεις, όσο και τραγικές παραλείψεις (πχ. μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τους χώρους εστίασης και τα καταστήματα, που θα τηρούσαν κανόνες ασφαλείας, επισυμβαίνει στα λεωφορεία. Θα ήταν απλό να εκμίσθωναν τουριστικά πούλμαν που τώρα δεν έχουν άλλη δουλειά, αντί να νομίζουν πως θα επιζήσει οικογένεια με 350 €, που με το ζόρι θα εισπράξει ως βοήθημα)

Είναι τουλάχιστον περίεργο, οι δημοφιλείς τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας μας να μας ενημερώνουν σχετικώς μόνο με συγκεκριμένους επιστήμονες, μετρούμενους στα δάκτυλα της μιας χειρός. Επιδεικτικώς αγνοούν πλήθος διεθνώς αναγνωρισμένων και ειδικών επί του θέματος επιστημόνων.

Τα παραπάνω ερωτήματα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αντιδράσεις και υποψίες, αν και μετά τα εμβόλια εξακολουθήσει να προτάσσεται ο φόβος (προφανώς και θεωρούμε τα εμβόλια πολύτιμα. Με τα εμβόλια εξαλείφθηκε πλήθος θανατηφόρων ασθενειών)

Δεν είναι δυνατόν ο μισός πληθυσμός των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών να αντιδρά βιαίως και όχι με τρόπο political correct, ενώ ο υπόλοιπος μισός είτε να αγανακτεί είτε να απορεί. Καταδήλως ολοένα και περισσότερο δεν πείθουν οι τηλεοπτικές προπαγάνδες (προπαγάνδα ονομάζεται η επιλογή και προβολή συγκεκριμένων απόψεων και προτάσεων και λογοκρισία των άλλων). Δεν είναι δυνατόν να έχει επέλθει ομαδική παράκρουση. Ας το λάβουν αυτό υπ’ όψιν τους τόσο οι δικοί μας όσο και όλου του άλλου κόσμου, policy makers, προτού θεωρήσουν εαυτούς ως τους μόνους ειδήμονες.

Ο προαναφερθείς ιστορικός αποκλεισμός μας, δεν αναφέρεται σε κριτική περί της ορθότητας των διεθνώς τεκταινομένων, προς αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19. Αναφέρεται στην ελλιπή ενημέρωσή μας και στον δεσποτικό τρόπο λήψης των πολιτικών αποφάσεων.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:37