search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:10
MENU CLOSE

Διαφωνία για τη σύσταση bad bank: Δεν «τα βρίσκουν» Στουρνάρας – Κυβέρνηση

22.02.2021 09:36
Διαφωνία για τη σύσταση bad bank: Δεν «τα βρίσκουν» Στουρνάρας - Κυβέρνηση  - Media

 

Σαφής διαφορά προσέγγισης για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας bad bank υπήρξε κατά τη συζήτηση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Οικονομικών σημείωσε ότι η πρόταση της ΤτΕ εξετάζεται σε συνεργασία με τους συμβούλους που έχει προσλάβει, ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην επέκταση του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή 2», μέσω του οποίου οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν νέα κόκκινα δάνεια 33 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που τιτλοποιούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1».

Ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός τόνισε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί «σκαρί που αντέχει στις δυσκολίες» και «δοκιμασμένο εργαλείο που αποδεσμεύει τις τράπεζες από τα δεσμά των κόκκινων δανείων». Ο υφυπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το ύψος των κόκκινων δανείων, μετά και την υλοποίηση του δεύτερου γύρου τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή 2», θα μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». 

Αποστάσεις από αυτή την εκτίμηση πήρε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση την πρόταση για τη δημιουργία μιας Asset Management Company (AMC), όπως επίσημα ονομάζεται η bad bank, επισημαίνοντας ότι τα 45 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση του «Ηρακλή 1», και εφόσον ληφθούν υπόψη τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας (υπολογίζονται μεταξύ 8 – 10 δισ. ευρώ), αυτά μπορούν να μοιραστούν στα δύο σχήματα, δηλαδή στον «Ηρακλή 2» και στην AMC. 

Η επιχειρηματολογία του κ. Στουρνάρα επικεντρώθηκε στο «δίδυμο πρόβλημα» που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, δηλαδή από τη μια τα υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων και από την άλλη το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενης φορολογίας, που αποτελεί, όπως τόνισε, «αντικίνητρο για πολλούς επενδυτές προκειμένου να αξιολογήσουν θετικά τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών». Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» «είναι σκόπιμο να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των εκτιμώμενων δημοσιονομικών επιπτώσεων (λόγω της πρόσθετης παροχής κρατικών εγγυήσεων και της ενδεχόμενης ενεργοποίησης της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία), καθώς και από τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να εγγράψουν εμπροσθοβαρώς ζημίες που θα περιορίσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».

Σύμφωνα με την Καθημερινή η πρόταση για τη δημιουργία μιας AMC εξασφαλίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι «το κόστος της συναλλαγής θα το επωμιστούν σε βάθος χρόνου οι τράπεζες, όχι το Δημόσιο και ο Ελληνας φορολογούμενος. Οι τράπεζες από την πλευρά τους «θα μπορούν να επωφεληθούν από την εισαγωγή ενός μηχανισμού σταδιακής αναγνώρισης των ζημιών, που καθιστά δυνατή την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε βάθος χρόνου». Ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε, τέλος, της πρότασης σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα της λύσης με το καθεστώς κρατικών εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι «για την επεξεργασία της πρότασης, η ΤτΕ συνεργάστηκε με 3 συμβουλευτικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας και έχει διασφαλίσει ότι η πρόταση είναι άρτια σε σχέση με ζητήματα λογιστικής και εποπτικής απο-αναγνώρισης αλλά και θεμάτων κρατικής βοήθειας».

Από την πλευρά της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο επικεφαλής της κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου επανέλαβε την πρόταση της ένωσης ότι «όσο περισσότερα εργαλεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι διαθέσιμα τόσο αποτελεσματικότερη είναι η διαχείρισή τους», προέκρινε ωστόσο τη λύση του «Ηρακλή» σημειώνοντας ότι, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέσα που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες (π.χ. βιώσιμες ρυθμίσεις κ.λπ.), το ποσοστό των κόκκινων δανείων μπορεί να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό εντός των επομένων 24 μηνών». Ο κ. Χαντζηνικολάου δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι «η πανδημία ενδέχεται να τριπλασιάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη συνολικά» και για τον λόγο αυτό παρέπεμψε σε πρόσφατο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι AMC θα μπορούσαν να ασχοληθούν ειδικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφήσει πίσω της η COVID-19. 

Μιλώντας από την πλευρά των Εταιρειών που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Τάσος Πανούσης αποστασιοποιήθηκε σε σχέση με τις δύο προτάσεις εξηγώντας ότι οι «Εταιρείες Διαχείρισης δεν έχουν κάποιο όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου μηχανισμού ή από την παράλληλη λειτουργία τους. Και στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων και στην περίπτωση της μεταβίβασης προβληματικών χαρτοφυλακίων σε ειδικό φορέα, η διαχείριση τελικά θα γίνει από τους οργανισμούς που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία», κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:10