search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:23
MENU CLOSE

Φούσκα ήταν κι έσκασε

13.10.2012 07:12
oldphotosaaaaa1350112284.jpg

Μια μεγάλη επικοινωνιακή «φούσκα» αποδείχθηκε τελικά για την κυβέρνη­ση η εξάωρη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Μια μεγάλη επικοινωνιακή «φούσκα» αποδείχθηκε τελικά για την κυβέρνη­ση η εξάωρη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούσαν σαφώς μεγαλύτερα οφέλη, τα οποία όχι μόνο δεν ήρθαν, αλλά αντικατα­στάθηκαν από μία ευχή-απειλή, ήδη διατυπωμένη κατά την πρόσφατη επί­σκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο.
«Εύχομαι και ελπίζω να παραμεί­νετε στην ευρωζώνη» είπε η καγκε­λάριος, η οποία, ως άλλος Πόντιος Πι­λάτος, παρέπεμπε για όλα τα θέματα στην τρόικα, όπως και στο Βερολίνο και ύστερα από αυτό, ενώ με αμήχα­νη επίδειξη… «συμπάθειας» αναφέρθηκε στα δεινά που περνά ο ελληνικός λαός.
Η στήριξη την οποία προσδοκούσε η κυβέρνηση από την επίσκεψη Μέρκελ εξαντλείται στο μάντρωμα των βουλευτών για να περάσουν τα μέτρα, αλλά δεν δίνει «καύσιμα» για τη συ­νέχεια: η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρέμεται από τα… γούστα της καγκε­λαρίας και να αγωνιά για τη συνεχώς διογκούμενη κοινωνική απόγνωση και οργή.
Όταν, πρώτη φορά, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κατέθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων την ιδέα να πιέσουν την καγκελαρία για μια επί­σκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα, εί­χαν… άλλο πράγμα στο μυαλό τους. Πίστευαν ότι, εάν βρισκόταν στα ελληνικά εδάφη η καγκελάριος, θα ήταν πιο θερμή και εγκάρ­δια με την ελληνική κυβέρνη­ση και άρα θα μπορούσαν να της αποσπάσουν και μια καλή κουβέντα που θα άλλαζε το κλίμα όχι τόσο στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας.
 
Ευχολόγια
Όμως τα πράγματα ήρ­θαν…  αλλιώς.  Εμφανώς στριμωγμένος, ο Αντώνης Σαμαράς   στη   διάρκεια των δηλώσεων διάβαζε το κείμενο που του είχαν προετοιμάσει οι συνεργά­τες του αποδίδοντας στην Άνγκελα Μέρκελ πιο θερ­μές διαπιστώσεις απ’ αυτές που τελικά έκανε η ίδια όταν άνοιξε το στόμα της. Η ίδια αρκέστηκε σε ευχολόγια, παρέπεμψε τα ουσιαστικά θέματα στην έκθεση της τρόικας, ενώ έδειξε με σαφέστατο τρόπο κάποι­ους από τους τομείς που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς επιχειρηματίες, όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δη­λαδή τα… σκουπίδια.
Οι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με την καγκε­λάριο, όλοι φυσικά προερχόμενοι από τις «διαρροές» του Μαξίμου – και συ­χνά… ανόμοιοι, ανάλογα με το ποιος έκανε τη διαρροή! – πιστοποιούν ότι, εάν δεν ματώσει ακόμη περισσότερο ο ελληνικός λαός, τίποτε από όσα «δι­εκδικεί» η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει.
«Κάντε αυτό που πρέπει και για το οποίο έχετε δεσμευτεί και τα υπόλοι­πα θα έρθουν στη συνέχεια» φέρε­ται να είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά, ο οποίος ματαίως προσπαθούσε να τις αποσπάσει μια πιο σαφή διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευ­ρώπη. Ούτε καν αυτό το μίνιμουμ δεν του χάρισε η άκαρδη.
Όμως η καγκελάριος ήρθε στην Ελ­λάδα για καθαρά δικούς της λόγους και δεν είχε σκοπό να παρεκκλίνει από τον στόχο της. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να στείλει ένα σαφέστατο μή­νυμα προς όλους τους ενδιαφερομέ­νους στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ: ότι είναι ένας πολύ σκληρός παίκτης, η… αφέντρα της ευρωζώνης, και καλό είναι να το λάβουν όλοι υπ’ όψιν.
Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ διεμήνυσε με τον τρόπο της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο εσχά­τως βρίσκεται στα μαχαίρια, ότι αυτή είναι η «μαμά κότα», που, όταν χρει­αστεί, θα θέσει κάτω από τις φτερού­γες της τα παιδιά της, ενώ πρόλαβε τον ανταγωνιστή της Γάλλο πρόεδρο Φραν­σουά Ολάντ, ο οποίος είχε σκοπό να επισκεφθεί την Ελλάδα σε μια ένδειξη στήριξης των αδύναμων του Νότου.
Φυσικά έκανε και μια κίνηση αντι­στροφής του κλίματος για την Ελλάδα στο εσωτερικό της χώρας της, αφού ήδη η Γερμανία έχει αρχίσει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς – και όλα αυτά παίζουν φυσικά τον ρόλο τους.
 
