search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:55
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας Φαραώ με τα τραύματα στο πρόσωπο (Photos)

18.02.2021 09:24
Αίγυπτος: Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας Φαραώ με τα τραύματα στο πρόσωπο (Photos) - Media

Θα μπορούσε να είναι η ομάδα …CSI της αρχαίας Αιγύπτου. Όπως και να έχει κατάφερε να διαλευκάνει την δολοφονία ενός Φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από 3.600 χρόνια.

Ο Σέκενενρε Τάο, που βασίλευσε στη νότια Αίγυπτο, ηγήθηκε φημισμένων στρατιωτικών εκστρατειών ενάντια σε μια δυναστεία καταγωγής Δυτικής Ασίας που είχε καταλάβει το Δέλτα του Νείλου.

Το σώμα του είχε εξεταστεί με ακτινογραφία στη δεκαετία του 1960, αποκαλύπτοντας τραύματα στο κεφάλι. Η πρώτη εκτίμηση με βάση τα μέσα εκεινης της εποχής, 60 χρόνια πριν, ήταν ότι σκοτώθηκε σε μάχη ή δολοφονήθηκε στο παλάτι.

Ωστόσο, μετά τη διεξαγωγή αξονικών τομογραφιών και την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων, ο αρχαιολόγος Ζάχι Χάους και ο καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαχάρ Σαλίμ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε θανατωθεί κατά τη διάρκεια μιας «τελετής εκτέλεσης», μετά τη σύλληψή του στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η αξονική τομογραφία «αποκάλυψε λεπτομέρειες για τους τραυματισμούς στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων που δεν είχαν ανακαλυφθεί σε προηγούμενες εξετάσεις», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να συσχετίσουν τους τραυματισμούς με διάφορα όπλα που ήταν αποθηκευμένα στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, όπως τσεκούρι, δόρυ και διάφορα μαχαίρια.

Τα «παραμορφωμένα χέρια» της μούμιας δείχνουν ότι ο Φαραώ μπορεί να έχει συλληφθεί στο πεδίο της μάχης και τα χέρια του ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη του, εμποδίζοντας τον να αμυνθεί από την άγρια ​​επίθεση στο κεφάλι του, ανέφερε η δήλωση.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Medicine, αποκάλυψε επίσης ότι ο Φαραώ ήταν περίπου 40 ετών όταν πέθανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι έχουν περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το θάνατο του Φαραώ, του οποίου το σώμα βρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και είχε ορατές πληγές στο πρόσωπό του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33