search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:44
MENU CLOSE

Η Θράκη που δομήσαμε – Η προοδευτική νομοθεσία μας μπορεί να αποτελέσει πιλοτική εμπειρία και για άλλες χώρες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2166
25-2-2021
26.02.2021 04:00
tzami.jpg

 

Του δρος Θεόδωρου Ι. Θεοδώρου 

Η πολιτική που δομήσαμε μεθοδικά μέσα από δυσκολίες και προκλήσεις, όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία, αποδεικνύεται επιτυχημένη και αποτελεσματική. Η εμπιστοσύνη συμμάχων και εταίρων αλλά και οι ακραίες τουρκικές αντιδράσεις επιβεβαιώνουν την αξία των διαχρονικών επιλογών μας. 
Το 1991 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξήγγειλε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας στη Θράκη. Αποτέλεσε τομή στη γενικότερη πολιτική μας, εσωτερική και εξωτερική, επειδή δημιούργησε όλους τους όρους εμπιστοσύνης που απαιτεί ο πολίτης από την κυβέρνησή του.

Η πολιτική που αναπτύχθηκε από το 1991 συνέβαλε στον παραμερισμό στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνική ενσωμάτωση δεν αμφισβητούνται και συμβάλλουν στη σταθερότητα του κοινωνικού ιστού. Η διαφορετικότητα στη Θράκη δεν διχάζει και διατηρεί την καλή διαχρονική σχέση των κατοίκων της περιοχής.
Η παραγωγή του καπνού παραμένει βασική απασχόληση των μουσουλμάνων της Θράκης, πολλοί όμως ασχολούνται και με το εμπόριο, την επιχειρηματικότητα και τις επιστήμες. Η συμμετοχή χριστιανών και μουσουλμάνων στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας χαρακτηρίζεται από σταθερά βήματα.

Η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων και των κατοίκων της Θράκης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και διαβίβασαν προτάσεις και απόψεις γι’ αυτό που επιθυμούν ώστε να αναπτυχθεί ταχύτερα η περιοχή τους. Το μήνυμα συνοχής που εκπέμπει η Θράκη ανησυχεί την Τουρκία. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η Άγκυρα διαπιστώνει με «φρίκη» ότι ακυρώνεται κάθε επεκτατική πολιτική της στην περιοχή μας.

Απτά αποτελέσματα
Την αποτελεσματικότητα της συνεπούς και σταθερής πολιτικής μας που προκύπτει από τις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και τον σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη της Λωζάννης και το σύγχρονο δίκαιο περί μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιβεβαιώνουν τα ακόλουθα: 
1. Από το 2000 εξαλείφθηκε από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα κάθε αναφορά στην εκλογή μουφτή. Στην Ελλάδα ο μουφτής διορίζεται από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ύστερα από πρόταση Επιτροπής της μειονότητας. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται στο Ισλάμ. 
Μεταξύ των πολλών υποψηφίων που έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους για τη θέση του μουφτή αναδεικνύεται μόνο ένας από την επιτροπή των θεολόγων και ιεροδιδασκάλων, που είναι όλοι πτυχιούχοι θεολογικών πανεπιστημιακών σχολών. Συμμετέχουν επίσης ιμάμηδες με μακρά θητεία στο λειτούργημά τους και μουσουλμάνοι που ασχολούνται έμπρακτα μόνο με τη θρησκεία και όχι με την πολιτική. 

Η ισλαμική θρησκεία δεν ανέχεται εμπλοκή πολιτικών σε θρησκευτικά θέματα. Η μοναδική χώρα που εμπλέκει πολιτική και θρησκεία είναι το σιιτικό Ιράν. 
2. Σε όλες τις θρησκείες οι θρησκευτικοί ηγέτες αναδεικνύονται από εξειδικευμένα όργανα – Ιερά Σύνοδο, Κονκλάβιο Καρδιναλίων, Ανώτατο Συμβούλιο Ραβίνων, Ανώτατο Συμβούλιο Ουλεμάδων – και όχι με πάνδημη εκλογή, επειδή αυτό θα αποτελούσε νάρκη στα θεμέλια κάθε δημοκρατικού συστήματος. Καμία δημοκρατική χώρα δεν υιοθετεί λαϊκή εκλογή θρησκευτικού ηγέτη και όποιος επαναφέρει την τουρκική «απάτη» στη συζήτηση δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. 
3. Η Ελλάδα, τιμώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει πολύ πριν από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, με σεβασμό στον Ιερό Νόμο και τις επιθυμίες της μειονότητας, διατηρεί μέρος της σαρία, η οποία αποτελεί οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο. Με νομοθεσία που ανταποκρίνεται στο σύγχρονο Δίκαιο των μειονοτήτων το ελληνικό κράτος εξασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες της να επιλέξουν τον αστικό ή τον θρησκευτικό τους γάμο. 
Η προοδευτική νομοθεσία μας μπορεί να αποτελέσει πιλοτική εμπειρία και για άλλες χώρες της Ε.Ε., που πιέζονται από την μεγάλη παρουσία μουσουλμάνων στις κοινωνίες τους και εξετάζουν την επίσημη ή σιωπηρή αποδοχή της σαρία στο νομικό τους σύστημα (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.).
4. Στα θέματα της Εκπαίδευσης οι μεταρρυθμίσεις έχουν φέρει αποτελέσματα για τα οποία οι πολιτικοί που τις εισηγήθηκαν μπορούν να υπερηφανεύονται. Τα δημόσια νηπιαγωγεία, τα δημόσια σχολεία στην ορεινή περιοχή της Θράκης, τα ιεροσπουδαστήρια, οι ιεροδιδάσκαλοι σε όλα τα δημόσια σχολεία που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μουσουλμάνων μαθητών, η θετική ποσόστωση 0,5% για εισαγωγή στα ΑΕΙ αποτελούν τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα. 
Έτσι επιτυγχάνεται η ελληνομάθεια που απαιτεί το μεγαλύτερο τμήμα της μειονότητας και τα αποτελέσματα φαίνονται στην κοινωνία μας. Η ταχύτατη αύξηση των πτυχιούχων ελληνικών ΑΕΙ μεταξύ των μουσουλμάνων συμπολιτών μας αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία των επιλογών του υπουργείου Παιδείας.

Διεθνές μοντέλο συμβίωσης
Η πραγματικότητα που βιώνουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στη Θράκη αποτελεί διεθνές μοντέλο συμβίωσης. Το περιβάλλον της Θράκης δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για πολιτικές γκετοποίησης και αποκλεισμού που μεθοδεύει η Τουρκία. Καιρός να τιμήσουμε όλα όσα πετύχαμε με θυσίες του ελληνικού λαού μέσα από εντονότατη πολιτική συζήτηση, που τελικά οδηγεί σε κοινωνική ωριμότητα και διπλωματική επιτυχία.
Η κυριαρχία μας δεν αμφισβητείται, όπως με τόση επιτυχία αποδείξαμε κατά τις κρίσεις που προκάλεσε η Τουρκία. Το κράτος μας, όπως όλα τα κράτη, έχει και αδυναμίες, αλλά σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής επιβεβαιώνεται τελικά η ομοψυχία. Η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ασχοληθεί με την ανάπτυξη της Θράκης αποτελεί απόδειξη ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου συζητά πολύ σοβαρά θέματα που ήταν ταμπού για την πολιτική συζήτηση και την κοινωνία. 
Ανησυχίες «παλαιάς κοπής», φοβική και ξεπερασμένη επιχειρηματολογία δεν μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη στη χώρα μας.

 

 Ο δρ Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ., γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΧΑ, www.moha.center
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:44