search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:54
MENU CLOSE

Αλαλούμ λοιμωξιολόγων: Οι εβδομάδες παράτασης και το τελευταίο ή… προτελευταίο lockdown

25.02.2021 08:52
Αλαλούμ λοιμωξιολόγων: Οι εβδομάδες παράτασης και το τελευταίο ή… προτελευταίο lockdown - Media

 

Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και δείκτης θετικότητας χτυπούν… κόκκινο ξανά τις τελευταίες ημέρες, παρά το lockdown διαρκείας στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σε αυτή την εικόνα, έρχονται να προστεθούν οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις που διατυμπανίζουν κάθε μέρα στα κανάλια οι ίδιοι επιστήμονες, που άλλος λέει αρκεί μια βδομάδα παράτασης lockdown, άλλος δύο και άλλος διαβλέπει άνοιγμα του εμπορίου από … Δευτέρα.

Σαρηγιάννης: «Δεν θα είναι το τελευταίο lockdown»…

Την πιο σκληρή εκδοχή για την παράταση του lockdown εξέφρασε σήμερα ο εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Αφού μίλησε για δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, τόνισε ότι μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη».

Και πρόσθεσε: «Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δε θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή.

Εξαδάκτυλος: «Τελευταίο lockdown»…

Οι αριθμοί των ημερών μάς φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο, σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Από τη μεριά του όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ακόμη σκληρότερου lockdown λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές των πάντων. «Πρέπει αυτό που ζητούμε (από τους πολίτες), να μπορεί και να γίνει». Μάλιστα είπε σαφώς ότι πρόκειται για το τελευταίο lockdown καθώς αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός.

Αντιφατικές εκτιμήσεις

Για παράταση του lockdown για ακόμη δύο εβδομάδες μίλησε χθες το πρωί ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος παραδέχτηκε πάντως ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν.

Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, την περασμένη Δευτέρα πρότεινε να υπάρξει παράταση του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική εκτιμώντας ότι η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.

Αργή μείωση ιικού φορτίου στην Αττική

Εξακολουθούν ωστόσο να ανησυχούν οι ειδικοί για τα δεδομένα της πανδημίας, στην Αττική.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε πως υπάρχει μια μικρή μείωση στο ιικό φορτίο της τάξης του 20%, όμως επειδή είναι πάρα πολύ υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής η μείωση είναι πολύ αργή. Επιπλέον, δήλωσε πως έχουμε μεγάλη μετάδοση, αλλά όχι τόσο μεγάλη νοσηρότητα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52