search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:10
MENU CLOSE

Το πετρέλαιο σε υψηλό 13 μηνών: Οι Σαουδάραβες, το ΔΝΤ και το… πακέτο Μπάιντεν

18.02.2021 12:33
ΟΠΕΚ-πετρέλαιο: Ρεκόρ 14μήνου μέσω… Ριάντ και στο βάθος 80 δολ. το βαρέλι - Media

 

Συνεχίζεται και σήμερα η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες σκαρφάλωσαν σε υψηλό επίπεδο 13 μηνών, καθώς υπήρξαν νέες αγορές λόγω των ανησυχιών ότι η ασυνήθιστη κακοκαιρία στο Τέξας μπορεί να αποδιαρθρώσει την παραγωγή αμερικανικού αργού επί ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες .

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε κέρδη 56 σεντς ή 0,9% στα 64,90 δολάρια το βαρέλι στις 09.44 (ώρα Ελλάδας), ενώ νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει στα 65,62 δολάρια , που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιανουαρίου 2020. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραφε άνοδο 46 σεντς ή 0,8% στα 61,60 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στα 62,26 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιανουαρίου 2020. Και οι δύο αυτές τιμές αυξήθηκαν κατά 1 δολάριο την Τετάρτη και καταγράφουν κέρδη περίπου 6% από το κλείσιμό της περασμένης Πέμπτης.

Τέξας: Η κακοκαιρία «πάγωσε» τα διυλιστήρια

Η κακοκαιρία στο Τέξας συνεχίζεται για έκτη ημέρα, με τη μεγαλύτερη σε παραγωγή ενέργειας πολιτεία των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει μεγάλης κλίμακας διακοπές στη λειτουργία των διυλιστηρίων καθώς και αποκλεισμούς σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αερίου που επεκτάθηκαν στο γειτονικό Μεξικό. Μία παραγωγή αργού περίπου 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα έχει «σφραγιστεί», σύμφωνα με αναλυτές της Wood Mackenzie και μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να αποκατασταθεί πλήρως.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά, δήλωσε αναλυτής της Sunward Trading. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 5,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 12 Φεβρουαρίου έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωσή τους κατά 2,4 εκατ. βαρέλια.

«Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν ξανά από τις προσδοκίες ότι η αποδιάρθρωση της παραγωγής και των διυλιστηρίων πετρελαίου του Τέξας λόγω της χειμερινής καταιγίδας μπορεί να διαρκέσει», δήλωσε αναλυτής της Nissan Securities. «Εν μέσω ελπίδων για νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και διεύρυνσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων κατά της COVID-19, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε ανοδική τροχιά», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι η τιμή του αμερικανικού αργού μπορεί να δοκιμάσει το επίπεδο των 65 δολαρίων.

Η ανάλυση της Alpha Bank

Στις αιτίες της απότομης ανόδου της τιμής του πετρελαίου καθώς και στο ερώτημα εάν μπορούν οι τιμές να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Ο αιφνιδιασμός της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία εξέπληξε την αγορά πετρελαίου, στις αρχές Ιανουαρίου 2021, όταν, μετά από σειρά έντονων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει εθελοντικά, τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, την ημερήσια παραγωγή της κατά ένα εκατ. βαρέλια. Αντίθετα, η πλειονότητα των παραγωγών της διευρυμένης ομάδας παραγωγών πετρελαίου (OPEC+) αποφάσισε να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, με εξαίρεση την Ρωσία και το Καζακστάν που ανακοίνωσαν οριακή αύξηση της παραγωγή τους κατά 75.000 βαρέλια ημερησίως τόσο το Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, παρότι εστιάζει στην ανάγκη οικονομικής ανακούφισης των κρατών-μελών της ομάδας OPEC+ που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, ενδεχομένως να υποδηλώνει την επιθυμία για επιστροφή στο ρόλο του βασικού παραγωγού για τον καθορισμό της τιμής, τον οποίο διατηρούσε στη δεκαετία του 1980.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για εθελοντική μείωση της παραγωγής της επέδρασε θετικά στην αγορά πετρελαίου, καθώς οι τιμές ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

To πακέτο στις ΗΠΑ

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η οποία άρχισε να καταγράφεται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, αποδίδεται, κυρίως, στις προσδοκίες για την παγκόσμια ζήτηση. Η αυξημένη πιθανότητα να εγκριθεί στις ΗΠΑ ένα δεύτερο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, με στόχο την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημική κρίση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα (ΑΕΠ 2020: +2,3%), αύξησαν τις ελπίδες των συμμετεχόντων στις αγορές για υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2021.

Αισιοδοξία ΔΝΤ

Όμως αισιόδοξα είναι και τα νέα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ιανουάριο, αναθεώρησε την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ του 2021 σε 5,5%, από 5,2%. Παράλληλα, η επιβράδυνση του αριθμού των νέων κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού στην Κίνα μείωσε, μερικώς, τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο περιορισμού της ζήτησης πετρελαίου.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε, επίσης, το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να ενισχύσει τους περιορισμούς στο Ιράν για τη χρήση πυρηνικών όπλων και να μην άρει άμεσα τις ισχύουσες κυρώσεις. Επιπρόσθετα, θετική είναι η επίδραση από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων. Παρότι η ζήτηση για καύσιμα από τις αεροπορικές εταιρείες έχει καταγράψει δραματική πτώση, καθώς οι περιορισμοί των ταξιδιών παραμένουν σε ισχύ, η ζήτηση έχει αυξηθεί σε άλλους τομείς, όπως του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου η αύξηση του όγκου συναλλαγών έχει προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για μεταφορικά μέσα και, κατά συνέπεια, της ζήτησης καυσίμων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52