search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:35
MENU CLOSE

Βόρεια Κορέα: Καταγγελία για «αξιοποίηση» κρατούμενων-σκλάβων σε ανθρακωρυχεία

25.02.2021 11:17
Βόρεια Κορέα: Καταγγελία για «αξιοποίηση» κρατούμενων-σκλάβων σε ανθρακωρυχεία - Media

 

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ως εργάτες-σκλάβους σε ανθρακωρυχεία προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές και να κερδίσει ξένο συνάλλαγμα ως μέρος ενός συστήματος που συνδέεται άμεσα με τα πυρηνικά και πυραυλικά του προγράμματα, σύμφωνα με καταγγελία οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την αντίπαλη και γειτονική Νότια Κορέα.

Η Συμμαχία Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Κορέας με έδρα τη Σεούλ (NKHR) δημοσίευσε μια μελέτη που αναλύει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της εκμετάλλευσης πολιτών της Βόρειας Κορέας, της παραγωγής αγαθών για εξαγωγή και των προγραμμάτων όπλων της.

Η έκθεση, με τίτλο “Ματωμένες Εξαγωγές Άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα”, αναφέρει ότι η Πιονγκγιάνγκ εφαρμόζει ένα σχέδιο «πυραμίδας απάτης» για να αναγκάσει τους ανθρώπους που κρατούνται σε στρατόπεδα φυλακών να παράγουν ποσοστώσεις άνθρακα και άλλα αγαθά για εξαγωγή.

Μπλόκο ΟΗΕ σε εξαγωγές άνθρακα

Τα ευρήματά της έρευνας προσφέρουν μια βαθύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο τέτοια στρατόπεδα συμβάλλουν στο παράνομο δίκτυο εμπορίας άνθρακα της Βόρειας Κορέας, αφότου τα Ηνωμένα Έθνη απαγόρευσαν τις εξαγωγές εμπορευμάτων τους για να διακόψουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ και αφού οι υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν σοβαρές παραβιάσεις τα στρατόπεδα.

Ωστόσο δεν υπήρξε καμιά άμεση αντίδραση από τη διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στη Γενεύη, παρά το ότι κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική έκθεση-καταγγελία. 

Η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις κυρώσεις του ΟΗΕ για να κερδίσει σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια το 2017 από απαγορευμένες εξαγωγές εμπορευμάτων, σύμφωνα με ανεξάρτητη εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ που κυκλοφόρησαν στις αρχές του 2018.

Η έκθεση του NKHR παραθέτει συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους που διέφυγαν στη Νότια Κορέα και άλλους “αποστάτες” με γνώσεις σχετικά με τις συναλλαγές, μαζί με άλλες πηγές, όπως δορυφορικές εικόνες και δεδομένα από τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως και 200.000 άνθρωποι κρατούνται σε ένα τεράστιο δίκτυο που θυμίζει “γκλούλαγκ” και τα οποία διευθύνεται από τη μυστική αστυνομία, πολλά από τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές εξόρυξης. Μια έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ το 2014 ανέφερε ότι οι κρατούμενοι αντιμετώπισαν βασανιστήρια, βιασμούς, καταναγκαστική εργασία, λιμοκτονία και άλλη απάνθρωπη μεταχείριση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:33