search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:17
MENU CLOSE

Βιβλιοπαρουσίαση: Η τελευταία υπόκλιση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2164
11-02-2021
19.02.2021 13:51
Βιβλιοπαρουσίαση: Η τελευταία υπόκλιση - Media

 

Το «Κρύο δέρμα» είναι το τρίτο στη σειρά μυθιστόρημα από την «Τριλογία της Στέλλας Άνταμς» που υπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κική Τσιλιγγερίδου. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος, ο «Βυθισμένος ουρανός», και πέρυσι τέτοιο καιρό ο δεύτερος τόμος της σειράς, με τίτλο «Πύρινη Κόλαση». Όλα τους, από τις εκδόσεις Bell.

Έχουν σημασία οι τίτλοι, καθώς δεν αναφέρονται μόνο στην ουσία της υπόθεσης τού κάθε αυτοτελούς τόμου, αλλά και στον καιρό της Αθήνας που κάνει κάθε φορά στο μυθιστόρημα: ατέλειωτη βροχή στο πρώτο, ανελέητος καύσωνας στο δεύτερο και τώρα κρύο, πολύ κρύο. Δεν υπάρχει λοιπόν τέταρτη συνθήκη, δεν υπάρχει ένα «εύκρατο και υγιεινό» κλίμα στην τριλογία – η πόλη είναι πάντα στα άκρα, είναι πάντα στα κόκκινα. Όπως ακριβώς και η κοκκινομάλλα πρωταγωνίστρια των βιβλίων, η ιδιαίτερη αστυνόμος Στέλλα Άνταμς. Άλλωστε, αυτές οι τρεις καταστάσεις απηχούν ακριβώς και όσα συμβαίνουν μέσα της: ο συναισθηματικός πνιγμός, η αφόρητη κάψα, το απάνθρωπο ψύχος, είναι πράγματα πολύ οικεία για την τριανταπεντάχρονη αστυνόμο της Δίωξης.

Υπάρχει κάτι στην ηρωίδα της Τσιλιγγερίδου που δεν το συναντάμε συχνά στην αστυνομική λογοτεχνία. Δεν είναι μόνο τα πάθη, οι εμμονές, το τραυματικό παρελθόν της, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, η επίσης ιδιαίτερη σεξουαλικότητά της και οι αυτοκαταστροφικές της σκέψεις, όπως σημειώναμε σε προηγούμενο σημείωμά μας. Είναι ασφαλώς και αυτά, αλλά είναι και κάτι άλλο: μια έντονη διάθεση αποστασιοποίησης από την πραγματικότητα, από τη δουλειά της, από την ίδια την υπόθεση που ερευνά κάθε φορά, ή καλύτερα μία αποστασιοποίηση από τη νόρμα, όχι όμως λόγω ηθικών θεμάτων ή ενός κώδικα αξιών, αλλά για καθαρά προσωπικούς λόγους και επιδιώξεις. Η Στέλλα Άνταμς δεν είναι ένα «καλό κορίτσι». Η Στέλλα Άνταμς, οριακά «κοινωνική» και κοινωνικοποιημένη, έχει το δικό της σχέδιο και τον δικό της τρόπο να περπατά στους αθηναϊκούς δρόμους, τους δικούς της στόχους. Και δίνει μία μάχη (ενίοτε μέσα στο μυαλό της μόνο) ενάντια στους πάντες, συχνά ενάντια και στους συμμάχους της. Μηδενίστρια – αλλά με σαφή όρια που θα φανούν σ’ αυτό το βιβλίο –, αναρχική με έναν τρόπο που φοβίζει τους άλλους, εγωίστρια και παθιασμένη, αποφασίζει από ένα σημείο και μετά να γίνει η ίδια τιμωρός των εγκληματιών που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν μπορεί να δικάσει η πολιτεία – η Δικαιοσύνη. Η Στέλλα Άνταμς θα έρθει αντιμέτωπη με νεαρούς που κάνουν μπούλινγκ ασκώντας τους η ίδια βία, θα έρθει αντιμέτωπη με βιαστές, τους οποίους θα τιμωρήσει με το ίδιο νόμισμα, με δολοφόνους γκέι αντρών και με μπράβους της νύχτας που κακοποιούν τρανς γυναίκες, και με άλλες, ακόμη πιο σκοτεινές ψυχές, που ζουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, πέφτοντας και η ίδια ακόμη πιο χαμηλά. Είναι μία πολύ λεπτή γραμμή αυτή στην οποία βαδίζει η Στέλλα Άνταμς, και όσοι βρίσκονται κοντά της τής το λένε με κάθε ευκαιρία: έχει απομακρυνθεί πια από τον νόμο, αυτά που κάνει είναι παράνομα, τρελά, απαράδεκτα, άδικα και ίσως δείγματα πως και η ίδια γίνεται αυτό που κυνηγά – ένα επικίνδυνο πλάσμα, ένα «τέρας».

Μια αστυνόμος της εποχής τού #me_too, αλλά αποφασισμένη να «πάρει τον νόμο στα χέρια της», η Στέλλα Άνταμς ακροβατεί μεταξύ νόμου και απόλυτης αυθαιρεσίας, μέσα σε μία πόλη που μοιάζει έτοιμη και αυτή να χάσει την ίδια της την υπόσταση. Και τότε συμβαίνουν δύο τινά: μία δολοφονία στη μέση της Αχαρνών, ένα παιδί – θύμα trafficking, μία βομβιστική επίθεση και σχεδόν πάνω απ’ όλα ένας εφιάλτης που έρχεται από το παρελθόν για να πάρει μία πολύ μεγάλη και πολύ σκληρή εκδίκηση από την ίδια τη Στέλλα Άνταμς. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που πιστεύουμε ότι θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι φίλοι του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος. Ένα σκληρό και ατμοσφαιρικό νουάρ και μία ηρωίδα που θα κάνει κάτι σ’ αυτό τον τόμο της τριλογίας της που, στ’ αλήθεια, δεν θα το περίμενε κανένας από τους φαν της…

Και μάλλον κάτι που θα την εξιλεώσει. Όπως πάντα, η Αθήνα, τα τοπόσημα, τα νοσοκομεία, οι νυχτερινοί δρόμοι και τα μπαρ είναι όλα τους γνωστά στον αναγνώστη, ή έστω αναγνωρίσιμα, ενώ στον παρόντα τόμο συναντάμε σε ένα κεντρικό σημείο της πλοκής και την Τεχνόπολη, καθώς εκεί, στο Γκάζι και σε έναν από τους πύργους του, θα εκτυλιχθεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του μυθιστορήματος. Ωραίο σκηνικό για κινηματογράφηση… Κάτι μάς λέει πως, μολονότι εδώ ολοκληρώνεται η τριλογία της Στέλλας Άνταμς, η ίδια η ηρωίδα της Κικής Τσιλιγγερίδου, αυτό το φάντασμα με τα κόκκινα μαλλιά, το κατάλευκο δέρμα και τα αιώνια γυαλιά ηλίου, δεν είπε ακόμη την τελευταία της λέξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:16