search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:09
MENU CLOSE

Αντιπροσωπεία δικηγόρων στον Άρειο Πάγο για Κουφοντίνα: Να ληφθούν πρωτοβουλίες

26.02.2021 13:26
Θεσσαλονίκη: Ανάληψη ευθύνης για την «παρέμβαση» στο σπίτι δικαστικού  - Media

 

Καθώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει την 50η ημέρα απεργίας πείνας, αντιπροσωπεία δικηγόρων επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να θέσει το ζήτημα στις ανώτατες δικαστικές αρχές της χώρας.

Μετά τη δήλωση του γιατρού του Δ. Κουφοντίνα, ότι κινδυνεύει να πεθάνει μέσα στα επόμενα 24ωρα, οι δικηγόροι Ζορμπαλά Αλέκα, Καμπαγιάννης Θανάσης, Παπαδάκης Κώστας, Σαραφιανός Δημήτρης και Συμεωνίδης Θεόδωρος επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και έθεσαν υπόψη της την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την ενημέρωσαν για τις τελευταίες νομικές και ιατρικές εξελίξεις.

Μετά το τέλος της συνάντησης, όπως δήλωσε ο Κ. Παπαδάκης, «ήταν μία πρωτοβουλία, που λάβαμε εξαιτίας της συνεχιζόμενης, παρά το ογκούμενο κύμα κατακραυγής της, κυβερνητικής αδιαλλαξίας, αποσκοπώντας στην ενεργοποίηση της ανώτατης εισαγγελικής αρχής της χώρας προκειμένου όπως της ζητήσαμε να λάβει κατεπειγόντως άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στα όρια των νομίμων αρμοδιοτήτων της για να αποτραπεί ο θάνατος του απεργού πείνας χωρίς να υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση και σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς τη συναίνεσή του, σεβόμενη τη βούληση και την προσωπικότητά του».

Ο δικηγόρος προσέθεσε ότι «η αντεισαγγελέας που μας δέχθηκε, μας διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί το ζήτημα, έχοντας λάβει και τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΕΔΑ, και θα επιληφθεί».

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κάλεσε την ελληνική Πολιτεία «να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στο υπέρτατο αγαθό της προστασίας της ζωής με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Όπως υπενθυμίζει η ΕΕΔΑ «ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξίας είναι πρωταρχική υποχρέωση κάθε ευνομούμενης δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το ΕΔΑΔ «το κράτος έχει υποχρέωση διασφάλισης του αγαθού της ζωής, τηρώντας τις διαδικαστικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι η εν λόγω υποχρέωση δεν οδηγεί σε τιμωρία ή εξευτελισμό του κρατουμένου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03