search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:46
MENU CLOSE

Μπορεί ο Τραμπ να δικαστεί για τα πεπραγμένα του ως πρόεδρος;

24.02.2021 13:38
Μπορεί ο Τραμπ να δικαστεί για τα πεπραγμένα του ως πρόεδρος; - Media

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τη Γερουσία από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ψήφισε εν σώματι υπέρ της απαλλαγής του.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αντιθέτως, ο Τραμπ κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που κινδυνεύει να έχει σοβαρές εμπλοκές με τα δικαστήρια.

Ο «χρησμός» Μακ Κόνελ

Κατ’ αρχάς, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, και άσπονδος φίλος του Τραμπ, Μιτς Μακ Κόνελ, δήλωσε λίγο μετά την απαλλαγή του τέως προέδρου ότι «είναι ακόμα υπόλογος για όλα όσα έκανε στη διάρκεια της θητείας του. […] Δεν τη γλύτωσε. Ακόμα».

Τον Μακ Κόνελ επιβεβαιώνουν νομικοί που μίλησαν στο Reuters και εξήγησαν ότι ο Τραμπ μπορεί να διωχθεί για πράξεις ή παραλείψεις του ως πρόεδρος, καθώς τώρα που είναι απλός πολίτης δεν απολαμβάνει την «ασπίδα προστασίας» του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο είχε αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό να παραπεμφθεί σε δίκη εν ενεργεία πρόεδρος.

Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει μια λεπτή αλλά σαφής διαφορά μεταξύ παραβάσεων του νόμου και πράξεων που άπτονται αμιγώς σε διαφωνίες σχετικά με την πολιτική ή σε πράξεις που είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι έρευνες της δικαιοσύνης

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ο Τραμπ ερευνάται από τη δικαιοσύνη ακόμα και όταν ήταν πρόεδρος. Για παράδειγμα, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, ελέγχει την κτηματομεσιτική εταιρεία του Τραμπ για πιθανή ασφαλιστική και φορολογική απάτη, ενώ η εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης τον ερευνά για ψευδείς δηλώσεις αξιών ακινήτων.

Επίσης, ο Τραμπ θα μπορούσε να ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη για τραπεζική απάτη, καθώς ερευνάται ήδη για ψευδή στοιχεία σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank επιχείρησε να κόψει κάθε δεσμό που έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τα 340 εκατ. δολάρια που έχει δανείσει στον Trump Organization, τον όμιλο-ομπρέλα των επιχειρήσεών του.

Ο Τραμπ επίσης θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παρακώλυση της δικαιοσύνης, όσον αφορά στη συμπεριφορά του κατά την έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016. Πολλοί νομικοί, όταν μελέτησαν την έκθεση Μιούλερ επισήμαναν ότι ο νυν πρόεδρος θα μπορούσε να διωχθεί με την κατηγορία αυτή, έστω κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατον.

Και πολιτική πτυχή

Ωστόσο, τα καμώματα του Τραμπ μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρά νομικά προβλήματα, καθώς οι διωκτικές αρχές της Τζόρτζια κίνησαν διαδικασία διερεύνησης της απόπειρας του τέως προέδρου να επηρεάσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, η οποία συνοδεύτηκε από ένα απίστευτο τηλεφώνημα στον ΥΠΕΣ της πολιτείας.

Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής δίωξης του Τραμπ, έστω και αν η Γερουσία τον απάλλαξε σε πρώτη φάση, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε και ο Μακ Κόνελ.

Το βασικό ερώτημα, απλώς, παραμένει αν υπάρχει η πολιτική βούληση να διωχθεί νομικά ένας τέως πρόεδρος, έστω και ένας σαν τον Τραμπ.

Photo credit: Gage Skidmore

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45