search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:07
MENU CLOSE

Δικογραφία κατά του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής

12.10.2012 13:49
Δικογραφία κατά του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής  - Media

Δικογραφία κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας καθώς χθες το βράδυ στην Ιερά Οδό, απέσπασε έναν προσαχθέντα ημεδαπό, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στην κλούβα.

Δικογραφία κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας καθώς χθες το βράδυ στην Ιερά Οδό, απέσπασε έναν προσαχθέντα ημεδαπό, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν στην κλούβα.

Το προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος θα αποφανθεί για τις κατηγορίες, αλλά και αν προκύπτουν ευθύνες από πλευράς αστυνομικών, για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν διεξάγεται υπηρεσιακή έρευνα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα επεισόδια που προκάλεσαν την Πέμπτη βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα τη ματαίωση της πρεμιέρας της παράστασης «Corpus Christi» στο θέατρο Χυτήριο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής η παράσταση έγινε με τη μορφή «ανοιχτής πρόβας για φίλους».

Αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν όλη τη νύχτα έξω από το θέατρο, ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί και σήμερα.

Απόψε, στις 11 το βράδυ, είναι προγραμματισμένη εκ νέου η πρεμιέρα. Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθούν έξω από το θέατρο τα καλλιτεχνικά σωματεία για την περιφρούρηση της παράστασης.

Την ίδια ώρα, να ενημερωθεί για τον εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας και, αν ναι, γιατί δεν παρενέβη στα χθεσινά επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο», ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης ζητά από τον ανώτατο εισαγγελικό να αξιολογήσει εάν συντρέχει περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της παράλειψης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, σε σχέση με την απελευθέρωση  συγκεκριμένου άνδρα, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο, από βουλευτή της Χρυσής Αυγής. 

Τα επεισόδια και τους ξυλοδαρμούς πολιτών κατήγγειλαν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Το βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δείχνει τον βουλευτή Χρήστο Παππά και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής να επεμβαίνουν την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις οδηγούσαν στην κλούβα τον συγκεκριμένο άνδρα. Ο βουλευτής και τα άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής απομάκρυναν και απελευθέρωσαν τον προσαχθέντα.

Το προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Την καταδίκη του για τα επεισόδια εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. Ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι «η τέχνη και ο πολιτισμός υπόκεινται στους δικούς τους κανόνες. Πρωτίστως στην ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον έχει και εκφράζει διαφορετική γνώμη ή άποψη».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτο» εν μέσω οικονομικής κρίσης να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως «αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας» και εξέφρασε την αντίθεσή του με όσους προσπαθούν με τη βία να επιβάλλουν τη δική τους άποψη.

Τα κόμματα

Τα επεισόδια καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η νεολαία της ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Σύμφωνα με χτεσινή δικαστική απόφαση, αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική, το θεατρικό έργο Corpus Christi δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα λάμβανε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα, άλλη μία παράσταση του ίδιου έργου είχε διακοπεί, έπειτα από κινητοποίηση παραθρησκευτικών οργανώσεων, και με το επιχείρημα ότι 'αν έγινε χαμός με τα σκίτσα του Μωάμεθ, δεν θα μείνουμε εδώ με σταυρωμένα χέρια'.

» Αντ' αυτού, και καθώς ο κ. Δένδιας αποφάσισε χτες ότι το δεξιό είναι το φιλικότερο από τα άκρα που κατά τα άλλα αντιμάχεται, η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή. Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί ώρες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που βρέθηκαν χτες στο Θέατρο Χυτήριο σε ρόλο μπράβου, να βρίζουν χυδαία, να προπηλακίζουν, να επιτίθενται βίαια και να απειλούν, και ω του θαύματος, να καταφέρνουν εν τέλει τη ματαίωση της παράστασης και την 'απελευθέρωση' συλληφθέντα στα έκτροπα».

«Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, προχωρεί με σχέδιο σε ναζιστικές παρεμβάσεις, σε αντιδημοκρατικές ενέργειες, σε συνεργασία με ό,τι πιο σκοταδιστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Οποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των 'ταγμάτων εφόδου' της Χρυσής Αυγής» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Χθες βράδυ γίναμε μάρτυρες άλλης μίας οργανωμένης 'οπερέτας' από τραμπούκους βουλευτές και μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιτέθηκαν, επιπλέον, κατά θεατών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Το δικαίωμα των επιλογών και του αυτοπροσδιορισμού είναι μάλλον άγνωστο για τους Χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχρισαν τους εαυτούς τους ακόμα και 'κριτικούς θεάτρου'» επισημαίνει η νεολαία της ΔΗΜΑΡ.

«Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές, αποκαλύπτοντας τον συστημικό και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ «για την παρεμπόδιση της θεατρικής παράστασης στο Χυτήριο. «Ο λαός πρέπει να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάσει το ναζιστικό τραμπουκισμό γιατί όπου κι αν εκδηλώνεται, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα θέατρα, στόχο έχει τα λαϊκά δικαιώματα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα» επισημαίνει το σχετικό σχόλιο του ΚΚΕ.

Τα επεισόδια καταδικάζει και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει «οποιεσδήποτε ενέργειες, που θίγουν, προσβάλλουν, απειλούν και στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας στην τέχνη».

«Η ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Γι' αυτό τον λόγο είμαστε ενάντια σε ότι περιορίζει, ελέγχει και υπονομεύει την δουλειά μας και την εξέλιξη μας. Η βαρβαρότητα, η βία, η καταστολή, η λογοκρισία και η επιβολή περιορισμών στην τέχνη και στη ζωή εντείνονται όλο και περισσότερο. Κι όταν η τέχνη λογοκρίνεται, λογοκρίνεται και η ζωή. O φόβος του συστήματος εκφράζεται με την αυξανόμενη τρομοκρατία του λαού. Οι ηθοποιοί αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε μας στερεί το δικαίωμα στην έκφραση, στην ομορφιά, στην ποιότητα, στην εξέλιξη, στην αμφισβήτηση αυτής της βίαιης για το λαό πολιτικής. Η τέχνη μας είναι ένα πνευματικό όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ συμπαρατάσσεται με τους καλλιτέχνες Corpus Christiκαι δηλώνει κατηγορηματικά πως ακράδαντη πεποίθησή του είναι ότι η τέχνη σύμφωνα με το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα δεν είναι δυνατό να υπόκειται να περιορισμούς."Η λογοκρισία δεν θα περάσει. Κάθε ανάλογη απόπειρα θα μας βρίσκει ενάντιους λόγω κι έργω", αναφέρει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03