search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:14
MENU CLOSE

Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα εισηγούνται οι ειδικοί

26.02.2021 11:17
Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα εισηγούνται οι ειδικοί - Media

 

Την παράταση του lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου, εισηγείται εκ νέου όπως αναμενόταν, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγεμα από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, το απόγευμα.

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ της Αττικής

Η κατάσταση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, παραμένει σε οριακό επίπεδο.

«Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα. Έχουν καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ. Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega .

«Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, γιατί έχουμε κουραστεί όλοι. Έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα αρκετά και αυτό μας αποκαρδιώνει», τόνισε από τη μεριά της η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Η εικόνα από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής είναι αποκαρδιωτική. «Είχαμε εφημερία στο Γεννηματάς και είχαμε τόσο κόσμο που φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε πώς θα βρούμε κρεβάτια να τους εξυπηρετήσουμε. Είναι μεγάλες οι μάχες στα νοσοκομεία. Στο Γεννηματάς οι ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι γεμάτες. Έχουμε κενές μόνο απλές κλίνες covid. Και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέες ΜΕΘ covid στην Αττική», σημείωσε η κ. Παγώνη. Μιλώντας ειδικά για το νοσοκομείο Σωτηρία η Μ Γκάγκα, τόνισε ότι νοσηλεύονται με κορωνοϊό πάνω από 300 ασθενείς εκ των οποίων περίπου οι 80 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε όλη την Αττική η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι γύρω στο 90%.

Τι σχεδιάζεται για τα σχολεία

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται πάντως να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε άρση μερικών μέτρων μετά το πέρας της παράτασης του lockdown.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι του Μαξίμου ψάχνουν να βρουν τρόπους ώστε να ανοίξουν σχολεία και αγορά το επόμενο διάστημα, ειδικότερα η Γ΄ Λυκείου και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με το in.gr, στην ατζέντα των ειδικών φαίνεται να είναι η εκ περιτροπής λειτουργία σχολείων σε δήμους. Στόχος με το άνοιγμα διαφορετικών σχολείων κάθε εβδομάδα είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η μεγάλη κινητικότητα των πολιτών. Ωστόσο παραμένει ένα περίπλοκο σχέδιο που δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει.

Το σενάριο για το λιανεμπόριο

Στο λιανεμπόριο, παρά τα όσα σενάρια έχουν ακουστεί και γραφτεί για SMS σε νέο αριθμό, φαίνεται πως ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.

Το σχέδιο για ψώνια διάρκειας τριών ωρών και αποστολή SMS σε νέο αριθμό δεν έχει φύγει εντελώς από την λίστα των ειδικών, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα ειδικά στην Αττική.

Τέλος ακόμη ένας στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η αγορά σε όλη την χώρα από τον Απρίλιο, καθώς τότε θα έχουμε σύμμαχό μας τον καιρό, ενώ οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει.

Οι ημερομηνίες

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά τη δεύτερη εβδομάδα να δώσει μία μικρή ανάσα στο λιανεμπόριο με την έναρξη και πάλι του click away που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς για μεγάλη διασπορά. Αμέσως μετά και κοντά στις 15 Μαρτίου, εάν όλα πάνε καλά και ξεκινήσει η σταδιακή πτώση των νέων κρουσμάτων, είναι πιθανό να ανοίξει το λιανεμπόριο και με click in shop και κωδικό sms στο 13032 ξεχωριστό από τις υπόλοιπες αγορές.

Περίπου στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να δοθεί και η δυνατότητα στους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία αλλά τμηματικά. Σε προτεραιότητα μπαίνει σε αυτή τη φάση η Γ’ Λυκείου ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, τα κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν να δώσουν το «πράσινο φως» για άνοιγμα μετά το Πάσχα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, ώστε να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Προς το τέλος Απριλίου θα δοθεί «σήμα» και στις ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για πιθανό άνοιγμα στις 17 Μαΐου οπότε και εκτιμάται ότι θα μπορούν κάποιες χώρες της Ευρώπης να ανοίξουν τα σύνορά τους και για επισκέπτες, αφού θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους.

Τα εστιατόρια πάντως και τα café στη χώρα μας, σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση υπολογίζει να επιτρέψει το άνοιγμα τους μετά τις 2 Μαΐου που είναι το Πάσχα, ώστε εάν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού τις ημέρες εκείνες, να μην υπάρχει συνωστισμός σε επιχειρήσεις εστίασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:13