20/02/2019 06:37:14
12.10.2012 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Διαλύουν την Yγεία με τη μέθοδο της... εξυγίανσης

Διαλύουν την Yγεία με τη μέθοδο της... εξυγίανσης - Media
Απόλυτα αντιληπτό αρχίζει να γίνεται σε ολοένα και μεγαλύ­τερο τμήμα του πληθυσμού το τι ακριβώς σημαίνει «εκσυγχρονισμός και εξυγίανση» στον χώρο της Υγείας, την οποία υλοποιούν οι ελληνικές κυ­βερνήσεις τα δύο τελευταία χρόνια ακολουθώντας κατά γράμμα το «οργα­νόγραμμα» των μνημονίων. Πρόκειται για τη διαδικασία ταχύτατης διάλυσης του συστήματος Υγείας της χώρας.

Αυτήν τη διάλυση αντιμετωπίζουν καθημερινά στο πετσί τους χιλιάδες άνθρωποι που επισκέπτονται τα νοσο­κομεία της χώρας και διαπιστώνουν τις τρομακτικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και φάρμακα. Η λέξη που κωδικοποιεί αυτήν την άθλια τρι­τοκοσμική κατάσταση είναι η υποχρηματοδότηση, δηλαδή, με άλλα λόγια, η μεταφορά πόρων (χρήματα που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι της χώρας) στα σεντούκια των πιστωτών…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΚΑΤ, στο οποίο το περασμένο Σάββατο, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπι­κού κατά τη διάρκεια της εφημερίας, σημειώθηκε αδυναμία κάλυψης περί­που 450 περιστατικών από την Παθο­λογική Κλινική του. Αποτέλεσμα ήταν πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τελικά αδυναμία εξυπηρέτησής τους καθώς η κλινική, αν και εφημέρευε, βρισκόταν σε ολο­κληρωτική αδυναμία να καλύψει τα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκο­μειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ), μέσω του προέδρου της Δημήτρη Βαρ­νάβα κάνει λόγο για αναλογία προσλή­ψεων 1 προς 89 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών και καλεί «την πολιτι­κή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιληφθεί ότι οι ευθύνες της είναι βα­ρύτατες και ανάγονται πλέον στην ποι­νική δικαιοδοσία αφού ήδη θρηνούμε αδικαιολόγητους θανάτους λόγω έλ­λειψης γιατρών στην κάλυψη των επειγόντων, σύντομα όμως θα θρηνούμε και θανάτους νοσηλευομένων ασθε­νών λόγω έλλειψης εφημερευόντων».
 
Πρόωρες γεννήσεις

Γεγονός πάντως είναι πως εδώ και πολλά χρόνια τα περισσότερα νοσο­κομεία της χώρας στην Αττική και στην περιφέρεια παρέχουν χαμηλής ποιό­τητας υπηρεσίες στους νοσηλευόμε­νους, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η συνήθης αναλογία στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι 1 νοσηλευτής ανά 40 ασθενείς.

Αν και την τελευταία στιγμή οι δε­σμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για πληρωμή μέ­ρους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ πήραν πίσω, προσωρινά πάντα, την απόφαση για άρση της πίστωσης των ιδιωτών γι­ατρών (κλινικών και εργαστηριακών), διαγνωστικών κέντρων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πολλοί ήταν οι ασφαλισμένοι του Ορ­γανισμού που μπήκανστο χειρουργείο πριν από την ώρα τους με τον φόβο μην κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το αντίστοιχο για την πάθησή τους Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ).

Χαρακτηριστικά να αναφέ­ρουμε ότι οι προγραμματισμένοι τοκε­τοί με καισαρική τομή διπλασιάστηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κα­θώς οι μέλλουσες μητέρες ρίσκαραν να μπουν στο χειρουργείο πρόωρα κατά μία ή δύο εβδομάδες, παρά να κληθούν να πληρώσουν το σύνολο της νοσηλείας τους. Σε μεγάλο μαιευτήριο της Αττικής, μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα είχαν προγραμματιστεί μόλις 8 χειρουργεία ενώ σε μια κανονικής λειτουργίας ημέρα οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι δεκάδες.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.