search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:29
MENU CLOSE

Κίνα: Το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ – Να γίνει έρευνα για τον κορωνοϊό

18.02.2021 15:17
Κίνα: Το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ – Να γίνει έρευνα για τον κορωνοϊό - Media

 

Όταν οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκλήρωσαν την έρευνά τους εξετάζοντας την προέλευση του κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν αυτό το μήνα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ήταν ξεκάθαροι για το πού πρέπει ο ΠΟΥ να ψάξει στη συνέχεια.

«(Ελπίζουμε) ότι ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, η πλευρά των ΗΠΑ θα ενεργήσει με θετικό, επιστημονικό και συνεργατικό τρόπο στο ζήτημα της ανίχνευσης της προέλευσης του ιού (και) θα καλέσει τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ για μια μελέτη εντοπισμού προέλευσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin την περασμένη εβδομάδα.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο Zeng Guang, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να βρεθούν «στο επίκεντρο» των παγκόσμιων προσπαθειών για την ανίχνευση του ιού.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι «δείχνουν» τις ΗΠΑ όταν συζητούν για την προέλευση του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Κίνα.

Όμως εδώ και μήνες, η Κίνα προωθεί εναλλακτικές θεωρίες για το πώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός, που θα αποτρέψουν τυχόν ευθύνες που ενδέχεται να φέρουν οι αξιωματούχοι της Γουχάν επειδή δεν αντέδρασαν αρκετά γρήγορα στην αρχική εστία στην πόλη στα τέλη του 2019.

Μια κινεζική θεωρία συγκεκριμένα εμφανίστηκε νωρίς στην πανδημία, αλλά έγινε αρκετά δημοφιλής τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η έρευνα του ΠΟΥ και νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα τράβηξαν την προσοχή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για τις φερόμενες αποτυχίες της κυβέρνησης.

Με πολλούς τρόπους, αυτή η θεωρία είναι η κατοπτρική εικόνα μιας συνωμοσίας για την Κίνα που ισχυρίζεται ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει προκύψει – είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος – από ένα εργαστήριο στη Γουχάν που επικεντρώθηκε στην έρευνα θανατηφόρων παθογόνων.

Το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη είναι μία από τις λίγες οριστικές δηλώσεις που η ομάδα του ΠΟΥ μπόρεσε να κάνει μετά το ταξίδι τους στην πόλη αυτό το μήνα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η υπόθεση εργαστηριακού συμβάντος είναι εξαιρετικά απίθανο να εξηγήσει την εισαγωγή του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό και συνεπώς δεν είναι μια υπόθεση που συνεπάγεται να προτείνουμε σε μελλοντικές μελέτες για το έργο μας, για να στηρίξουμε τη μελλοντική μας εργασία, στην κατανόηση της προέλευσης του ιού» είπε ο Peter Ben Embarek, μέλος της ομάδας, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τα ευρήματά τους πριν η ομάδα εγκαταλείψει την Κίνα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Zeng, ο Κινέζος αξιωματούχος του CDC, προχώρησε σε μια τέτοια υπόθεση, όχι για το εργαστήριο στη Γουχάν, αλλά για το Fort Detrick, ένα εργαστήριο βιοϊατρικής έρευνας του Στρατού των ΗΠΑ στο Μέριλαντ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία.

«Οι ΗΠΑ έχουν βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο», είπε σε μια ιστοσελίδα που εδρεύει στη Σαγκάη, σε μια συνέντευξη που συνέδεσε το Fort Detrick και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας των Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ (USAMRIID) που εδρεύει εκεί, με έρευνα που διεξήγαγε το διαβόητη μονάδα 731 του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Γιατί οι ΗΠΑ έχουν τόσα πολλά εργαστήρια; Ποιος είναι ο σκοπός αυτού;» διερωτήθηκε.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι ΗΠΑ απαιτούν από τους άλλους να είναι ανοιχτοί και διαφανείς. Στο τέλος, αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ είναι συχνά οι πιο αδιαφανείς» πρόσθεσε.

Η ιδέα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει προκύψει από ένα εργαστήριο, ότι η πανδημία είναι τεχνητή, δεν υπάρχει μόνο στην Κίνα.

Πολλοί πολιτικοί και συνωμοσιολόγοι των ΗΠΑ έχουν ωθήσει την ιδέα ότι ένα κινεζικό εργαστήριο μπορεί να ήταν υπεύθυνο, ενώ άλλοι έχουν προτείνει εναλλακτικούς υποτιθέμενους δημιουργούς βιολογικού όπλου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Μια έρευνα της Pew που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020 διαπίστωσε ότι περίπου το 30% των Αμερικανών πίστευαν ότι ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, με τους περισσότερους να ισχυρίζονται ότι δημιουργήθηκε σκόπιμα.

Εκείνη την εποχή, τα κορυφαία μέλη της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προσπάθησαν να συνδέσουν το Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν με τον κορωνοϊό, υπονοώντας ότι μπορεί να δραπέτευσε – ή ακόμη και να απελευθερώθηκε – από το εργαστήριο .

Αυτός ο ισχυρισμός απορρίφθηκε με οργή από την Κίνα και επικρίθηκε από κορυφαίους επιστήμονες που εργάζονται στον ιό. Μετά από μια επιθεώρηση του ίδιου του εργαστηρίου αυτό το μήνα, η ομάδα του ΠΟΥ τ απέρριψε σε μεγάλο βαθμό ως πιθανή προέλευση της επιδημίας στη Γουχάν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:26