search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:44
MENU CLOSE

Μήδεια: Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά, τρεις νεκροί – Κόπηκαν πάνω από 700 δέντρα

16.02.2021 14:48
Δίχως τέλος το πινγκ-πονγκ ευθυνών για την κατάρρευση της ηλεκτροδότησης - Media

 

Προβλήματα ηλεκτροδότησης έφερε σε πολλές περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας η κακοκαιρία «Μήδεια», η πλειονότητα των οποίων οφείλονται σε σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού. Ενισχύσεις από άλλες Περιφέρειες για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης επιστρατεύει ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Τελευταίο θύμα ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων στην Εύβοια, ο οποίος υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο άτυχος άνδρας έχασε την ζωή του όταν από την διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

Υπενιθυμίζεται ότι ένας 80χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ήταν σε υποστήριξη με οξυγόνο, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο χωριό Τρούπι της Βόρειας Εύβοιας, ενώ ένας 56χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε νεκρός το πρωί, στο ποιμνιοστάσιό του, πιθανότατα από το κρύο, στο οροπέδιο Λασιθίου. 

Οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, που σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», και οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παραμένουν κυρίως στα Βόρεια Προάστεια της Αττικής (Δροσιά, Εκάλη, Αγ.Στέφανο, Άνοιξη, Παπάγου και τμήματα στην Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία).

Συγκεκριμένα οι 400 τεχνικοί της Αττικής ενισχύονται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ, των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, προσπαθούν αυτή την ώρα να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών και παράπλευρων/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και έως τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο Δίκτυο κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ). Συνολικά έχουν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και έχουν επαναφερθεί περί τις 35 γραμμές ΜΤ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ακόμη ότι θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Νωρίτερα, προβλήματα είχαν εντοπιστεί: Στην Αττική στις περιοχές  Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, ‘Αγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντουδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. 

Σε αναλυτική ενημέρωση που έκανε, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την κακοκαιρία, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει.

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως, ώστε όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, μόνο τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

Εντωμεταξύ, με δικά της ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη (γεννήτριες) προσπαθεί η ΕΥΔΑΠ να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης.

Πρόκειται για περιοχές που τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε υψηλά σημεία όπως η Πετρούπολη όπου το πρόβλημα που υπήρχε ήδη αποκαταστάθηκε, το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, η Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη η Αγία Παρασκευή και η Άνοιξη. Στην Άνοιξη μάλιστα έχουν σταλεί και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα γιατί έχει διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ το συντομότερο δυνατό θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και θα λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια και θα επανέλθει κανονικά η υδροδότηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:41