search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:57
MENU CLOSE

Ξεμπλοκάρουμε την σπονδυλική μας στήλη με τρεις ασκήσεις διάτασης

22.02.2021 10:46
Ξεμπλοκάρουμε την σπονδυλική μας στήλη με τρεις ασκήσεις διάτασης - Media

 

Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου αποτελείται από 33-34 οστά τους σπονδύλους. Έχει ορισμένες φυσιολογικές καμπές 7 αυχενικούς σπονδύλους (κυρτή προς τα εμπρός), 12 θωρακικούς(κυρτή προς τα πίσω), 5 οσφυϊκούς (κυρτή προς τα εμπρός) και τέλος 4-5 κοκκυγικούς είναι κοίλα προς τα εμπρός (και κυρτά προς τα πίσω).

Η σπονδυλική στήλη στηρίζει το κεφάλι, τον κορμό και τα άνω άκρα και μεταβιβάζει το βάρος τους στα κάτω άκρα με την παρεμβολή των οστών της λεκάνης. Μέσα στη σπονδυλική περικλείεται και προφυλάσσετε ο μυελός των οστών .

Είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση της σπονδυλικής, ιδιαίτερα της θωρακικής μοίρας διότι αποτρέπουμε τυχόν τραυματισμούς του ώμου κα του αυχένα καθώς επίσης προβλήματα πόνου στη μέση (οσφυαλγία). Δείτε παρακάτω 3 εύκολες ασκήσεις χωρίς εξοπλισμό που θα την ξεμπλοκάρουν!

Kneeling Thoracic Rotation

Τοποθέτηση: Καθόμαστε σε τετραποδική θέση προσέχοντας τη λεκάνη, το μηρό και το γόνατο να βρίσκεται σε ευθεία καθώς και τη σπονδυλική στήλη να βρίσκεται σε επιμήκυνση . Τοποθετούμε το ένα χέρι πίσω από τον αυχένα..

Εκτέλεση: κάνουμε στροφή της σπονδυλικής ώστε ο αγκώνας μας να φτάσει στον καρπό του σταθερού χεριού. Επιστρέφουμε στην αρχική θέση.

Συνεχίζουμε για οκτώ φορές και περνάμε στην άλλη πλευρά.

Book

Τοποθέτηση: Ξαπλώνουμε πλάι με τα πόδια ενωμένα (το ένα γόνατο πάνω στο άλλο) και τα χέρια το ίδιο με τις παλάμες να ενώνονται. Προσέχουμε η σπονδυλική στήλη να βρίσκεται σε επιμύκηνση και ο αυχένας στην ίδια ευθεία με αυτήν!

Εκτέλεση: Ξεκινάμε να «σέρνουμε» πάνω χέρι αργά προς τον καρπό, στον αγκώνα να προχωράει προς τον ώμο να περνάει στο στέρνο και αργά αργά να καταλήξει στην αντίθετη μεριά. Το κεφάλι ακολουθεί την κίνηση του χεριού. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την άσκηση είναι τα χέρια να βρίσκονται στην ευθεία, το κεφάλι να κοιτάει την πλευρά που ανοίγει, για περισσότερη διάταση, και τέλος τα πόδια τα βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τα καθιστικά (εικ. Β)

Συνεχίζουμε οκτώ φορές και περνάμε στην αντίθετη πλευρά.

Scorpion

Τοποθέτηση: Ξαπλώνουμε στο πάτωμα σε πρηνή θέση, τα πόδια μας βρίσκονται ανοιχτά καθώς και τα χέρια. Το σχήμα που πρέπει να έχουμε είναι του αστερία.

Εκτέλεση: Σηκώνουμε το ένα πόδι και έρχεται να περάσει πάνω από το σταθερό μας (βλ. εικ.) όσο πιο μακριά τόσο μεγαλύτερη η διάταση. Τα χέρια παραμένουν στην αρχική θέση.

Μένω σε αυτή τη θέση για όσο με ανακουφίζει και περνάω στην άλλη πλευρά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:57