search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:59
MENU CLOSE

Σκληρό lockdown: Προς παράταση δείχνουν επιστήμονες και «γεμάτες» ΜΕΘ

18.02.2021 10:06
Σκληρό lockdown: Προς παράταση δείχνουν επιστήμονες και «γεμάτες» ΜΕΘ - Media

 

Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στην Αττική αν και βαίνουν μειούμενα λόγω και του σκληρού lockdown, οι ΜΕΘ είναι κοντά στα όριά τους, και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες όσον αφορά τη σαφή βελτίωση της υγειονομικής εικόνας στην πρωτεύουσα.

Όλα αυτά, εάν συνδυαστούν και με τις τελευταίες δηλώσεις και εκτιμήσεις διαφόρων επιστημόνων, συντείνουν ότι το lockdown θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμα, καθώς αποτελεί την πιο κλασική… πεπατημένη για την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ εκτίμησε πως το κατά πόσον αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποίηση της κατάστασης είναι κάτι που θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

“Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι”, είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο Αθ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

Την εκτίμηση ότι στις μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η Αττική, τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί αποδίδουν, έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιοχές καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημικό φορτίο.

Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%).

Η πίεση στα νοσοκομεία εξαιτίας των εισαγωγών με κορωνοϊό συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Χθες παρουσιάστηκε σημαντική άνοδος των πολιτών που μπήκαν σε ΜΕΘ, καθώς αυξήθηκαν σε 313, με την Αττική να μην έχει αρκετές διαθέσιμες κλίνες πλέον. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από τις 1.322 κλίνες ΜΕΘ στην χώρα, οι 449 είναι κενές αυτή τη στιγμή, με την Αττική να έχει μόλις 36 κενές κλίνες για τον COVID.

11 περιοχές «πονοκεφαλιάζουν»

Την ίδια στιγμή, μπορεί τα κρούσματα να έπεσαν σε τριψήφιο νούμερο χθες (755), ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει την κανονική εικόνα αφού έγιναν λιγότερα από 25.000 τεστ εν μέσω της κακοκαιρίας. Αυτό όμως στο οποίο στάθηκε ο υπουργός, είναι πως τα στοιχεία δείχνουν ανησυχητικές τάσεις σε 11 συνολικά περιοχές. Ο υπουργός, είπε πως οι περιοχές που ανησυχούν είναι οι:

  • Αχαΐα
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Ηλεία
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Χαλκιδική
  • Ρέθυμνο
  • Ηράκλειο
  • Κεφαλονιά
  • Θάσος
  • Κάρπαθος

Την ίδια ώρα, η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», ενώ Ιωάννινα και Κάλυμνος φέρονται να δίνουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού και δεν πρέπει να αποκλείεται ένα σκληρό lockdown και στις περιοχές αυτές.

Παράταση «βλέπουν» οι περισσότεροι επιστήμονες

«Το ιικό φορτίο είναι σταθερό και από την Πέμπτη θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown», υποστήριξε χθες ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης που εκτίμησε πως έρχεται σταδιακή αποκλιμάκωση.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημείωσε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού. Όσον αφορά στο lockdown, εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας.

Για σοβαρό ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα έκανε επίσης λόγο ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης είπε χαρακτηριστικά πως «εξαρτάται από το πόσο θα αποδώσει αυτό το lockdown, που εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας».

Σημείωσε δε πως «η Μήδεια βοήθησε λίγο», αφού πέραν της ψυχικής ανάτασης που πρόσφερε μετά από τόση κλεισούρα και εξαιρουμένων των προβλημάτων που δημιούργησε σε πολλούς ανθρώπους, περιόρισε, όπως είπε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και άρα και τις επαφές.

«Η πλέον επικίνδυνη περίοδος»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν κατέστη εφικτό να ληφθεί δείγμα από τα λύματα της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταγραφεί μείωση στο ιικό φορτίο, με φόντο την εφαρμογή των μέτρων.

Πάντως, ο κ. Θωμαΐδης διαμήνυσε ότι αυτή η περίοδος θεωρείται η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο, χαρακτηρίζοντας την πανδημία πολύπλοκο πρόβλημα σε πολλά επίπεδα: υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:57