Κριτική
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αξιοποι­ούν όσο μπορούν καλύτερα την εικόνα του πρωθυπουργού να περιδιαβαίνει τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, αφού, όπως φαίνεται, είναι λάτρεις της λο­γικής «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέ­ξεις». Ακόμη, δίνουν έμφαση στο ότι ο Σαμαράς, παρουσία της καγκελαρίου, αναφέρθηκε στα δεινά που περνάει ο ελληνικός λαός λέγοντας ότι «ματώ­νει», ενώ επικεντρώθηκε και στο θέμα της ανεργίας, που πλήττει κυρίως τους νέους.
Στην κριτική που τους γίνεται από στελέχη της Ν.Δ. ότι ο πρωθυπουρ­γός δεν κατάφερε να αποσπάσει αυ­τά για τα οποία είχε επιθυμήσει αυτήν τη συνάντηση, οι άνθρωποι του Σαμα­ρά απαντούν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει σαφέστερη κίνηση στήριξής του από την επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα. Ακόμη, αποφεύγουν να σχολιάσουν το γεγονός ότι στο θέμα της δόσης η καγκελάριος παρέπεμψε στα­θερά στην τρόικα, ενώ με έμφα­ση είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πράξη αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, ενώ για την ευ­ρωπαϊκή πορεία της χώρας ου­σιαστικά μας… απείλησε μέσα από μία «ευχή».
Όσο για τη δήλωση που περί­μενε ο Σαμαράς για να αλλάξει η εικόνα της χώρας στο εξωτε­ρικό προκειμένου να έρθουν ξένοι επενδυτές, η οποία δεν έγινε, ισχυρίζονται ότι η ηγέτιδα της Γερμανίας είπε… το καλύτε­ρο που μπορούσε να πει «δεδο­μένων των συνθηκών».
 
Διαρροές
Επιπλέον, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεω­ρούν ότι η επίσκεψη Μέρκελ θα τους δώσει ένα περιθώ­ριο χρόνου για να κινηθούν, αφού το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια σειρά από γεγο­νότα (λίστες, Μεϊμαράκης κ.ά.) που είχαν επιβαρύνει το κλίμα. Πιστεύουν ότι τώρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο βουλευτές της Ν.Δ. να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεδομέ­νου ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να θέτει τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώπιον της Μέρκελ .
Αυτό πάντως στο οποίο συγκλίνουν όλες οι «διαρροές» είναι ότι η καγκε­λάριος άφησε να εννοηθεί πως όλα τα θέματα θα πάνε «πακέτο». Δηλαδή τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα έτσι ώστε να περάσουν από τη Βουλή, ενώ παράλ­ληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν οι 89 διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν απο­φασιστεί και δεν έχουν γίνει πράξη.
Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι καλό θα ήταν αυτές οι αλλαγές να γί­νουν ταχύτατα, ώστε στη Σύνοδο Κο­ρυφής στις 18 Οκτωβρίου οι Ευρωπαί­οι να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση δεν λέει μόνο λόγια, αλλά προχωρά στην πράξη.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτε­ρα εύκολο, αφού στην πραγματικότη­τα μιλάμε για θέματα που καίνε, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμά­των και η κατάργηση οργανισμών, η οποία φέρνει απολύσεις ή, στην ηπι­ότερη περίπτωση, εφεδρεία. Ήδη οι κυβερνητικοί μιλούν για μείωση δη­μόσιων οργανισμών κατά 50%, άρα… πήραν το μήνυμα.
 
