search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:08
MENU CLOSE

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Μενδώνη

19.02.2021 13:36
Υπόθεση Λιγνάδη: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Μενδώνη - Media

 

Επίθεση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με φόντο τη σημερινή της τοποθέτηση για την «υπόθεση Λιγνάδη» και τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης σε βάρος του, εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, ευθύνες και υποκρισία, ενώ ζητούν και την παραίτησή της.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως έπεσε «θύμα εξαπάτησης» από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μάς πείσει πως δεν έχει σχέση με όλα αυτά» ανέφερε.

 «Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση» σημείωσε, για να συμπληρώσει πώς «είμαστε κράτος δικαίου και γι αυτό προχωρούμε δια της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης». Νωρίτερα σήμερα, η ίδια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο. Η αναφορά θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Απαντώντας σε όσους την κατηγορούσαν μέχρι τώρα για ευνοϊκή μεταχείριση του Δ.Λιγνάδη, λόγω φιλικών σχέσεων, η ίδια υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός «δεν ήταν προσωπικός φίλος του Δημήτρη Λιγνάδη, τον γνώριζε όπως όλοι από το σανίδι. Όπως και εγώ.»

Νάσος Ηλιόπουλος: Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιχείρησε συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη και πως η ευθύνη βαραίνει ακέραια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη την οποία χαρακτηρίζει «μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης».

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε.

Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική.

Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης».

ΚΚΕ: Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» σχολιάζει το ΚΚΕ αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Λίνα Μενδώνη και τα όσα είπε σχετικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει πως «οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

Γεννηματά: Υποκρισία και θράσος η καθυστερημένη αντίδραση

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη. Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;» Αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης. Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την Κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη «φιλότιμο», είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:08