search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:52
MENU CLOSE

Πέθανε ο συνδικαλιστής Ανδρέας Κολλάς

25.02.2021 15:49
Πέθανε ο συνδικαλιστής Ανδρέας Κολλάς - Media

 

Τη θλίψη της για το θάνατο του συνδικαλιστή Ανδρέα Κολλά εξέφρασε η ΓΣΕΕ, της οποίας ο εκλιπών ήταν μέλος, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Όπως ανέφερε η ΓΣΕΕ, ο Ανδρέας Κολλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή υπερασπίστηκε το έργο και την πορεία του στο κίνημα και τον συλλογικό αγώνα για την αποκατάσταση 11.500 απολυμένων οικογενειών της ΕΑΣ, υποστηρίζοντας το δημόσιο και ενιαίο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Η «μάχη των λεωφορείων»

Ο Ανδρέας Κολλάς ως πρόεδρος και ο Χρήστος Σταμούλος (που έχει επίσης αποβιώσει) ως γενικός γραμματέας είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λεωφορεία, όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1992 είχε προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή τους.

Οι κινητοποιήσεις ήταν πολυήμερες και πολλές φορές είχαν σημαδευτεί από επεισόδια. Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ήταν μείζον πολιτικό θέμα εκείνη την περίοδο και πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Το πλέον χαρακτηριστικό επεισόδιο εκείνης της περιόδου ήταν η επίθεση απολυμένων σε πρώην συναδέλφους τους στο παλιό εφετείο της οδού Σωκράτους, όταν εκείνοι πήγαιναν για να καταθέσουν τις αιτήσεις απόκτησης λεωφορείων: τους επιτέθηκαν και τους ξεγύμνωσαν στη μέση του δρόμου.

Τελικά, τα λεωφορεία επανήλθαν στο δημόσιο μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ο Ανδρέας Κολλάς συνέχισε την πορεία του στον συνδικαλισμό και ως μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:51