Η «επιμήκυνση»
Όπως έλεγαν ωστόσο οι συνερ­γάτες του πρωθυπουργού, ο χρόνος δεν επαρκεί και έτσι δεν αποκλείεται να συγκληθεί στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές του άλλου μήνα έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να έχουμε πάρει… τον Ιούνιο.
Το θέμα της «επιμήκυνσης» ωστό­σο θα τεθεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου από τον ίδιο τον Σαμαρά, ενώ, στη συζήτηση που είχε με τη Μέρκελ για το θέμα, η καγκελάριος – κατά το Μαξίμου πάντα – εμφανίστηκε θετική, αρκεί, όπως είπε, να μη χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση από τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις συνομιλίες που είχε τους κυβερνη­τικούς του εταίρους αμέσως μετά την αναχώρηση της Μέρκελ και κανόνισαν να συναντηθούν, προκειμένου να κανονίσουν πώς θα κι­νηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Το… άγχος των συνεργατών του Σαμα­ρά είναι η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι εσχάτως παρα­τηρείται μια φραστική διαφοροποίη­ση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων.
Αποδίδουν τη σκλήρυνση της στά­σης του στην υπόθεση της λίστας, αλ­λά δεν κρύβουν την αγωνία τους για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η διαφο­ροποίηση. Δεδομένου δε ότι το αμέ­σως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν πολύ σκληρές αποφάσεις, αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα απεμπλακούν από τη «δυστοκία» Βενι­ζέλου.
Πάντως η Μέρκελ δεν φάνηκε να φεύγει με άδεια χέρια από τη χώρα μας – το αντίθετο μάλιστα – αφού στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυ­πουργό επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στα διμερή θέματα. Έδειξε ιδιαί­τερο ενδιαφέρον για τα θέματα της Υγείας μέσα από τη μεταφορά συστη­μάτων για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, αλλά και της Τοπικής Αυ­τοδιοίκησης, ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Δεδομένου ότι η συγκομιδή των σκουπιδιών έχει πολύ χρήμα και μέχρι τώρα οι εταιρείες που είχαν ενδιαφερ­θεί ήταν γαλλικών συμφερόντων, η Μέρκελ φρόντισε να βάλει στο παιχνί­δι τις γερμανικές εταιρείες προσπερ­νώντας στη στροφή τον Ολάντ και τους δικούς του. Ακόμη εκφράστηκε από γερμανικής πλευράς το ενδιαφέ­ρον για την αξιοποίηση της γεωθερμί­ας, την παραλίμνια γεωργική αξιοποίη­ση, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία.
Ενδιαφέρον έδειξαν και για τον ια­τρικό και ιαματικό τουρισμό, αφού από ελληνικής πλευράς έχει εκφρα­στεί η επιθυμία να πιστοποιηθούν οι ιαματικές πηγές προκειμένου τα γερ­μανικά ασφαλιστικά ταμεία να επιδο­τούν τους ασφαλισμένους τους για να έρχονται στην Ελλάδα.
Όπως ίσως καταλάβατε, μπορεί η στήριξη να ήταν υπό όρους και περι­ορισμένης χρονικής ισχύος, αλλά οι μπίζνες θα είναι μακράς διάρκειας και πολύ προσοδοφόρες. Αυτός, μάλιστα! Ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να γί­νει αυτή η επίσκεψη…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:23