search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:58
MENU CLOSE

Ληγμένα τρόφιμα στα Σούπερ Μάρκετ για «φτωχούς»

12.10.2012 16:08
Ληγμένα τρόφιμα στα Σούπερ Μάρκετ για «φτωχούς» - Media

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η διάθεσή τροφίμων «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας» επιτρέπεται πλέον νόμιμα σε ειδικά ράφια και σε χαμηλή τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα δεν θα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αλλοιώνονται.

Με τις ευλογίες του κράτους και σε χαμηλή τιμή θα πωλούνται πλέον στα Σούπερ Μάρκετ τρόφιμα που έχουν λήξει!

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, η διάθεσή τροφίμων «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας» επιτρέπεται πλέον νόμιμα σε ειδικά ράφια και υπό την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα δεν θα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αλλοιώνονται.

Ορίζεται επίσης πως θα μπορεί να διατίθενται και στο 1/3 της τιμής τους.

Η διάθεσή τους θα επιτρέπεται μόνο σε καταστήματα λιανικής αλλά θα απαγορεύεται σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης.

Μιλώντας πάντως σήμερα το πρωί στο Mega, o γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει εδώ και χρόνια στην Ε.Ε. αλλά σημείωσε πως πιθανόν τα τρόφιμα αυτά να είναι χαμηλές διατροφικής αξίας.

Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση: 

– Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. 

– Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. 

– Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Η διάταξη καθιστά υπεύθυνο τον πωλητή των προϊόντων αυτών για την καλή υγιεινή κατάσταση αυτών των τροφίμων ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από τα κανονικά. Υπόλογος στο νόμο θα είναι και όποιος επιχειρήσει να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο την ημερομηνία λήξης των προϊόντων. 

Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Δόθηκε άδεια να πωλούνται ληγμένα τρόφιμα με δόλωμα χαμηλότερες τιμές. Ντρέπομαι ειλικρινά για αυτή την απόφαση. Αυτοί που δημιούργησαν τη νέα φτώχια, τώρα δυστυχώς φαίνεται ότι επιχειρούν προς χάριν κέρδους να την ξεκάνουν κιόλας. Να παρθεί η απόφαση πίσω» λέει σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:57