search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:40
MENU CLOSE

Εκτεθειμένος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

26.02.2021 09:47
Εκτεθειμένος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή - Media

 

Εκτεθειμένος παραμένει κατά την Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός μετά την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή που ο ίδιος προκάλεσε, καθώς δεν απάντησε σε κανένα κρίσιμο ερώτημα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Λιγνάδη, όπως για παράδειγμα τίνος επιλογή ήταν το συγκεκριμένο πρόσωπο για το Εθνικό Θέατρο, ή σχετικά με τις πρωτοφανείς αντιφάσεις των υπουργών του, ενδεικτικές της προσπάθειας υποβάθμισης και συγκάλυψης της υπόθεσης.

Αντιθέτως, λένε, προσπάθησε να κρυφτεί από τις πολιτικές του ευθύνες και «δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τίποτα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κινήθηκε στα βήματα που πάνω κάτω είχαν προαναγγελθεί από αρμόδιες κομματικές πηγές, δηλαδή σε θεσμικό κλίμα μεν με πολιτικές αιχμές δε και απαντήσεις «όπου χρειάζεται». Επί του μείζονος ζητήματος της «υπόθεσης Μενδώνη – Λιγνάδη» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, επί των ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί μέσω του ελληνικού #me_too, από την ανάγκη στήριξης των θυμάτων, ως τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού που έχουν πληγεί συνολικά από την πανδημία, έως την αντιμετώπιση ζητημάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Αλλά και επί του θέματος στο οποίο επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός επιχειρώντας βασικά να αποσπάσει καταδίκες: καταδίκη για τα τρόλ του διαδικτύου καθώς και καταδίκη των Πολάκη – Βαξεβάνη (ή ευθεία στήριξη).

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δε δίστασε να διαχωρίσει τη θέση του από τα όσα «ανεύθυνα» γράφονται στο διαδίκτυο και από «την ασυδοσία του πληκτρολογίου» (φράση που «πιάνει» τους πάντες και όχι μόνο τα λεγόμενα «τρολ») αποφεύγοντας ωστόσο να σηκώσει το γάντι για συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά πώς θα το ήθελε ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως, μάλλον απέδειξε με τεκμήρια ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να εγκαλούν την αξιωματική αντιπολίτευση για την ποιότητα του δημόσιου λόγου.

«Όσο μένει η Μενδώνη, το μέτωπο φουντώνει…»

Όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη και την καταγγελλόμενη από την αντιπολίτευση προσπάθεια συγκάλυψης, ναι μεν έθεσε ζήτημα Μενδώνη λέγοντας πως όσο ο πρωθυπουργός την καλύπτει παραμένει πολιτικά ακάλυπτος ο ίδιος, από την άλλη αναδεικνύοντας τις ειρωνικές συνέπειες της στήριξης στην υπουργό Πολιτισμού, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τον ίδιο τον συμφέρει κομματικά να μείνει η Μενδώνη στη θέση της. Διότι, έτσι φουντώνει το μέτωπο απέναντί της αλλά και προς την κυβέρνηση, από τον χώρο του Πολιτισμού, καλλιτέχνες και εποπτευόμενους φορείς, από το εσωτερικό της ΝΔ και από όλο τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο. Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως «οι πολιτικές δυνάμεις του σύγχρονου προοδευτικού μετώπου, από την Αριστερά ως τη Σοσιαλδημοκρατία, το προοδευτικό Κέντρο, ακόμα και φωτισμένοι άνθρωποι της Δεξιάς, θα είναι απέναντί σας».

«Στο κενό έπεσε ο αντιπερισπασμός»

Από την Κουμουνδούρου πάντως η χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή αποτιμάται συνοπτικά ως εξής:

–Επιχείρησε να δραπετεύσει από το μείζον ζήτημα «για το οποίο συζητάει όλη η Ελλάδα»  με την μετατόπιση της συζήτησης από την υπόθεση Λιγνάδη στην ποιότητα του δημοσίου διαλόγου – προς τούτο λένε έφτασε να εξαφανίσει από τα έδρανα τους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να εξαφανίσει και την υπουργό-«κόκκινο πανί» για το εσωτερικό της ΝΔ, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής.

–Αντ΄αυτού, απομονώθηκε από την αντιπολίτευση και βρέθηκε απολογούμενος δεχόμενος πυρά από όλα τα κόμματα για την υπόθεση Μενδώνη – Λιγνάδη.

–Εμφανίστηκε να υιοθετεί της χυδαίες επιθέσεις σε βάρος των ηθοποιών και του ΣΕΗ ταυτιζόμενος με την υπερασπιστική γραμμή Λιγνάδη.

–Έπεσε στο κενό η προσπάθεια αντιπερισπασμού μέσω της «δήθεν σπουδής» για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, «διότι ακόμα και εκεί ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος». Όπως λένε από την Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός «είναι αυτός που όχι απλά έχει τροφοδοτήσει αλλά έχει υιοθετήσει και έχει φέρει μέσα στη Βουλή με ομιλίες του τις πιο ακραίες χυδαιότητες που έχουν γραφτεί, προκειμένου να πλήξει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Αθλιότητα Μητσοτάκη για τον Ποινικό Κώδικα…»

Τέλος, μιλούν για την αθλιότητα Μητσοτάκη, όταν στην τριτολογία του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. «Αυτό που ξέχασε να αναφέρει» απαντούν «είναι ότι ο ίδιος επέλεξε να φέρει στην ίδια τροπολογία δύο ακόμα προβλέψεις: Την διάταξη με την οποία εκκρεμείς υποθέσεις τραπεζιτών για θαλασσοδάνεια μπήκαν στο αρχείο (κατ΄ έγκληση δίωξη στην τραπεζική ασυλία) και την επιστροφή σε κατηγορούμενους για ξέπλυμα των δεσμευμένων χρημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων. Το μόνο που ήθελε με την τροπολογία αυτή ήταν να βρει ένα πρόσχημα για να κάνει το νομοθετικό ρουσφέτι σε υπόδικους τραπεζίτες και όσους ελέγχονταν για μαύρο χρήμα και είχαν δεσμευμένα εκατομμύρια ευρώ».

«Μόνιμος αναμεταδότης των τρολ»

Εξ άλλου ιδιαιτέρως αναλυτικός ως προς αυτό ήταν χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην πρωτολογία του χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μόνιμο αναμεταδότη των τρολ», ενώ στη δευτερολογία του επανήλθε παραθέτοντας προκλητικές αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, δηλαδή της αρμόδιας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η οποία σε αντίθεση με την Λ. Μενδώνη βρισκόταν στα κυβερνητικά έδρανα, του Άδωνη Γεωργιάδη, αντιπροέδρου της ΝΔ, και του Νίκου Ρωμανού εκπροσώπου Τυπου της ΝΔ. Αναφέρθηκε επιπλέον στο γαλάζιο και «ακατάλληλο δια ανηλίκους» hashtag των εκλογών.

Με βάση τα παραπάνω καταλόγισε θράσος στον πρωθυπουργό για το ότι εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και συνέχισε προσθέτοντας και όσα ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει πει ή έχει αναπαράξει όπως το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό» σύμφωνα με το οποίο ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα έκανε δουλειές με τη χούντα και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και πάλι της ίδιας εφημερίδας για τη «βίλα» στο Σούνιο. Θύμισε επίσης, την πρόσφατη δήλωση Χρυσοχοϊδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι» για την οποία όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:39