search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:32
MENU CLOSE

Δάσος, θυσία στον χρυσό

11.10.2012 15:16

Εντολή να ξεριζωθούν 4.000 στρέμματα δάσους για το χατίρι του χρυσωρυχείου συμφερόντων Μπόμπολα έδωσε με επείγον έγ­γραφό του το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Δασαρχείο Αρναίας, κατά παράβαση της νομιμότητας, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς.

Εντολή να ξεριζωθούν 4.000 στρέμματα δάσους για το χατίρι του χρυσωρυχείου συμφερόντων Μπόμπολα έδωσε με επείγον έγ­γραφό του το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Δασαρχείο Αρναίας, κατά παράβαση της νομιμότητας, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς. Το ΥΠΕΚΑ ζητά από το Δασαρχείο να υπογράψει «Πρωτό­κολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης» με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, για την υλοτόμηση όλων των εκτάσεων που περιλαμβάνο­νται στην απόφαση παραχώρησης δάσους από την Αποκεντρωμέ­νη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικίνδυ­νων αποβλήτων. Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, απαραίτητος όρος για την επέμβαση στο δάσος είναι η ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης του δασικού νόμου και Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν υπάρχει, αφού οι μοναδι­κές εργασίες που έχουν επιτραπεί είναι η διαμόρφωση της κύριας οδού πρόσβασης στο μεταλλείο Σκουριών και η κατασκευή ρά­μπας και φρέατος υπόγειου μεταλλείου στις Σκουριές. Το Παρατη­ρητήριο επισημαίνει ότι καμιά εργασία κατασκευής, εγκατάστα­σης και λειτουργίας δεν επιτρέπεται να γίνει στις Σκουριές, αφού για να εγκριθούν αυτές οι τεχνικές μελέτες απαραίτητη προϋπόθε­ση είναι η ύπαρξη εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου που επίσης δεν υπάρχει. Κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν το ΥΠΕΚΑ για πα­ράκαμψη της νομιμότητας, αφού δίνει εντολή για ολική υλοτόμη­ση του δάσους χωρίς εγκεκριμένες μελέτες και επενδυτικό σχέδιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28