search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:52
MENU CLOSE

Θύελλα για την Amazon: Εισαγγελική δίωξη για τα χιλιάδες κρούσματα σε υπαλλήλους της

17.02.2021 17:11
amazon_flickr.jpg
 
Αγωγή σε βάρος της Amazon για ανεπαρκή προστασία των υπαλλήλων της από την πανδημία του κορωνοϊού κατέθεσε η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.
 
Συγκεκριμένα, η Λετίσια Τζέιμς, η οποία φαίνεται ότι έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην αγωγή της κατηγορεί την Amazon ότι δεν προστάτευσε επαρκώς τους υπαλλήλους της στην πολιτεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι δεν προειδοποιήσε τους εργαζόμενους για περιπτώσεις κρουσμάτων σε συνάδελφούς τους, ούτε και έκλεισε τις εγκαταστάσεις της για να τις απολυμάνει μετά τον εντοπισμό μολύνσεων.
 
Σημειώνεται ότι η αγωγή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την προσφυγή της Amazon σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, από το οποίο ζητούσε να μην επιτραπεί στην Τζέιμς να κινηθεί νομικά σε βάρος της για αμέλεια στην προστασία των εργαζομένων της και την απόλυση ενός υπαλλήλου της σε μία από τις αποθήκες της το 2020, υποστηρίζοντας ότι η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης δεν ήταν αρμόδια για να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα ζητήματα αυτά.
 

Τι αναφέρει η εταιρεία

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αγωγή, η Τζέιμς σημειώνει ότι «καθώς απέτυχε να διατηρήσει ένα περιβάλλον εργασίας υγιές μέσω μιας αποδεκτής προστασίας των εργαζομένων κατά της διασποράς της Covid-19, η Amazon παραβίασε τους εργατικούς νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης», προσθέτοντας μάλιστα ότι η εταιρεία προχώρησε σε αντίποινα σε βάρος εργαζομένων, που είχαν διαμαρτυρηθεί κατά των «επισφαλών» συνθηκών εργασίας.
 
«Από την αρχή της πανδημίας, είναι σαφές ότι η Amazon προέκρινε τα κέρδη σε βάρος των ανθρώπων και απέτυχε να διασφαλίσει την καλή υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της», υποστήριξε η Τζέιμς, ενώ εκπρόσωπός της Amazon τόνισε ότι «ανησυχούμε βαθύτατα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μας (…) και δεν πιστεύουμε ότι η μήνυση της εισαγγελέως περιγράφει μια αξιόπιστη εικόνα της πραγματικότητας του τρόπου με τον οποίο η Amazon ανταποκρίθηκε» στην πανδημία.
 

Το περιεχόμενο της αγωγής

Στην αγωγή που κατατέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας, η Νέα Υόρκη καταλογίζει στην Amazon ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις στο θέμα της καθαριότητας και της απολύμανσης στους χώρους της, ότι δεν είχε προειδοποιήσει τους εργαζομένους της για περιπτώσεις κρουσμάτων σε συναδέλφους τους, καθώς και ότι δεν έκλεισε τις εγκαταστάσεις της για να τις απολυμάνει όταν εντοπίστηκαν εκεί κρούσματα Covid-19 και συνέχιζε, αντιθέτως, να παρακολουθεί και να τιμωρεί τους εργαζομένους της σε σχέση με το ποσοστό παραγωγικότητάς τους.
 
Η Λετίσια Τζέιμς μέσω της αγωγής ζητάει μεταξύ άλλων από την αμερικανική δικαιοσύνη να υποχρεώσει την Amazon να αλλάξει τις πρακτικές της, να αποζημιώσει τους εργαζόμενους που απέλυσε και να επαναπροσλάβει έναν πρώην υπάλληλο, που είχε απολύσει το 2020, ο οποίος φέρεται να είχε καταγγείλει την εταιρεία.
 

Λάθη στα τεστ στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, προβλήματα αντιμετωπίζει η Amazon και στη Βρετανία, καθώς αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες εργαζόμενοί της έλαβαν λανθασμένα αποτελέσματα από τα τεστ για κορωνοϊό στα οποία είχαν υποβληθεί, με συνέπεια να τους δοθούν ανακριβείς πληροφορίες σε σχέση με το τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σύμφωνα τον Guardian, 3.853 υπάλληλοι της εταιρείας έλαβαν εσφαλμένα αποτελέσματα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί αρνητικοί, ωστόσο ειδοποιήθηκαν πως βρέθηκαν θετικοί στον ιό και τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα.
 
Το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (DHSC) τόνισε ότι το ζήτημα επιλύθηκε μέσα σε μια μέρα, ωστόσο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας της Amazon που έχουν επιφορτιστεί με τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του συγκεκριμένου σφάλματος.
 
Photo credit: ajay_suresh
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:49