search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:55
MENU CLOSE

Μπαλέτο: «Ζιζέλ» του Άκραμ Καν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2165
18-2-2021
21.02.2021 04:00
zizel_xoros_main.jpg

 

Μια από τις σπουδαιότερες χορογραφίες του 21ου αιώνα στο Christmas Theater On Line!

H παράσταση «Ζιζέλ» του Άκραμ Καν, που αποτελεί ένα αριστούργημα χορού και μια από τις σπουδαιότερες χορογραφίες του 21ου αιώνα, έρχεται από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας στο Christmas Theater On Line, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να συνδεθεί με τη μαγεία του χορού, απολαμβάνοντάς την από τη ζεστασιά του σπιτιού του!

Πρόκειται για μια νέα εκδοχή του σημαντικότερου, ίσως, ρομαντικού μπαλέτου, που προσφέρει σε αμέτρητους θεατές τη δυνατότητα να αφεθούν σε μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, προδοσίας αλλά και λύτρωσης στη σύγχρονη εποχή.

Από την πρώτη στιγμή που η αυλαία ανεβαίνει, η «Ζιζέλ» του Άκραμ Καν μας χαρίζει μοναδικές εικόνες. Οι χορευτές στη σκιά μάς παρασύρουν σε ένα υπέροχο θέαμα, ενώ η χορογραφία της παράστασης μας σαγηνεύει!

Το φημισμένο και βραβευμένο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας καθηλώνει τον θεατή, ενώ η παρτιτούρα («Ο Παρατηρητής») του Βιτσένζο Λαμάνια, που αποτελεί μια νέα διασκευή της πρωτότυπης μουσικής του Αντόλφ Αντάμ, ηχεί στ’ αυτιά μας εξαίσια από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας.

Τα αερικά του Άκραμ Καν κατακλύζουν τη σκηνή, με τους θεατές να παρακολουθούν έκθαμβοι έναν ερωτικό χορό από αμέτρητα αστέρια. Αστέρια που περιτριγυρίζουν έναν γαλαξία, χωρίς ποτέ να καταφέρνουν να φθάσουν στο κέντρο του. Όπως ακριβώς και ο μεγάλος έρωτας της Ζιζέλ και του Άλμπρεχτ που, παρά την έντασή του, μένει ανεκπλήρωτος…

Ας δούμε όμως αναλυτικά την υπόθεση της ιστορίας…

Η Ζιζέλ προέρχεται από μια τυπική οικογένεια μεταναστών, οι οποίοι αποκαλούνται Απόκληροι και εργάζονται σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων. Όταν το εργοστάσιο κλείνει, η Ζιζέλ μένει χωρίς δουλειά και πολύ γρήγορα αναγκάζεται να αποδεχθεί την πρόταση που οι ιδιοκτήτες κάνουν στους εργαζομένους. Πλέον, θα ανήκει σε μια ομάδα η οποία θα φροντίζει για την ψυχαγωγία τους με χορό και μουσική.

Σύντομα, ο πλούσιος Άλμπρεχτ, ο οποίος είναι ερωτευμένος με τη Ζιζέλ, ντύνεται Απόκληρος με σκοπό να πλησιάσει την ερωμένη του. Ο Ιλαρίωνας, όμως, που επίσης θέλει να κερδίσει την αγάπη της Ζιζέλ, τον παρακολουθεί και αναζητά εκδίκηση. Για τον σκοπό αυτό, προσκαλεί τους ιδιοκτήτες να μαζευτούν εκεί που βρίσκονται όλοι οι ερωτευμένοι. Έτσι και γίνεται. Οι ιδιοκτήτες έρχονται, αλλά μόλις ο Άλμπρεχτ βλέπει ανάμεσά τους την αρραβωνιαστικιά του, προσπαθεί να κρυφτεί.

Οι ιδιοκτήτες τον αναγκάζουν τότε να διακόψει τη σχέση του με τη Ζιζέλ και να επιστρέψει στην αγκαλιά της αρραβωνιαστικιάς του. Η Ζιζέλ δεν αντέχει αυτήν την εξέλιξη και αντιδρά. Τότε, οι ιδιοκτήτες τη σκοτώνουν, ενώ ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία της.

Τα χρόνια περνούν και ο Άλμπρεχτ περιφέρεται εδώ κι εκεί, κυνηγημένος από τις τύψεις του. Σε μια προσπάθεια να πάρει εκδίκηση για τον φόνο της Ζιζέλ, επιστρέφει στο εργοστάσιο – φάντασμα και την αναζητά ξανά.

Εκεί, βρίσκει μπροστά του τη Μίρθα, τη βασίλισσα των αερικών, των φαντασμάτων όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο που αναζητούν λύτρωση και δικαίωση για τις αδικίες που βίωσαν.

Η Μίρθα δέχεται να τον βοηθήσει να συναντήσει ξανά τη Ζιζέλ, η οποία είναι, πια, το πιο όμορφο αερικό που τριγυρνά εδώ κι εκεί, αναζητώντας την αγάπη.

Οι δύο εραστές ενώνονται ξανά για λίγη ώρα έξω από το κατώφλι της ζωής και του θανάτου, όπου η Ζιζέλ συγχωρεί τελικά τον Άλμπρεχτ. Όταν, όμως, εκείνη αποχωρεί ξανά μαζί με τα υπόλοιπα αερικά, ο Άλμπρεχτ μένει ολομόναχος, με τη θλίψη να τον κυριεύει.

Τη συγκλονιστική αυτή ιστορία εμπλουτίζει ο ατμοσφαιρικός φωτισμός του Μαρκ Χέντερσον, καθώς και τα σκηνικά και τα κοστούμια του βραβευμένου με Όσκαρ σχεδιαστή Τιμ Γιπ, μεταφέροντάς μας σε έναν φανταστικό κόσμο όπου ζουν και περιφέρονται τα πιο όμορφα πλάσματα του κόσμου.

Στον ρόλο της Ζιζέλ βλέπουμε την Ταμάρα Ρόχο, ενώ τον Άλμπρεχτ ενσαρκώνει ο Τζέιμς Στρίτερ. Η πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2016 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Σκηνοθεσία και χορογραφία: Άκραμ Καν

Μουσική: Βιτσένζο Λαμάνια (διασκευή της αρχικής σύνθεσης του Αντόλφ Αντάμ)

Δραματουργική επεξεργασία: Ρουθ Λιτλ

Σκηνικά – κοστούμια: Τιμ Γιπ

Ενορχηστρωτής: Γκάβιν Σάδερλαντ

Φωτισμοί: Μαρκ Χέντερσον

INFO
Από 19 έως 22 Φεβρουαρίου 2021

Παρασκευή 19 και Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 στις 20.00

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00

Πληροφορίες / κρατήσεις: τηλ.: 211 77 01 700 | wwwHYPERLINK “http://www.christmastheater.gr/”.HYPERLINK “http://www.christmastheater.gr/”christmastheaterHYPERLINK “http://www.christmastheater.gr/”.HYPERLINK “http://www.christmastheater.gr/”gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:54