search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:27
MENU CLOSE

«To μέλλον θα μας δικαιώσει»

13.10.2012 07:31
oldphotosaaaaa1350113353.jpg

Στο μέλλον παραπέμπει η ΔΗΜΑΡ τη… δικαίωσή της για τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, στην οποία παρα­μένει προσηλωμένη όπως επιβεβαιώ­θηκε (με σημαντικές ωστόσο απώλει­ες) στη συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σαββα­τοκύριακο, με στόχο την «επιτυχία του κυβερνητικού έργου».

Στο μέλλον παραπέμπει η ΔΗΜΑΡ τη… δικαίωσή της για τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, στην οποία παρα­μένει προσηλωμένη όπως επιβεβαιώ­θηκε (με σημαντικές ωστόσο απώλει­ες) στη συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σαββα­τοκύριακο, με στόχο την «επιτυχία του κυβερνητικού έργου».
Η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί πολιτικά, επομέ­νως είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή της στη διατήρηση της κυ­βερνητικής και πολιτικής σταθερότη­τας και της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Μετά βέβαια και την επίσκε­ψη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν «έκλεισε» ζητήματα, αντιθέτως άφη­σε με ερωτηματικά «ζωτικής» φύσης θέματα, όπως η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, κάτι που ανησύχησε τους επιτελείς της ΔΗΜΑΡ, η ρητορική περί πολιτικής επαναδιαπραγμά­τευσης εκ μέρους της εν λόγω κυβέρ­νησης, η οποία θα αποδώσει κάποια στιγμή καρπούς, δείχνει να δέχεται
καίριο πλήγμα.
Η ηγεσία του κόμματος αναδεικνύ­ει στα επιχειρήματά της – τα οποία αποτυπώνονται και στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής – τις «αντιξοότη­τες» με τις οποίες αναμετράται προ­κειμένου να πετύχει «τον διπλό στό­χο της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της προστασίας των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας». Η προγραμματική συμφωνία, σημειώνεται, «συνιστά την πολιτική δέσμευση από την οποία δεν παραιτούμαστε», όμως «γνωρίζουμε ότι η υλοποίησή της δεν μπορεί να γίνει με χρονοδιάγραμμα άμεσης και αυστηρής εφαρμογής».
Ανεξάρτητα πάντως από το τι έδω­σε και, κυρίως, τι δεν έδωσε η Μέρκελ στην επίσκεψή της, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στο εξής πλαίσιο διεκδίκησης: χρονική επιμήκυνση της δημοσιονο­μικής προσαρμογής και αντίστοιχη κατανομή των μέτρων στα έτη που θα διαρκεί το πρόγραμμα, υιοθέτηση της ρήτρας αντικατάστασης, κανονι­κή εφάπαξ καταβολή της δόσης των 31,5 δισ., τη μη εξαίρεση της χώρας από πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης και, κυρίως, σε πρωτοβουλίες που αφο­ρούν την ανάπτυξη. Παρά ταύτα, η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην επι­μήκυνση, η τρόικα πιέζει για τη λήψη του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που αφορούν σε μισθούς συντάξεις και δαπάνες μέσα στο 2013, ενώ και για τη δόση η καγκελάριος παρέπεμ­ψε στην τρόικα. Με άλλα λόγια, η πο­λιτική λύση στην οποία «επένδυε» και η ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικός εταίρος δεν ήρθε, με αποτέλεσμα οι επιτελείς του κόμματος να περιορίζονται στην αποτίμηση της επίσκεψης ενός θετι­κού πρώτου βήματος.
 
Καταψήφιση
Στο μεταξύ στο κόμμα διευρύνονται οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της ηγεσίας και τη συμμετοχή στην κυβέρ­νηση, καθώς 21 στελέχη της Κεντρι­κής Επιτροπής ψήφισαν το κείμενο της μειοψηφίας, το οποίο προωθήθηκε με πρωτοβουλία τριών στελεχών της Εκτελεστικής Επιτροπής και έλαβε 21 ψήφους (επί 104 ψηφισάντων). Η κε­ντρική εισήγηση έλαβε 80 ψήφους.
Η μειοψηφία με το κείμενό της ζη­τά «να μην υπάρξει θετική ψήφος στο πακέτο των μέτρων που έρχεται προς ψήφιση». Καταγράφεται επίσης η εκτί­μηση ότι «η προγραμματική συμφωνία έχει ήδη παραβιαστεί στα βασικά της σημεία, ενώ τα νέα επώδυνα μέτρα λι­τότητας που πρόκειται να λάβει η κυ­βέρνηση ακυρώνουν το εγχείρημα»
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:27